Ekonomija

Cijena mora imati pokriće

Foto: CdM

Naši susjedi Hrvati se žale na izuzetnu lošu sezonu, a jedan od razloga su i cijene koje su podigli ove godine. Situacija u Crnoj Gori nije takva, kažu Pobjedini sagovornici koji tvrde da obaramo rekorde i ove godine, a naše cijene su, kako tvrde strani turisti, dobre za kvalitet koji nudimo i nijesu se mijenjale u odnosu na lani.

Kako je Pobjedi kazao generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ćazim Hodžić cjenovna turistička ponuda je na nivou prošlogodišnje.

“Cijene nijesmo mijenjali, ali je na dosta mjesta podignut kvalitet”, kazao je Hodžić.

On tvrdi da nijesmo skupa destinacija i da Crna Gora ima ponudu za turiste različitih budžetskih mogućnosti.

“Znači, ima mjesta koja su skuplja, kad pričamo o kvalitetu i bolja, a imamo i ponudu za turiste niže platežne moći”, kazao je Hodžić.

Kada upoređujemo ponudu u regionu, on kaže da slobodno možemo reći da smo jeftiniji od Hrvatske.

“Kad gledamo Albaniju, oni su podigli cijene za 30 odsto, a za razliku od njih mi smo ostali na cijenama od prošle godine, tako da nijesmo skupa destinacija. Kad gledamo i cijene usluga restorana i druge sadržaje, turisti iz Engleske i Francuske koji dolazi u našu zemlji su oduševljeni koji kvalitet ponude dobijaju za novac koji daju”, rekao je Hodžić.

Ocjenjujući ovogodišnju sezonu kaže da i ove godine obaramo rekorde.

“Imamo informacije sa aerodroma da već imaju više letova nego lani. Mislim da su parametri pozitivni”, naglasio je Hodžić ističući da se cijene i ne trebaju spuštati jer nam sve ide naruku kada je turizam u pitanju.

Napominje da je rano sada pričati o prihodima i broju turista.

“To sumiramo u septembru i oktobru jer ćemo tada imati preliminarne rezultate, ali po popunjenosti, prema informacijama MONSTAT-a i lokalnih turističkih organizacija i Centralne banke, možemo reći da stojimo bolje od prošle godine”, tvrdi Hodžić.

Kao jedan od razloga za lošiju sezonu Hrvati pominju Grčku i Tursku koje su se stabilizovale, subvencionirale avionske letove, mame goste u Antaliju cijenama. Međutim Hodžić ističe da se te destinacije ne mogu porediti sa nama.

“Ako gledamo Tursku, koja ima ol inkluziv destinaciju Antaliju, oni imaju jeftinije aranžmane ali na te aranžmane imaju dodatke kao što su izleti i druge sadržaje koji puno više koštaju i mislim da sve dođe na isto na kraju”, ocinejio je Hodžić.

On smatra da je Hrvatska dosta poskupila i da zato imaju manje turista nego lani.

Generalni direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić takođe smatra da ne možemo govoriti o tome da li je destinacija skupa ili jeftina, već da nam pojedini sadržaji u destinaciji mogu biti skupi, odnosno jeftini.

“Za Crnu Goru kao destinaciju možemo reći da je ponuda raznovrsna u smislu da smo orijentisani i na turiste slabije platežne moći, ali i na one koji imaju malo dublji džep. Nažalost, osim u njenim manjim djelovima, za Crnu Goru ne možemo reći da je elitna turistička destinacija iz razloga što je za ovu odrednicu potrebno mnogo više od luksuznih hotela sa pet zvjezdica”, smatra Nikolić.

On ocjenjuje da je cjenovna politika složen pojam, te da je vođenje cjenovne politike dosta kompleksna stvar.

“Da bi na adekvatan način odredili cijenu nečega, pa i u dijelu turizma i ugostiteljstva, potrebno je odraditi određene analize i uvažiti faktore koji utiču na nju. Za Crnu Goru kao turističku destinaciju neophodno je analizirati konkurentne destinacije i imati u vidu šta mi u odnosu na njih nudimo turistima i na koji način to radimo. Određivanje cijene bez jedne ovakve analize je hod u mračnom tunelu. Ovaj hod, ukoliko imate malo sreće, može da vas odvede na izlaz od tunela, ali možete i da udarite u zid”, poručio je Nikolić.

