Ekonomija

CEDIS namješta tender za Vojina Lazarevića

(Foto: Pobjeda)

Kompanija Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je tek u ponedjeljak (18. oktobra), šest mjeseci nakon što je poništila prethodni, objavila novi tender za kupovinu brojila. Prema saznanjima Pobjede menadžment energetske kompanije se na taj korak odlučio kako bi favorizovao srpsku kompaniju Meter & Control, koja je u vlasništvu biznismena i energetskog mogula Vojina Lazarevića, porijeklom iz Kotora, koji je godinama važio za jednog od najvećih balkanskih trgovaca električnom energijom. Prema saznanjima tog lista na novom tenderu je dio tehničke specifikacije prilagođen brojilima Lazarevićeve firme.

<<<CEDIS: Informacije netačne, paušalne i zlonamjerne<<<

Sredinom aprila ove godine, ubrzo nakon imenovanja, novo rukovodstvo CEDIS-a je poništilo tender, koji je bio objavljen 16. februara, za nabavku 6.100 brojila sa cjelovitim softverom procijenjene vrijednosti 1,1 milion eura.

To je urađeno nekoliko dana prije datuma predviđenog za otvaranje ponuda uz obrazloženje u odluci da je naručilac ocijenio da je potrebna bitna promjena tenderske specifikacije.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede to je urađeno da bi se favorizovala firma Vojina Lazarevića. Tender je poništen iako je CEDIS tada raspolagao sa ograničenim brojem brojila za priključenje novih potrošača.

U ponedjeljak je nakon šest mjeseci od poništenja prošlog kompanija CEDIS objavila novi tender za kupovinu 31.780 brojila sa manjim dijelom softvera procijenjene vrijednosti pet miliona eura.

Pobjeda saznaje da je razlog zbog čega se ovoliko dugo čekalo da se objavi novi tender i pored činjenice da je u međuvremenu CEDIS, da bi se priključivali pojedini novi objekti, morao da koristi stara neovjerena brojila leži u činjenici da nije bilo lako prilagoditi dio tehničke specifikacije brojilima firme Vojina Lazarevića, kako bi bila favorizovana.

Prema saznanjima Pobjede zbog ovog je smijenjen i direktor sektora za mjerenje Ivan Stešević, koji nije htio da potpiše takvu specifikaciju. Steševića je na tu funkciju imenovalo u aprilu novo rukovodstvo CEDIS-a.

Ponude za tender se podnose zaključno sa 5. novembrom. Otvaranje ponuda održaće se istog dana.

Izvršni direktor CEDIS-a od 10. aprila je Vladimir Čađenović, koji je bio funkcioner Demokrata. Predsjednik Odbora direktora CEDIS-a od 1. aprila je Rajko Radošević. U Odboru direktora CEDIS-a su i Jelena Bošnjak, Ilija Miljanić, Miloš Krivokapić i Emir Sijarić.

Prema zvaničnim podacima CEDIS-a objavljenim u petak u septembru je na području Crne Gore ugrađeno samo devet novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

CEDIS se 30. juna 2016. godine izdvojio iz Elektroprivrede, od kada posluje kao samostalni pravni subjekat sa licencom za obavljanje poslova operatora distributivnog sistema.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 419 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Lazarević je bio i poslanik u crnogorskom parlamentu ispred Narodne stranke, a od njegovih biznisa najpoznatija je trgovina strujom preko Rudnapa od 2007. do 2011. Taj je posao okončan 2014. godine. Lazarević je svojevremeno bio savjetnik predsjednika Filipa Vujanovića, član borda Jugopetrola i Elektroprivrede. Zajedno sa austrijskim biznismenom Martinom Šlafom krenuo je u projekat izgradnje dva hotela i 230 vila u uvali Trašte kod Kotora na 100 hektara zemljišta, nazvan Bigova Bej. Kako nije mogao da vrati dva kredita od 27 miliona eura, uzeta od Hipo banke, taj je posao morao u potpunosti prepustiti Šlafu.

Lazarevićeva firma i u Srbiji bila favorizovana na tenderima

Srpski mediji su 2014. godine objavili da je proizvođač brojila firma Meter & Control iza koje stoji Vojin Lazarević, godinama bila favorizovana na tenderima Elektroprivrede Srbije (EPS) za nabavku strujomjera. To je pokazalo istraživanje koje su sproveli BIRN i CINS. Ovi istraživački centri navodili su da je od 2011. godine Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki osporila najmanje deset tendera EPS za nabavku brojila zbog propusta u proceduri ili neosnovanosti hitnog postupka, a reagovala je na osnovu žalbi proizvođača, uglavnom beogradske firme Enel. Iz kompanije Enel tada su tvrdili da su tenderi oboreni, jer je EPS pokušavao da favorizuje kompaniju Vojina Lazarevića. Rukovodstvo EPS tada je odbacilo optužbe o favorizovanju Lazarevićeve firme.

14

avatar
1000
12
2
0
 
13
GojkoFestadjunZoranaaufSamo se pitam
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gojko
Gost
Gojko

U tekstu ste izostavili najvažniji dio, da je smjenom Steševića postavljen za Rukovodioca sektora kum Operativnog direktora, koji je dao riječ da će sve što treba potpisati, samo da mu daju platu od 2000€. Što poželje to i dobi,zdrav Cedis u lagum da vodi. 😀

Festadjun
Gost
Festadjun

Počeli su srpski tajkuni kolo da vode

auf
Gost
auf

Neće dati Ćalović iz Mansa…

Samo se pitam
Gost
Samo se pitam

Pogledajte kako CEDIS namješta i ostale tendere, na primjer za IT opremu. ne samo CEDIS, već i CGES.

Sramota
Gost
Sramota

Sve je ovo istina. CEDIS koji je imao veoma dobro rukovodstvo koje je poniklo u kompaniji i koje je imalo viziju razvoja, sada novi experti sistematski unistavaju.

Sasa
Gost
Sasa

Zivim u Beogradu ,vjerovali ili ne u citavoj Srbiji su stara brojila sistem im je katastrofalan,zasto ih ne proda Srbiji.

Levis
Gost
Levis

Zvanična istraga.Ćalovićka ,broje li se mućke aktuelne vlasti ili mora da prođe 10 godina da bi vi počeli da istražujete?

Lipovo
Gost
Lipovo

Zar ovo nije ,,nastavak saradnje “

Mijo
Gost
Mijo

Dokle su granice ljudske pohlepe

Primorije Boka
Gost
Primorije Boka

Crnogorac iz Kotora koji ima lijepe negretnine od Boke do Beograda ..

E kuku drzavo kad ces krenuti da nam djecu ne ucis kako doci do bogatstvsa preko noci

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Prethodnog apsolutnog favorita mijenja sada drugi ! Nista novo ! A nije vojin lose prosao ni kod dps menadzmenta epcg, trgovina strujom je jos bolji kajmak !

Zorana
Gost
Zorana

Naravno. Zbog njega se bune u vezi izgradnje mHE. On stoji iza vecine “zelenih” NVO da bi se “njegova” struja uvozila a ne da se proizvodi u Crnoj Gori. A “njegova” struja nekoliko puta skplja od onih povlascenih koje se placaju proizvodjacima iz mHE

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Nema mučenik od čega da živi, pa da mu učine!

Zorana
Gost
Zorana

On i Vuk Hamovic potpiruju nezadovoljstvo mjestana u citavom regionu da bi se sprijecila izgradnja mHe i kupovala njihova struja. Samo ovaj naivni narod to ne zna, vec misli da stiti prirodu

Send this to a friend