Ekonomija

Cijena mora imati pokriće

Foto: CdM

Naši susjedi Hrvati se žale na izuzetnu lošu sezonu, a jedan od razloga su i cijene koje su podigli ove godine. Situacija u Crnoj Gori nije takva, kažu Pobjedini sagovornici koji tvrde da obaramo rekorde i ove godine, a naše cijene su, kako tvrde strani turisti, dobre za kvalitet koji nudimo i nijesu se mijenjale u odnosu na lani.

Kako je Pobjedi kazao generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ćazim Hodžić cjenovna turistička ponuda je na nivou prošlogodišnje.

“Cijene nijesmo mijenjali, ali je na dosta mjesta podignut kvalitet”, kazao je Hodžić.

On tvrdi da nijesmo skupa destinacija i da Crna Gora ima ponudu za turiste različitih budžetskih mogućnosti.

“Znači, ima mjesta koja su skuplja, kad pričamo o kvalitetu i bolja, a imamo i ponudu za turiste niže platežne moći”, kazao je Hodžić.

Kada upoređujemo ponudu u regionu, on kaže da slobodno možemo reći da smo jeftiniji od Hrvatske.

“Kad gledamo Albaniju, oni su podigli cijene za 30 odsto, a za razliku od njih mi smo ostali na cijenama od prošle godine, tako da nijesmo skupa destinacija. Kad gledamo i cijene usluga restorana i druge sadržaje, turisti iz Engleske i Francuske koji dolazi u našu zemlji su oduševljeni koji kvalitet ponude dobijaju za novac koji daju”, rekao je Hodžić.

Ocjenjujući ovogodišnju sezonu kaže da i ove godine obaramo rekorde.

“Imamo informacije sa aerodroma da već imaju više letova nego lani. Mislim da su parametri pozitivni”, naglasio je Hodžić ističući da se cijene i ne trebaju spuštati jer nam sve ide naruku kada je turizam u pitanju.

Napominje da je rano sada pričati o prihodima i broju turista.

“To sumiramo u septembru i oktobru jer ćemo tada imati preliminarne rezultate, ali po popunjenosti, prema informacijama MONSTAT-a i lokalnih turističkih organizacija i Centralne banke, možemo reći da stojimo bolje od prošle godine”, tvrdi Hodžić.

Kao jedan od razloga za lošiju sezonu Hrvati pominju Grčku i Tursku koje su se stabilizovale, subvencionirale avionske letove, mame goste u Antaliju cijenama. Međutim Hodžić ističe da se te destinacije ne mogu porediti sa nama.

“Ako gledamo Tursku, koja ima ol inkluziv destinaciju Antaliju, oni imaju jeftinije aranžmane ali na te aranžmane imaju dodatke kao što su izleti i druge sadržaje koji puno više koštaju i mislim da sve dođe na isto na kraju”, ocinejio je Hodžić.

On smatra da je Hrvatska dosta poskupila i da zato imaju manje turista nego lani.

Generalni direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić takođe smatra da ne možemo govoriti o tome da li je destinacija skupa ili jeftina, već da nam pojedini sadržaji u destinaciji mogu biti skupi, odnosno jeftini.

“Za Crnu Goru kao destinaciju možemo reći da je ponuda raznovrsna u smislu da smo orijentisani i na turiste slabije platežne moći, ali i na one koji imaju malo dublji džep. Nažalost, osim u njenim manjim djelovima, za Crnu Goru ne možemo reći da je elitna turistička destinacija iz razloga što je za ovu odrednicu potrebno mnogo više od luksuznih hotela sa pet zvjezdica”, smatra Nikolić.

On ocjenjuje da je cjenovna politika složen pojam, te da je vođenje cjenovne politike dosta kompleksna stvar.

“Da bi na adekvatan način odredili cijenu nečega, pa i u dijelu turizma i ugostiteljstva, potrebno je odraditi određene analize i uvažiti faktore koji utiču na nju. Za Crnu Goru kao turističku destinaciju neophodno je analizirati konkurentne destinacije i imati u vidu šta mi u odnosu na njih nudimo turistima i na koji način to radimo. Određivanje cijene bez jedne ovakve analize je hod u mračnom tunelu. Ovaj hod, ukoliko imate malo sreće, može da vas odvede na izlaz od tunela, ali možete i da udarite u zid”, poručio je Nikolić.

On smatra da se nije pametno oslanjati na faktor sreće u biznisu.

