Ekonomija

Crna Gora kolijevka vinogradarstva na Balkanu

Prva međunarodna konferencije o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze, koju organizuje kompanija Plantaže, počeće u ponedjeljak u podrumu Šipčanik.

Iz kompanije je saopšteno da je cilj dvodnevne konferencije da predstavi genetsko nasljeđe vinove loze u Crnoj Gori ali i rezultate, do sada najobuhvatnijeg, istraživanja crnogorskih autohtonih sorti.

Ukupno je obilježeno i uzorkovano vise od 500 čokota sa različitih lokaliteta iz svih crnogorskih vinogradarskih regiona, kako gajenih tako i divljih formi.

„Otkriće se roditelji sorte vranac i drugih autohtonih sorti. Konferencija će odgovoriti zašto je kratošija najstarija sorta vinove loze u Crnoj Gori, ali i najstarije ime za tu sortu koja se gaji u inostranstvu pod imenom primitivo, zinfandel, tribidrag“, navodi se u saopštenju.

Međunarodna konferencija će dati odgovore na dileme o najstarijim sortama regiona i njihovim genetskim vezama.

Plantaže konferenciju organizuju u saradnji sa ministarstvima nauke i poljoprivrede i ruralnog razvoja, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti (CANU) i španskim Institutom za vinovu lozu i vino (ICVV)”, navodi se u saopštenju.

Na konferencija će se predstaviti rezultati rada na projektu Genetski diverzitet vinove loze u Crnoj Gori, koji Plantaže realizuju u saradnji sa ICVV.

U izlaganjima unutar sekcija učestvovaće najeminentniji naučnici i stručnjaci iz oblasti genomike, genetike vinove loze, bioinformatike i vinogradarsko – vinarskog svijeta, a biće prezentovano i 28 referata iz 17 zemalja učesnica.

„Unutar sekcija ce se predstaviti značaj autohtonih sorti za vinogradarsko vinarski sektor jedne zemlje, kao i autohtone sorte u tradicionalnim vinogradarskim regionima Evrope i Balkana kao i njihov genetski diverzitet“, rekli su iz Plantaža.

Direktorica sektora razvoja Plantaža, Vesna Maraš, je saopštila da će na konferenciji predstaviti rezultate istraživanja bogatstva autohtonog sortimenta u Crnoj Gori, njegov diverzitet kao i dugu tradiciju gajenja i proizvodnje grožđa i vina.

„Rezultati istraživanja su potvrdili da se crnogorsko vinogradarstvo bazira na porodici genetski povezanih sorti, što je karakteristično i u drugim čuvenim tradicionalnim regionima za gajenje vinove loze i proizvodnju vina. U Crnoj Gori ova porodica je uglavnom stvorena oko sorte kratošija“, kazala je Maraš.

Ona je navela da otkriće 63 nepoznata genotipa vinove loze na vinogradarskim terenima Crne Gore predstavlja fascinantno otkriće.

“Sve to na najbolji način pokazuje zašto je Crna Gora kolijevka vinogradarstva na Balkanu“, poručila je Maraš.

Profesor na Univerzitetu Western Ontario u Kanadi i gostujući profesor na Univerzitetu u La Rioji u Španiji, Miodrag Grbić, rekao je da crnogorsko istraživanje genetskog diverziteta vinove loze, predstavlja istorijski momenat korišćenja genomskih tehnologija i sekvenciranja genoma u jednom istraživanju u Crnoj Gori.

“Genomske tehnologije su nosilac razvoja ekonomije, privrede i tehnologije u 21. vjeku i osnova ekonomije znanja. Bez ovih tehnologija ova otkrića nijesu bila moguća i na osnovu tih rezultata Crna Gora je, sa svojim autohtonim sortama, obezbijedila značajno mjesto na svjetskoj vinskoj mapi”, zaključio je Grbić.

B.M.

Send this to a friend