Ekonomija

Crna Gora spremna da otvori i Poglavlje 8, sve zavisi od članica EU

Uprkos brojnim najavama da će se to zasigurno desiti, sada je neizvjesno da li će Crna Gora do kraja godine otvoriti Poglavlje 8-Konkurencija. Zbog dešavanja unutar EU, a posebno nakon što je odgođeno otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa procesom proširenja.

Crna Gora je najdalje odmakla u procesu pristupanja, najavljena je kao prva sljedeća članica EU. Ipak, još ima puno posla pred Crnom Gorom nama, a neophodno je i otvoriti jedino preostalo Poglavlje 8-Konkurencija.

Kada je riječ o Poglavlju 8, Crna Gora je uradila ono što je od nje traženo. Sada su na potezu članice EU.

“Imajući u vidu trenutnu situaciju u Evropskoj uniji, u ovom momentu je nezahvalno prognozirati kada će pregovori u Poglavlju 8- Konkurencija biti otvoreni”, kaže za CdM Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije i pregovarač za Poglavlje 8-Konkurencija.

Biljana Jakić

Napominje da je važno da su nadležne institucije u Crnoj Gori tokom prethodnog perioda posvećeno i odgovorno radile na ispunjavanju definisanih obaveza i da su ispunjena sva početna mjerila predviđena za otvaranje ovog poglavlja.

“Evropska komisija je postavila pet mjerila za otvaranje ovog poglavlja. Mjerila se odnose na izmjenu zakonodavstva u oblasti državne pomoći; obrazovanje operativno nezavisnog tijela koje će imati nadležnosti i resurse neophodne za potpunu primjenu pravila o državnoj pomoći; usklađivanje šema fisklane pomoći i to: Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezu nadohodak fizičkih lica, Zakona o slobodnih zonama, programa podsticaja i promocije biznis zona; popis svih mjera državne pomoći i definisanje akcionog plana za usklađivanje sa preostalim šemama pomoći ili ekvivalentnim mjerama koje su ovijenjene kao nekompatibilne sa obavezama koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i proširivanju SSP. Posljednje mjerilo odnosilo se na usvajanje plana restrukturiranja za Kombinat aluminijuma Podgorica. Ovo mjerilo više nije relevantno, s obzirom na to da je u KAP uveden stečaj”, tvrdi Jakić

Dodaje kako je u odnosu na postavljena mjerila, sproveden čitav niz kako zakonodavnih, tako i institucionalnih reformi.

“Konkretno, u februaru 2018. godine donijet je novi Zakon o kontroli državne pomoći, koji uključuje sve neophodne elemente za efikasnu kontrolu državne pomoći. Kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti konkurencije, koje su takođe usvojene početkom 2018. godine, nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencije proširene su i na oblast kontrole državne pomoći. Takođe, u oblasti šema fiskalne pomoći izvršeno je usklađivanjezakonodavnog okvira sa zakonodavstvom EU i to: Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o slobodnih zonama i drugih propisa”, ističe sagovornica CdM-a.

Dakle, napominje kako su aktivnosti koje je Crna Gora preduzela u ovom poglavlju pokazatelj spremnosti i posvećenosti na ispunjavnju obaveza koje proizilaze iz evropske agende, što je rezultiralo i izradom Pregovaračke pozicije koja je usvojena od strane Vlade Crne Gore u martu 2019. godine.

“Lopta je sada na terenu EU, odnosno država članica. Očekujemo da će ostvareni rezultati biti prepoznati i verifikovani skorim otvaranjem i ovog, posljednjeg poglavlja u pristupnim pregovorima s EU”, dodaje Jakić.

Prema njenim riječima, Crna Gora od početka pristupnih pregovora ostvaruje kontinuirano napredak na svim poljima i tako će nastaviti i u narednom periodu.

“Nećemo dozvoliti da nas trenutna situacija na nivou EU obeshrabri jer reforme sprovodimo zbog naših građana, a ne zbog pukog članstva u Uniji. Dakle, čvrsto smo opredijeljeni da nastavimo da ispunjavamo svoje obaveze. S druge strane, od EU očekujemo da ostane dosljedna principima koje je sama postavila, odnosno vrednovanju individualnih rezultata i napredovanju u skladu sa postignućima”, zaključila je sagovornica CdM-a.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piroska
Gost
Piroska

