Ekonomija

Cijena eurodizela niža od regionalnog prosjeka

Ilustracija

Cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori viša je od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

Prema podacima iz posljednjeg Biltena o cijenama naftnih derivata, litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,32 euro, Hrvatskoj 1,38, a u Albaniji 1,45 eura, prenose Dnevne novine.

Litar eurosupera 95 jeftiniji je u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini (BiH), gdje košta 1,29, odnosno 1,08 i 1,16 eura.

“Eurosuper 95 je u Evropi najjeftiniji u Makedoniji, gdje košta 1,08, a najskuplji u Holandiji, gdje litar košta 1,68 eura”, pokazuju podaci.

Kada je riječ o eurodizelu, građani Crne Gore za njegov litar izdvajaju 1,21 euro, Albanci 1,44 eura, građani Srbije 1,38, a Hrvati 1,33 eura.

“Litar eurodizela je jeftijniji u BiH i Makedoniji gdje košta 1,18 eura, odnosno 97 centi. Najjeftiniji eurodizel u Evropi plaćaju građani Makedoniji, a najskuplji Velike Britanije, 1,52 eura po litru”, istaknuto je u Biltenu Ministarstva.

Cijene goriva u Crnoj Gori posljednji put su se mijenjale 11. juna, kada su sve vrste pojeftinile tri do pet centi.

Država je, prema ranijem pisanju Dnevnih novina, od akciza na gorivo od početka godine do kraja aprila prihodovala 40,87 miliona eura, što je 3,67 odsto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine kada je po tom osnovu zarađeno 39,43 miliona.

“Od početka godine najveći prihod po osnovu akciza na mineralna ulja i njihove derivate ostvaren je u aprilu i iznosio je 11,55 miliona eura”, kazali su Ministarstvu finansija, navodeći da je riječ o neznatnom uvećanju u poređenju sa aprilom prošle godine, kada su prihodi od akciza iznosili 11,51 milion.

Od taksi na gorivo prošle godine se u budžet slilo 163,7 miliona eura, tačnije četiri odsto više nego 2017. Akciza na litar eurodizela, koji nakon posljednje promjene košta košta 1,21 euro, iznosi 0,44 centa, dok za litar eurosupera 98 i 95 država na cijenu od 1,32, odnosno 1,36 eura, ubira po 0,54 centa.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da odluka o smanjenju taksi na gorivo zahtijeva izradu detaljnih analiza, posebno zbog uticaja na budžet. Shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, naredne izmjene Zakona o akcizama planirane su za četvrti kvartal, odnosno krajem godine. Prihodi od mineralnih ulja učestvuju u državnom budžetu sa 66,9 odsto od ukupnih prihoda od akciza.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daky
Gost
Daky

Ovi stvarno misle da smo mi debili. U albaniju i hrvatsku sve je dzabaluk pocevsi od svakodnevne namirnice pa do gardarobe .U albaniju sa 50e platis struju internet televiziu komunaljije kod nas sa 50e nemogu ni struju platit..

Mark
Gost
Mark

A sto ne napisete prosjek plate u okruzenju.U Hrvatskoj 800 €

Mirko
Gost
Mirko

U Bosni plate prosjek 450e, gorivo 15-20 centi jeftinije, hrana jeftinija, kafa 1 marku, sokovi 2 marke itd.

Slavko
Gost
Slavko

Za ovo smece sto se u Crnoj gori sipa ne treba dati vise od 30 centi po litru.

samo jako
Gost
samo jako

znaci ova cijena jos nekoliko dana i onda blago poskupljenje jedno 0,10 eura…ipak smo mi lideri u regionu

MSC
Gost
MSC

Kakve veze ima regionalni prosjek ?? Sto ne kazete da su cijene goriva kao u Njemackoj a plate 10 puta manje. Ostavite se poredjenja sa regionom, a i tu smo medju gorima.

Dokaz
Gost
Dokaz

Zato sto kad su vece nego u region onda isti ti kukas odje kme kmee

Mirko
Gost
Mirko

@Dokaz botino pa i jesu veće, eno u Trebinju 15 centi jeftinije gorivo. Je li tebi to normalno ?

brko mali
Gost
brko mali

kako gorivo u Makedoniju moze da bude toliko jeftinije nego kod nas, zasto i nama nijesu takve cijene?

zzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzz

Ne mogu ti pomoci kod pitanja jer to tesko ko moze da ti odgovori.. sem na nacin da to diktira drzava.. jedno mogu da ti potvrdim da je kvalitet ovog naseg loseg goriva pa makar za 30% bolji od makedonije i bh… njihovo je gorivo malo je reci smece!

freeman
Gost
freeman

Ovo mi lici kao najava poskupljenja….

Ada Pero
Gost
Ada Pero

Juče u Austriji sipah eurodizel za 1,13eur po litri…
Šta reći, koju posluku porati?!?!?

Mirko
Gost
Mirko

A plate odje 300 e a u Austriji 3 000 e. Pametnome dovoljno.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Tačnije, 3000 za dva mjeseca.

Send this to a friend