On smatra da se nije pametno oslanjati na faktor sreće u biznisu.

“Mišljenja sam da je ova analiza u velikoj mjeri izostajala prethodnih godina i da iz tog razloga cjenovna politika ponekad nije usklađena sa ponudom destinacije i konkurentnih destinacija”, napominje je Nikolić.

Sve destinacije su, po njegovom mišljenju, dostupne i konkurencija se na globalnom nivou zaoštrava.

“U tom pogledu veoma je važno shvatiti da više naš konkurent nijesu Hrvatska ili Grčka već sve destinacije slične našoj. Ovo posebno treba uzeti u obzir kada je u pitanju vođenje cjenovne politike koja treba da se temelji na analizi cjenovne politike destinacija koje pružaju sličan nivo sadržaja i usluge kao Crna Gora”, rekao je Nikolić.

Što se tiče Grčke i Turske koje na globalnom nivou privlače veliki broj turista naš sagovornik objašnjava da je riječ o zemljama koje su uložile velika sredstva u razvoj ove privredne grane, kako u dijelu izgradnje hotela, tako i stvaranja propratne infrastrukture koja podržava razvoj turizma u zemlji.

“U ovom dijelu posebno treba naglasiti ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, bilo da je riječ o vazdušnom ili kopnenom transportu. Sa aspekta Crne Gore, riječ je o destinacijama koje su direktni konkurenti, i u koje odlazi sve veći broj crnogorskih građana. Ako pogledate cijene, možete vidjeti da su se prilagodili globalnim trendovima i da su i te kako konkurentne i atraktivne. Na nama je da pokušamo da kroz adekvatnu strategiju “ubijedimo” turiste da dođu u Crnu Goru. Veoma je važno znati da cijena nije jedina odrednica koja je važna turistima, ali isto tako valja odmjeriti odnos cijena/kvaliteta i sadržaja usluge koju nudimo”, jasan je Nikolić.

Što se tiče ovogodišnje sezone, s obzirom na to da smo u špicu, valja sačekati da se ona privede kraju.

“Nakon završetka sezone treba napraviti saldo i što je još važnije analizirati faktore koji su je učinili takvom kakva jeste, manje ili više uspješnom. Tek nakon analize ostvarenih prihoda i faktora koji su uticali na sezonu (bilo da je riječ o cjenovnoj politici, vremenskim prilikama ili nekom trećem faktoru) možemo dati konačnu ocjenu”, naveo je Nikolić.

Ne treba, kaže, gubiti izviđa daje ogroman potencijal u Crnoj Gori u dijelu ostvarivanja prihoda od turizma u predsezoni i post sezoni, te da ukoliko se sezona pokaže kao manje uspješna treba prilagoditi ponudu u postsezoni, kako bi se nadoknadio eventualni minus iz prethodnog perioda.

Predsjednik malih i srednjih hotela u Crnogorskom turističkom udruženju Dejan Rađenović smatra da se danas uz pomoć interneta cijene mogu svakodnevno mijenjati.

“Cjenovna politika je stvar svakog pojedinačnog turističkog preduzeća (preduzetnika), izdavaoca privatnog smještaja. Cijene se formiraju po sezonama ali su danas uz pomoć interneta podložne svakodnevnim promjenama zavisno od ponude i potražnje”, ističe on.

Rađenović smatra da smo u zadnjih nekoliko godina po cijenama na nivou regiona, odnosno da postoje destinacije koje su skuplje od nas, a takođe i jeftinije.

“Generalno mislim da Crna Gora nije preskupa destinacija. U ponudi se nalaze raznovrsni tipovi smještaja tako da gosti, shodno svojim finansijskim mogućnostima, mogu da biraju od manje luksuznog pa sve do ekskluzivnog smještaja”, ističe Rađenović.

