Ekonomija

Crna Gora uvozi vodu, a ima najbolje izvore u Evropi

Crna Gora je tokom prošle godineuvezla 40 miliona litara vode, iako u našoj državi postoji pet fabrika koje već godinama na tržištu plasiraju jedne od najkvalitetnijih evropskih voda.

Na području kolašinske opštine u funkciji su fabrika vode “Votergrup Suza” “Gorska”, i “Akva Bjanka” dok Lipovska “Akva Monta” od prošle godine nije u funkciji. Koncesije nad izvorištima voda dobili su na pomenutom području pet koncesionara od kojih su tri inostrana. No, vlasnici fabrika vode smatraju da nemaju olakšica niti pomoći od države, da je njihovo tržište jedino Crna Gora, te ističu da ih treba zaštiti od strane konkurencije kojoj, kako tvrde, neko omogućava da skoro cjelokupni “kolač” odnosi van naše države.

Veliki presedan

Vlasnik fabrike “Gorska” Petar Ivanović smatra da se velikim uvozom voda iz regiona pravi presedan jer se zapostavljaju domaće kompanije čija izvorišta proglašena među najboljim u Evropi.

“Problem je kod nas što nemamo osjećaj za domaći proizvod. Ako neke druge kvalitetne proizovde možda nemamo, vodu sigurno imamo i to u punom kvalitetu. I pored te činjenice, mi uvozimo nekih 15 miliona litara iz Srbije koja puni vodu i iz bunara dok su naše čiste izvorske i planinske vode koje na samom izvoru ne zahtijevaju nikakvo prečišćavanje”, kazao je Ivanović.

On je takođe istakao da aktivnosti Ministarstva poljoprivrede nijesu dovoljne da bi se stalo na put ovakvom stanju.

“Nikakve olakšice nijesmo dobili od države, a svoje proizvode plasiramo samo na domaćem tržištu. Ne znam zašto se ne forsira domaći proizvod, koji definitivno može doprinijeti i rastu BDP”, objasnio je Ivanović.

Predlog Ministarstva da se proizvođači voda i koncesionari izvorišta integrišu u jedno je za Ivanovića potpuno neprihvatljivo.

“Situacija je takva da za početak treba nas zaštiti ovdje na domaćem tržištu koje nije za potcijeniti. Realno bi bilo da se uvozi manje onoga čega mi imamo na pretek i to boljeg i kvalitetnijeg”, kazao je Ivanović i dodao da njegova firma, u zavisnosti od sezone, zapošljava oko 15 radnika.

Prioritet izvoz

Sa druge strane, Zoran Rakočević očekuje da će Vlada, ukoliko vlasnici punionica voda budu organizovani i jedinstveni, učiniti da se ova oblast tretira kao oblast od izuzetno značajnog državnog interesa.

“Prema mom mišljenju, voda za piće je proizvod koji Crna Gora može da izvozi na strana tržišta i to je najznačajniji resurs koji treba koristiti”, istakao je Rakočević.

On je objasnio da ima koncesije nad dva izvorišta u selu Drijenak nadomak Kolašina, a ostala tri koncesionara su ruski državljani.

“Najveći problem kod koncesionara je taj što je za početak rada to jako skupa investicija. Kreditni uslovi za ovu oblast su dosta nepovoljni, to je osnovni razlog što se pojedine planirane koncesije nijesu realizovale”, saopštio je Rakočević.

Kako ističe on, crnogorske vode su među najkvalitetnijem u Evropi, a njegova dva izvorišta su ocijenjena najvišim ocjenama.

“Ja sam dugo u ovoj problematici i mogu sasvim kompetentno da kažem da su crnogorske, a konkretno kolašinske vode među kvalitetnijim vodama u svijetu. Što se tiče kvaliteta vode, one nemaju konkurenciju. Moja dva izvorišta, na jedan je koncesije dobila kompanija Vektra, a drugu ja koristim, spadaju u red voda A kategorije po zvaničnim podacima i na petom mjestu su u Evropi”, zaključio je Rakočević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danilo
Gost
Danilo

Uvozimo Vodu iz Buara.

zokimne
Gost
zokimne

Treba zabraniti ovim trgovackim putnicima iz coca cole da ucjenjuju sa suncobranima friziderima i ostalim glupostima da bi gurali Rosu i Knjaz. A kao drugo,treba da nase vode zauzivaju 3/4 rafova a ostale 1/4 nego to nece ekipa iz volija i lakovica. A znaju da sjede u privrednoj komori i pametuju o ekonomiji,a kad treba gurati nase e tu su… Više »

Cg aqua
Gost
Cg aqua

Bruka
Vode nema u lokalima
Zbog nekih sitnih benefita vlasnika
A u pridavnicams novi trik ove godine
Crnogorske vode nema u friziderima
Vec topla stoji na rafovima
Pa ti kupi toplu da se radhladis
Na pumpama , u idei supermarketu…
Necu iz princima da kupim stranu vodu
A i nasa je bolja
Monte minerale
Vrhunska!!!!