“Mišljenja sam da je ova analiza u velikoj mjeri izostajala prethodnih godina i da iz tog razloga cjenovna politika ponekad nije usklađena sa ponudom destinacije i konkurentnih destinacija”, napominje je Nikolić.

Sve destinacije su, po njegovom mišljenju, dostupne i konkurencija se na globalnom nivou zaoštrava.

“U tom pogledu veoma je važno shvatiti da više naš konkurent nijesu Hrvatska ili Grčka već sve destinacije slične našoj. Ovo posebno treba uzeti u obzir kada je u pitanju vođenje cjenovne politike koja treba da se temelji na analizi cjenovne politike destinacija koje pružaju sličan nivo sadržaja i usluge kao Crna Gora”, rekao je Nikolić.

Što se tiče Grčke i Turske koje na globalnom nivou privlače veliki broj turista naš sagovornik objašnjava da je riječ o zemljama koje su uložile velika sredstva u razvoj ove privredne grane, kako u dijelu izgradnje hotela, tako i stvaranja propratne infrastrukture koja podržava razvoj turizma u zemlji.

“U ovom dijelu posebno treba naglasiti ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, bilo da je riječ o vazdušnom ili kopnenom transportu. Sa aspekta Crne Gore, riječ je o destinacijama koje su direktni konkurenti, i u koje odlazi sve veći broj crnogorskih građana. Ako pogledate cijene, možete vidjeti da su se prilagodili globalnim trendovima i da su i te kako konkurentne i atraktivne. Na nama je da pokušamo da kroz adekvatnu strategiju “ubijedimo” turiste da dođu u Crnu Goru. Veoma je važno znati da cijena nije jedina odrednica koja je važna turistima, ali isto tako valja odmjeriti odnos cijena/kvaliteta i sadržaja usluge koju nudimo”, jasan je Nikolić.

Što se tiče ovogodišnje sezone, s obzirom na to da smo u špicu, valja sačekati da se ona privede kraju.

“Nakon završetka sezone treba napraviti saldo i što je još važnije analizirati faktore koji su je učinili takvom kakva jeste, manje ili više uspješnom. Tek nakon analize ostvarenih prihoda i faktora koji su uticali na sezonu (bilo da je riječ o cjenovnoj politici, vremenskim prilikama ili nekom trećem faktoru) možemo dati konačnu ocjenu”, naveo je Nikolić.

Ne treba, kaže, gubiti izviđa daje ogroman potencijal u Crnoj Gori u dijelu ostvarivanja prihoda od turizma u predsezoni i post sezoni, te da ukoliko se sezona pokaže kao manje uspješna treba prilagoditi ponudu u postsezoni, kako bi se nadoknadio eventualni minus iz prethodnog perioda.

Predsjednik malih i srednjih hotela u Crnogorskom turističkom udruženju Dejan Rađenović smatra da se danas uz pomoć interneta cijene mogu svakodnevno mijenjati.

“Cjenovna politika je stvar svakog pojedinačnog turističkog preduzeća (preduzetnika), izdavaoca privatnog smještaja. Cijene se formiraju po sezonama ali su danas uz pomoć interneta podložne svakodnevnim promjenama zavisno od ponude i potražnje”, ističe on.

Rađenović smatra da smo u zadnjih nekoliko godina po cijenama na nivou regiona, odnosno da postoje destinacije koje su skuplje od nas, a takođe i jeftinije.

“Generalno mislim da Crna Gora nije preskupa destinacija. U ponudi se nalaze raznovrsni tipovi smještaja tako da gosti, shodno svojim finansijskim mogućnostima, mogu da biraju od manje luksuznog pa sve do ekskluzivnog smještaja”, ističe Rađenović.

Što se tiče Grčke i Turske misli da neki gosti žele da promijene destinaciju i da vide i druge zemlje.

“Poslije nekoliko godina stagnacije mislim da su Turska, Grčka i Egipat u ekspanziji tako da se jedan broj gostiju odlučio da promijeni destinaciju što je i normalno da ljudi žele da vide i druge turističke zemlje”, ističe Rađenović.

Što se tiče ove sezone generalno gledano, napominje da smo na prošlogodišnjem nivou s obzirom da se zbog vremenskih uslova, špic sezone pomjerio za kasnije.

“Takođe, sa završetkom auto-puta i sve boljim održavanjem puteva u narednom periodu ćemo biti jako interesantna destinacija za turiste iz regiona”, tvrdi Rađenović.