Što se tiče Grčke i Turske misli da neki gosti žele da promijene destinaciju i da vide i druge zemlje.

“Poslije nekoliko godina stagnacije mislim da su Turska, Grčka i Egipat u ekspanziji tako da se jedan broj gostiju odlučio da promijeni destinaciju što je i normalno da ljudi žele da vide i druge turističke zemlje”, ističe Rađenović.

Što se tiče ove sezone generalno gledano, napominje da smo na prošlogodišnjem nivou s obzirom da se zbog vremenskih uslova, špic sezone pomjerio za kasnije.

“Takođe, sa završetkom auto-puta i sve boljim održavanjem puteva u narednom periodu ćemo biti jako interesantna destinacija za turiste iz regiona”, tvrdi Rađenović.

Problem nijesu tarife nego siva ekonomija

Predsjednik malih i srednjih hotela u Crnogorskom turističkom udruženju Dejan Rađenović misli da problem crnogorskog turizma nijesu cijene nego siva ekonomija.

“Mislim da je i dalje problem siva ekonomija u izdavanju smještaja i dileri koji se nalaze po ulicama. Ove godine se dosta obratila pažnja na eliminisanje buke i mislim da je to pomak naprijed”, kazao je Rađenović.

Iz Hrvatske turisti se sele u Crnu Goru

Generalni direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić, smatra da ne treba govoriti o cjenovnoj politici na osnovu pojedinačnih, ekstremnih primjera visokih cijena, što mi obično radimo.

“Kada je u pitanju turistička ponuda, od zemalja regiona Crnu Goru možemo porediti sa Hrvatskom. Ako poredimo ove dvije destinacije jasno je da je Hrvatska skuplja i sa tog aspekta se dosta turista odlučuje da posjeti Crnu Goru. Međutim, usljed globalizacije i povezivanja svjetskih destinacija regionalno poređenje nema više mnogo značaja”, ističe Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mario
Gost
Mario

Kako obaramo rekorde kad je sezona tek počela 22 jula? Sramotno je kako nas lažu ovi PRovi iz ministarstva turizma. Ne može biti rekordna sezona kad u maju, junu I dobrom dijelu jula imamo podbačaj… pa to je svak vidio ko ima oči.

tommy
Gost
tommy

I love Montenegro its very very cheap and very very beautiful i will see you again next year

Žaro Filipinac
Gost
Žaro Filipinac

Poslije informacije da se jahta Bila Gejtsa primakla Crnoj Gori ležaljke su skočile 20%!

Prc CG
Gost
Prc CG

A u CG cijena baš ima pokriće buahahahahaahahbuahahahahhaha😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Meki
Gost
Meki

Kao i svake godine u Crnu Goru puce sezona.

CroBoy
Gost
CroBoy

Ne mozete se vi poredit sa Hrvatskom.

SAMPION
Gost
SAMPION

Ćazime, lezaljka i suncobran 20,00 EUR… jeftino?

Crnogor
Gost
Crnogor

Ko misli da je crnogorsko primorje lijepo, taj nije izlazio iz ove kvazi-drzave.

Imamo neuredjene plaze pune smeca, bez parkinga i reda, sa paprenim cijenama i neljubaznim domorocima .

Tačno tako
Gost
Tačno tako

Cr: Nažalost, u pravu si potpuno. Ono što je ljubazno, odmah poznaš po srpskom naglasku. A kad ti naš kelner prilazi, imaš utisak da će da ti izjavi saučešće.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Odlicno! Hvala vladi Crne Gore! Sad ce uslijediti povecanja zarada i penzija skace nam standard zasigurno poslije ovako uspjesne sezone! Super!

Vlado
Gost
Vlado

O čemu vi pričate ajvani, upoređujete CG sa Turskom i Grčkom?!😁😂 Vi ste na kokainu!

Rajan
Gost
Rajan

Cazime naspavaj se I popi casu vode…covjece znas li sta pricas. .

Nenad
Gost
Nenad

A imamo li i mi dusu sa 300e platom

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Sve ni cvetalo.