Sve smo “ispostovali” a onda su isplivale afere, 10 afera . Prvo koverta sa Migom-PSZ , pa prvi meleon naseg prvog milijardera , pa nicija kuca pod Goricom, pa viceguverner , pa guverner , pa predsjednik Skupstine , pa Brano mecava , pa VDT , pa SDT , …… Kada su ovo vidjeli iz Evrope ,a mi smo kao najbolji,… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Jel Milo Gorija prijeti EU? 😂😂😂

Baranin
Gost
Baranin

Ne otvaraju oni ovo poglavlje zarad nekog pokusaja da se dodvore EU i tako promjene njihovo misljenje. Markon je jasno rekao da nema prosirenja i to ostaje na snazi. Oni otvaraju ovo poglavlje da bi u predizbornoj kampanji mogli da opet deklamuju pricu o Evro-Atlanskim integracijama, posto o ekonomskim prilikama u CG ne mogu, o stanju u pravosudju ne mogu,… Više »

Kako da ne
Gost
Kako da ne

Kako da ne. Evropa jedva ceka da primi u savez jednu komunisticku zemlju. Jedino ostrvo komunizma u Evropi mora prvo da osudi teror komunizma i rehabilituje one koji su bili u II sv.ratu za London a ne za Moskvu, pa tek da onda pricaju o civilizovanom svjetu.

Dzaba krecili
Gost
Dzaba krecili

Ovi kao da su u nokautu. Spremni da otvore poglavlje 8, a EU im jasno rekla da od clanstva nema nista.
Morate ici u Balkansku.uniju u kojoj ce Srbija i Albanija biti ono.sto su Francuska i Njemacka u EU.
Dzaba ste krecili 2006.
Hahahahaha

Bankar
Gost
Bankar

To je za Crnu Goru nemoguca misija dok god je autokratski rezim na vlasti generator kriminala i korupcije,nerijesen status CPC,zatim bure baruta retrogradnu SPC dovodjenje pravdi i zakonu,eto toliko!

Milo
Gost
Milo

Crna Gora mora jos da se razracuna sa opasnim kriminalnim miljeem koji su vezani za vrh vlasti u ime i za racun pojedinih rade nelegalne poslove koji lose oslikavaju nasu zemlju kao los partner za sticaj ulaska u EU.

Tomos
Gost
Tomos

Da su nas pitali mi smo bili spremni i prvi dan da otvorimo, i zatvorimo svakako i da presjedavamo sa EU…
Tolko o tome kolko je bitno što mislimo mi da li smo mi spremni…

Apis
Gost
Apis

Kakva šuplja priča ove gospođje. Rasko Konjević vas je potpuno raskrinkao i dokazao da ne poštujete zakon o kontroli državne pomoći koji ste sami donijeli. Džaba najbolji zakon ako se sprdate sa njim.

A makse
Gost
A makse

Ako napravite pritisak na portalu, otvoriće sigurno.

Ljufil
Gost
Ljufil

ovo poglavlje se otvara zadnje, POŠTO SE SVA OSTALA ZATVORE. Čisto da nas EU ne zajebe, jer ako počnemo pregovore, teku rokovi, a ako CG ne uđe u EU u međuvremenu, ima sve obaveze kao država članica a nema nijedan benefit, jer još uvjek to nije. Tako da pritisci služe samo za dnevnopolitička prepucavanja i dizanja rejtinga partijama pred izbore.

Prc CG
Gost
Prc CG

Alo cdm????? O čemu se radi zbog čega ne objavljujete komentare,možda vam je teško palo sto vas je EU šutnula kao ispumpali loptu????

Prc CG
Gost
Prc CG

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Jeste li vi glavi pored ušiju i slijepi pored očiju,lijepo rečeno NEMA PROŠIRENJA EU možete da otvarate sto ocete….

Drago
Gost
Drago

hahahaha sve zavisi od EU nista od nas mi smo sve ispunili. Mi nismo u rangu sa zemljama iz afrike a da ne govorim koliko je EU daleko od nas

Lool
Gost
Lool

Zalud vam sve, znaju da ste Srbi!Nece vas

Mila K
Gost
Mila K

Jel ovo neka neslana šala? Pročitati fusnote u izvještaju Agencije za zaštitu konkurencije. I vidjeti koliko je svaka ova riječ iz ministarstva neprecizna.

VEZIR SULEJMAN
Gost
VEZIR SULEJMAN

A ja mislio,da ti samo,za portal,,Vesti”,mudruješ.Samozvana ,,analitičarka,,

Mila K
Gost
Mila K

Hahahaha

Send this to a friend