Ekonomija

Cigarete skuplje od 1. avgusta

Vlada je juče objavila Predlog zakona o akcizama, kojije usvojen na prethodnoj sjednici, a u kojem se kaže da će akciza na cigarete ipak biti povećana 1. avgusta sa 24 eura na 1000 komada na 30 eura. To će važiti do kraja ove godine, kada se ova specifična akciza povećava na 40 eura. Proporcionalna akciza će se smanjiti sa 35 na 32 odsto.

Cigarete su prema prvobitnom planu Vlade trebale da poskupe 1. jula, ali je to odloženo do 1. avgusta zbog nedostataka zakonskih rješenja. U međuvremenu je kompanija Filip Moris poslala zahtjev da se povećanje akcize odloži do decembra ove godine.

O ovom predlogu bi uskoro trebalo da raspravlja parlament.

U juče objavljenom tekstu se navode i izmjene člana 50 važećeg zakona u kojima se kaže da se specifična akciza na cigarete, koja iznosi 17,50 eura, povećava na 50 eura. Takođe je predviđeno da se akciza na ostale duvanske proizvode koja se po kilogramu plaćala 25 eura sada plaća 50 eura.

Ni poslije juče objavljenog zakonskog teksta nema precizne računice koliko će poskupiti cigarete, ali se pominje da će to biti 30 do 40 centi po paklici.

U izmjenama zakona se takođe navodi da će se novčanom kaznom od 2.000 eura do 20.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice ukoliko na dan povećanja visine akcize ili povećanja maloprodajnih cijena duvanskih proizvoda, ne popiše zalihe, obračuna i uplati akcizu, odnosno razliku akcize. Akciza po hektolitru čistog alkohola od 1. avgusta do 31. decembra umjesto 650 iznosiće 850 eura po hektolitru, a od 1. januara 2018. do 31. decembra 1050 eura.

Od naredne godine uvešće se i akciza na ugalj.

Predlogom zakona je predviđen i povraćaj dijela plaćene akcize za mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije (uključujući traktore) i za upotrebu mehanizacije koja služi za održavanje ski staza i parkinga na skijalištima kao i za potrebe oružanih snaga članica Organizacije NATO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mici
Gost
Mici

Ajde da je za bolnice ,djecu,ali procenat za nato .Molicu ljude da ostave cigarete.Zdravlje je najprece.Moze se .Ja sam pusio od cetrnaeste do tridesete i bacio sam ih kad sam osjetio da sav smrdim na tu gubu,roba ,usta ,ruke koza.Poslije tri dana zaboravio sam da sam pusac.Pio vodu i setao.Moze se lako bez cigara.Ne pusenju.

Milijarder ?✡
Gost
Milijarder ?✡

Mnogo je 40 centi u italiju poskupljaju 10 centi. ……a neke prije i pet centi. …..sad čekamo poskupljenje od deset centi. ……ja pušim neki mali marlboro meki 4,70 koštaju zato što je kratak a inace marlboro je 5 i 5,40 u italiju. …….

Send this to a friend