Tarampana
Gost
Tarampana

Cvijet do cvijeta sve cvijetno I raznoliko cvijece..Sreca da nam sve ” buja” na ovu vrucinu I da vode ima na spine ” da ne uvenemo”

Turista
Gost
Turista

Na Kipru plaze odrzava opstina i sav mobilijar na plazi je opstinski i naplacuje se 2.5e po komadu, znaci 2 lezaljke i suncobran dodju 7.5e, ovo je univerzalna cijena za svaku plazu na Kipru i niko ne smije da je poveca. Hoteli u Protarasu i Ayia Napi su sa 3+ zvijezdice pa na gore, u hotelima 3+ koji je na… Više »

Prč
Gost
Prč

Hrvati su lose prosli zbog nerealnih cujena a mi pratimo njihovu turisticku politiku i ceka nas isto.samo sto mi imao 10 puta manje obale.uvjek zaboravimo na najvazniji dio markeringa a ro su gosti.mozemo posjecivati ne znam kakve turisticke sajmo i lijepiti lijepe slicice iz cg i kednom prevariti gosta.naravnobda strani gosti putuju svuda i ako on ne dovede,preporuci, neku destinaciju… Više »

Prcko
Gost
Prcko

Što bi jedan rekao, ,,Je li više vjeruješ meni, ili sopstvenim očima?”.

Prcko
Gost
Prcko

Ne krađi nick. Budi kreativan

KLM
Gost
KLM

Ma ne bolan
Zato u Skadar cetiri osobe u odlican riblji restoran nemogu 100 eura potrositi
Kod nas za isto treba ti 400
Usluga ocajna o prljavstini necemo
Itd

REALNO
Gost
REALNO

Sigurno nije skupo strancima koji imaju plate po par hiljada eura, ali sta je sa ljudima koji žive u Crnoj Gori ii rade za neku platu sebi ni svojoj porodici ne mogui priustiti nista od te velike ponude,

Kuća-poso
Gost
Kuća-poso

Jeusic kaže da ljeti treba da radimo i sjedimo doma.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Podjes do Lucica i platis 2 lezaljke i suncobran 20e > obaramo rekorde ali po tome sto kad dodju nasi ljudi vikendom iz drugih gradova na more zovemo ih turisti i slikamo guzve na sozinu i kazemo uspjesna sezona. 😀 😀 😀 😀 😀 😀

KADA
Gost
KADA

“Ako gledamo Tursku, koja ima ol inkluziv destinaciju Antaliju, oni imaju jeftinije aranžmane ali na te aranžmane imaju dodatke kao što su izleti i druge sadržaje koji puno više koštaju i mislim da sve dođe na isto na kraju”, ocinejio je Hodžić.
E , OVO JE IZJAVA GODINE; predlazem da udje u trku za nagradu!!

KADA
Gost
KADA

AKO JE ALL INKLUSIVE ;ONDA JE SVE UKLJUCENO U CIJENU, KAKVE IZLETE SPOMINJES!!!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

All inklusive je u hotelu. izleti su fakultativni. Naš problem su putevi kao i dostupnost Crne Gore. I bahati zakupci plaža koji rade što im je volja. I naravno, fali nam pameti. Porast broja gostiju je zbog toga što sad skoro svi prijavljuju turiste, što do prije par godina nije bio slučaj.

NatGeoWild
Gost
NatGeoWild

Šta je pokriće za cijenu suncobrana i 2 lezaljke od 100€ ?

Pjer
Gost
Pjer

Casa vode i parce lubenice
Oko 1 euro zajedno

veki
Gost
veki

što ste zapeli ležaljke i suncobran, meni to ne treba i da je džabe, kapa , šešir i peškir, na more idem zbog pijeska, vode i sunca

Dil
Gost
Dil

I ja no mi žena nece na pijesek

Luka
Gost
Luka

E ne mozes ni na pijesak naci slobodno mjesto,,, ko sardine u konzervi

Lako je
Gost
Lako je

Ponuda i potražnja. Ako dobiju 100, tačno toliko vrijedi. Ako ne dobiju, smanjuju dok dobiju.