Problem nijesu tarife nego siva ekonomija

Predsjednik malih i srednjih hotela u Crnogorskom turističkom udruženju Dejan Rađenović misli da problem crnogorskog turizma nijesu cijene nego siva ekonomija.

“Mislim da je i dalje problem siva ekonomija u izdavanju smještaja i dileri koji se nalaze po ulicama. Ove godine se dosta obratila pažnja na eliminisanje buke i mislim da je to pomak naprijed”, kazao je Rađenović.

Iz Hrvatske turisti se sele u Crnu Goru

Generalni direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić, smatra da ne treba govoriti o cjenovnoj politici na osnovu pojedinačnih, ekstremnih primjera visokih cijena, što mi obično radimo.

“Kada je u pitanju turistička ponuda, od zemalja regiona Crnu Goru možemo porediti sa Hrvatskom. Ako poredimo ove dvije destinacije jasno je da je Hrvatska skuplja i sa tog aspekta se dosta turista odlučuje da posjeti Crnu Goru. Međutim, usljed globalizacije i povezivanja svjetskih destinacija regionalno poređenje nema više mnogo značaja”, ističe Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mario
Gost
Mario

Kako obaramo rekorde kad je sezona tek počela 22 jula? Sramotno je kako nas lažu ovi PRovi iz ministarstva turizma. Ne može biti rekordna sezona kad u maju, junu I dobrom dijelu jula imamo podbačaj… pa to je svak vidio ko ima oči.

tommy
Gost
tommy

I love Montenegro its very very cheap and very very beautiful i will see you again next year

Žaro Filipinac
Gost
Žaro Filipinac

Poslije informacije da se jahta Bila Gejtsa primakla Crnoj Gori ležaljke su skočile 20%!

Prc CG
Gost
Prc CG

A u CG cijena baš ima pokriće buahahahahaahahbuahahahahhaha😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Meki
Gost
Meki

Kao i svake godine u Crnu Goru puce sezona.

CroBoy
Gost
CroBoy

Ne mozete se vi poredit sa Hrvatskom.

SAMPION
Gost
SAMPION

Ćazime, lezaljka i suncobran 20,00 EUR… jeftino?

Crnogor
Gost
Crnogor

Ko misli da je crnogorsko primorje lijepo, taj nije izlazio iz ove kvazi-drzave.

Imamo neuredjene plaze pune smeca, bez parkinga i reda, sa paprenim cijenama i neljubaznim domorocima .

Tačno tako
Gost
Tačno tako

Cr: Nažalost, u pravu si potpuno. Ono što je ljubazno, odmah poznaš po srpskom naglasku. A kad ti naš kelner prilazi, imaš utisak da će da ti izjavi saučešće.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Odlicno! Hvala vladi Crne Gore! Sad ce uslijediti povecanja zarada i penzija skace nam standard zasigurno poslije ovako uspjesne sezone! Super!

Vlado
Gost
Vlado

O čemu vi pričate ajvani, upoređujete CG sa Turskom i Grčkom?!😁😂 Vi ste na kokainu!

Rajan
Gost
Rajan

Cazime naspavaj se I popi casu vode…covjece znas li sta pricas. .

Nenad
Gost
Nenad

A imamo li i mi dusu sa 300e platom

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Sve ni cvetalo.

Tarampana
Gost
Tarampana

Cvijet do cvijeta sve cvijetno I raznoliko cvijece..Sreca da nam sve ” buja” na ovu vrucinu I da vode ima na spine ” da ne uvenemo”

Turista
Gost
Turista

Na Kipru plaze odrzava opstina i sav mobilijar na plazi je opstinski i naplacuje se 2.5e po komadu, znaci 2 lezaljke i suncobran dodju 7.5e, ovo je univerzalna cijena za svaku plazu na Kipru i niko ne smije da je poveca. Hoteli u Protarasu i Ayia Napi su sa 3+ zvijezdice pa na gore, u hotelima 3+ koji je na… Više »

Prč
Gost
Prč

Hrvati su lose prosli zbog nerealnih cujena a mi pratimo njihovu turisticku politiku i ceka nas isto.samo sto mi imao 10 puta manje obale.uvjek zaboravimo na najvazniji dio markeringa a ro su gosti.mozemo posjecivati ne znam kakve turisticke sajmo i lijepiti lijepe slicice iz cg i kednom prevariti gosta.naravnobda strani gosti putuju svuda i ako on ne dovede,preporuci, neku destinaciju… Više »

Send this to a friend