Ekonomija

Crna Gora otvorena za strane investitore

Branimir Gvozdenović

Crna Gora je i ranije, a naročito nakon formalnog članstva u NATO, bezbjedna i sigurna investiciona destinacija, pa potencijalni investitori sa sigurnošću mogu računati na podršku svih segmenata crnogorskog društva. Uz sve pogodnosti za investiranje, a uzimajući u obzir odličan geografski položaj, Crna Gora moze biti i na neki način već jeste investicioni “hub” za regionalno i šire tržište, kazao je potpredsjednik Skupšrine Branimir Gvozdenović.

On učestvuje na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope koji se održava u Beogradu. Govoreći o povoljnostima i ambijentu koji je Crna Gora stvorila sa ciljem privlačenja investitora, Gvozdenović je posebno istakao poreske i druge povoljnosti, koje su, naročito u
oblasti turizma, rezultirale otvaranjem preko 100 novih hotela u prethodnih pet godina u Crnoj Gori.

Posebno je naglasio otvorenost za strane investitore, koji imaju nacionalni tretman, zatim upotrebu eura kao nacionalne valute, te konkurentan poreski sistem, kao i sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, CEFTA, EFTA, Turskom, Ukrajinom i Rusijom.

Naglašavajući da se radi samo o dijelu mjera koje su donešene u cilju stimulacije izgradnje hotela visoke kategorije, Gvozdenović je kazao da se država u stvaranju još povoljnijeg investicionog ambijenta neće zaustaviti na tome, već će i dalje konstantno unapređivati i pospješivati ambijent za poslovanje i investiranje u Crnoj Gori. Skupština Crne Gore će, kako je najavio, podržati prijedloge Vlade koji će biti usmjereni ka dodatnom jačanju kompetitivnosti crnogorskog poslovnog ambijenta.

“U narednom periodu država i lokalne uprave će takođe raditi i na drugim preduslovima koji će dovesti nove investitore i učiniti njihove investicije isplativim u što kraćem periodu, što će se indirektno pozitivno odraziti i na čitav region. U nastupu ka udaljenim emitivnim turističkim tržištima, turistima moramo ponuditi jedinstveni turistički proizvod, a na državama regiona je da u što kraćem roku finalizuju ranije započete aktivnosti na tome, kako bi region Jugoistočne Evrope ostao konkurentan za investicije”, zaključio je Gvozdenović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trece Oko
Gost
Trece Oko

Crna Gora je progledala od kako si dobrovoljno napustio MORT , da je ovaj eks ministar radio kao patriota mi bi danas imali jednu izvanrednu planski sredjenu drzavu sa 5000 hotela i industrijskih pogona . Imali smo sansu da se ubrzano razvijemo ali njegovim apetitima nikad nije bilo dosta , kako moze jedan ovak covjek da predstavlja nasu Drzavu Crnu… Više »

Send this to a friend