NatGeoWild
Gost
NatGeoWild

A ako ne dobiju i ne smanjuju ?

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Obaramo rekorde po cijenama ležaljki jedino .

Jorgovan
Gost
Jorgovan

A kako ce nam doci iko kad je juce taksista iz Tivta dvojici rusa nsplatio 100e od aerodroma do risna u popodnevnim casovima.i jos ih ostavio na sred magistrale.nije ih htio dovest ni do apartmana.Pa to je cust lopovluk.i zsto nam je svaka sezona sve gora i gora.

Prcko
Gost
Prcko

Malo im je naplatio

Apsolut neutral
Gost
Apsolut neutral

Turizam nije socijalna kategorija. Ko nema para, neka sjedi kući. Ali se ne smije ni pretjerati sa cijenama.

Bez prenemaganj
Gost
Bez prenemaganj

Da vam približim. Herceg-Novi: niđe ni kučka.

Marko
Gost
Marko

Herceg Novi fuliran. 🙂 Probaj opet.

Bxdc
Gost
Bxdc

Upravo se vratio iz HN. Ima naroda, ali u poredjenju sa proslom godinom slabo. U istom periodu sam bio i prosle godine.

dsrv1
Gost
dsrv1

Ima li Ćazimova plata pokriće u radu i rezultatima?

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Na glavnom trgu u centru automobilskog svijeta
Modeni (Ferari i Lambordžini) sam platio kafu 1euro.

dsrv1
Gost
dsrv1

Ali nijesi naučio da se pravilno izgovara – Lamborgini. Ima’l selfija sa trga?

Pjer
Gost
Pjer

E to je bitno

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Ma koga vi lazete sve ovo sto pisete,nas,sebe ili susjede?

Bnjj
Gost
Bnjj

Najveći pad stanovnika je u Cg na 1000stan8vnika 5 iseljenih to je taj lider u regionu u kome cvijeta turizam i investicije

cici
Gost
cici

Investicije..kad kazu…vise jedan gintas doprinese sa tezgama no porto m sto se poreza drzavi tice..eto tako su ih zastitili..ne znam sto pominju te investicije…jos da zaobidju nasu radnu snagu da apsolutno nemamo nikakve koristi od investitora.

Neko
Gost
Neko

Kakva je ovo sprdnja ? Kod nas je normlano da svake svake sezone povecavaju cijene , ja sam primorac pa kazem da smo preskupi . Najjaci dio teksta je to sto objasnjavaju kako turistima iz engleske i francuske nije skupo , a turista iz tih zemalja gotovo i nemamo . JADNO!

Cetinje
Gost
Cetinje

Ovaj Hodzic kao da je PAO SA MARSA,tako da nema pojma o cemu prica,a dosta je VISE UPOREDJENJA sa okruzenjem,koga vi zamajavate.

Nagib
Gost
Nagib

Mi Ulcinj,od ti vase rekorde-potpuno propadosmo….

Croacije
Gost
Croacije

Obaramo rekorde u laganju o turistickoj sezoni…

Mirko
Gost
Mirko

znaci je li nekog sramota kad ovo i slicne tekstove pise?

Simo
Gost
Simo

nisu podizali cijene jeli ? A ja sam bio u periodu od 15 jula u BD pa su shutradan sa 10 digli na 15 cijenu lezaljki na Slovensku plazu . A u jedan kafic (necu ga imenovati) pored zidina starog grada sam platio bavariju i frape 13 e . Bavarija 5 e a frape 8 , a na Przno im… Više »

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Odeš u raspalu Veneciju i popiješ kafu za 20-30 eura na San Marko. Isto tako ti nemoj piti kafu pored zidina starog grada nego otiđi malo dalje od plaže i popićeš za jedan euro.

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Plunjas,mora bit da Venecije jos nisi gledo cim Budvu uporedjujes sa njom.

ZDS
Gost
ZDS

Muvarice, jesi li tuka komarce po Veneciji?

Rajan
Gost
Rajan

Gospodo draga, digli ste cijene svega i svacega, pisali po novina i komentarisali sve i svasta i naravno najaca klijentela Srbi i Rusi a i BiH, kao i Sjeveromakedonci su izostali, tako da je privatni smjestaj drasticno podbacio. To sto je smjesteno u hotele po strani, njihova vanpansionska potrosnja je skoro nula… Dobro je sto je ova nekolika dana malo… Više »

Morzeee
Gost
Morzeee

Jadni smo da jadniji bit ne mozemo

Mico
Gost
Mico

Sezona nam se raspada

Oki
Gost
Oki

Ni cuka ni vuka hahahahaha

Komsija
Gost
Komsija

Cazim i turizam

Mila K
Gost
Mila K

Kakav kukavički tekst. Pa i naši hotelijeri i ugostitelji su povećali cijene 15 posto i dodatno smanjili kvalitet usluge. Ne može deset dana špica da obori rekorde. Ali je najsmješnije da neuspješni ckl koristi braću Hrvate kao poštapalicu koja treba da odglumi uporedivi podatak. Hahahaha

Tivcanin
Gost
Tivcanin

Cijene u cg su normalne. Podjite u okolne zemlje i pogledajte malo usporedite plate i cijene. Hr je mnogo skuplja od cg usluge su sto se tiče kvaliteta slične. Kriza je svuda tako da koliko para toliko muzike draga gospodo.

Mirko
Gost
Mirko

podji u grcku pa ces vidjet, em sto je jeftinije em sto je ljepse em sto je bolja usluga em su bolji u svemu

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Ti da si bio do grcke vidio bi da nije ni bolje ni ljepše, a jeftinije možda

...
Gost
...

Svi smo bili i mrdnuli i do Egipta,Turske,Spanije,Grcke…samo ovi sto im je krajnja destinacija Sutomore ili Budva ovako pricaju,ko je dozivio da ode i da uziva bez nervoze sa uslugom i ljubaznoscu zna o cemu pricamo…

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Za kolko ti sviraš 🎺?

Drale
Gost
Drale

Juce na plazi Jaz,oko 13h praznih lezaljki i uopste mjesta na plazi koliko hocete.I to u subotu,3.avgusta.Mozda covjek misli na negativne rekorde,kad kaze da ih obaramo.

Bečo
Gost
Bečo

Kako vas nije sramota? Podigli ste cijene u nebo i velite Englezi se ne žale. Naravno, kad imaju platu 5000 eura. A da li se mi žalimo? Najbolje dignite cijenu flaše vode na 100 eura i kažite- šeici se ne žale.

Cetinje
Gost
Cetinje

Beco druze,Englezi imaju platu 5000 funti to je 6000 hiljada eura.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ha ha ha, jel 10 %vise begi prosle, i tako svake godine

CrnogorskiPecat
Gost
CrnogorskiPecat

Na Ciganliji je jeftinije…ne muci se

Car
Gost
Car

Na Ciganliji je i bolje i jeftinije to nije sporno, a u Grčoj je prelepo.

hawara
Gost
hawara

svake godine sam u Petrovcu, ove godine je (moja skromna procjena, ako ne i manje) 70% od ranije

Nera
Gost
Nera

hawara,
Možda ti je procjena dobra ali pogledaj na Booking.com , više slobodnih soba je u hotelima nego u privatnom smještaju.
To najbolje govori ko su nam nosioci turističke privrede.

Bojan
Gost
Bojan

Cudi me da mišljenje ne dade veliki mag turizma mozak od Splendida. Al evo se i ovi dovoljno izlupaše. Naravno da treba da se sačeka da prođe sezona, da bi se naštelovale knjige gostiju i evidencija, da bi nas ministar opet mogao ubijediti kako smo puni od maja, ali da smo kod očiju slijepi. Dižemo kažu kvalitet i autoput će… Više »

tuzno
Gost
tuzno

Iz izjava ovog Ćazima se vidi da covjek nema veze sa turizmom… Vjerovatno ga je Bosnjacka stranka udomila…

Andrea
Gost
Andrea

ako ne Bosnjacka onda SD

Bbbbb
Gost
Bbbbb

Rekordi?
Sramota!

Send this to a friend