Vanja
Gost
Vanja

Monte Minerale

Anika
Gost
Anika

Da, prosto je nevjerovatno da u prodavnicama ne mogu da nađem našu vodu. Jedino u bolje snabdjevenim marketima, u kafićima kako tako, barem u PG. Na primorju gotovo nikad. Ajde da je u pitanju kvalitet, ali naše vode sa krečnjaka su odličnog kvaliteta i mogle bi da da se nadmeću sa najboljima na svjetskom tržištu

oksaj
Gost
oksaj

Drzava ne treba da se mijesa u slobodno trziste, kad fabrike imaju konkurenciju one moraju efikasnije da rade, da poboljsavaju kvalitiet i snizavaju cijenu nego kad nemaju konkurenciju. Kad bi mi zabranili uvoz, onda bi i druge drzave nama zabranile uvoz. Trziste treba da odlucuje koji se proizvodi prodaju a ne drzava..

Ivan
Gost
Ivan

Prijatelju! Ttakvi kao ti su, nazalost vrsta u izumiranju.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ovim pitanjem treba i Katnic da se pozabavi

CRF BANKA
Gost
CRF BANKA

Možda ja uzmem da uvozom votergrop suza za italijansko tržište razmislicu o tome privlačna mi je nesto. ……..☆☆☆☆☆☆

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Sramno je da u većini kafića i prodavnica nema naše vode. Zakonom treba regulisat da je u ponudi mora bit. A onda neka kupujuje ko što oće.

Ivan
Gost
Ivan

Zlo june dovijeka govece

Anominus
Gost
Anominus

Država treba ZABRANIT uvoz vode. Onda će je uvoznici tužit jer narušava princip slobodnoga tržišta. Sud će tužbu metnut u fioku na neko vrijeme, dok se potrošači ne naviknu na domaću. Za to vrijeme donijet uredbu po kojoj domaća roba ni na koji način ne smije bit u podređenome položaju u odnosu na uvoznu. Inspektore instruisat da kažnjavaju trgovce ako… Više »

podgorica
Gost
podgorica

sracunajte koliko je to 3 posto koliko se prica da se inace ‘neko” ugradjuje!!

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Ovo koliko nasa vlast upropascava sopstvenu drzavu to nema nidje u svijetu.Oce li se ovome ikad stat na put?Oce li narod vise se osvijestit i promjenit vlast?

CRF BANKA
Gost
CRF BANKA

Jesi li mi ti uzela majcu. ……..☆

Gospodin
Gost
Gospodin

Oj Bokeljko lijepa Crnogorko! Oj ha!

Zaludu vam sve
Gost
Zaludu vam sve

Crnogorska voda ne valja. Nema u njoj osiromasenog uranijuma.

što je ovo
Gost
što je ovo

“Zaludu vam sve”. Zalud je tebi. Viđećeš da će Crna Gora riješiti pitanje svoje privrede, trgovine i turizma. Strpi se.

brko mali
Gost
brko mali

Distributri Coca Cole iz Srbije uslovljavaju ugostitelje da ako zele Coca colu iz Srbije (koja je jeftinija nego iz Hrvatske, Albanije, Italije) moraju da prodaju njihovu vodu. To je monopol I bez snaznog upliva drzave nema tu srece. Najnormalnije je da kupujemo nase da jacamo ekonomiju nase zemlje, pa sve I da je voda manje kvalitetnija od uvoznih, a ne… Više »

Primorac
Gost
Primorac

To je monopol, to znamo, ali kvaliteta kokakole je katastrofa, nama treba vlada da kaže ima srb, coca cola, kvalitete 2 i ima eu coca cola kvalitete 4, normalno cijena, pa onda nemože hotel 4 ičk 5 zvjezdica prodavat kolu loše kvalitete, provizija igra glavnu ulogu tu je problem.

crnogorac
Gost
crnogorac

da, ali je onome ko odlučuje to dobar “izvor” zarade

Jokan
Gost
Jokan

Brani li ko nama, građanima Crne Gore, da kupujemo domaću vodu. Naravno, ne.
Sva priča se, manje-više, tu završava.

zedni
Gost
zedni

kupovali bi je ali ni na jednoj pumpi a ni u 80% prodavnica ne mozes naci nasu vodu… pogledajte ljetos po onim friziderima po ulici i setalistima duz rive ima li i jedna nasa voda..

Anominus
Gost
Anominus

Ne brani, ali “slučajno” je vazda neđe zaturena, skrivena iza izvikanijeh srbskijeh voda, pa čjudima mrzno preturat. Inače, naše “česmovače” su bolje od najbolje srbske vode, ali je ljude stid gostu ponudit “običnu” vodu. Mislim i da ljudi vjeruju da su te srbske vode nešto posebno, čim ih toliko uvoze i nudkaju. Ne znaju pravu pozadinu stvari, interes pojedinaca.

ha...
Gost
ha...

Jokan…..neka toga….

Svasta
Gost
Svasta

Bruka i sramota…i onda se pojavi Simovic npr, kao veliki ekonomski strucnjak, i pocne da pametuje, kao da smo Luksemburg. Pored ogromnog vodenog potencijala, mi uvozimo ogromne kolicine vode. Za izvor mineralne vode (“Rada”), u Bijelom Polju, evropski strucnjaci za izvorista su prije par godina rekli da je jedan od boljih i obimnijih izvora mineralne vode u evropi, a evo… Više »

Duduk Efendija
Gost
Duduk Efendija

Važno je, veoma, za šta i za, koga si ti, čoče, glasa’. To nas vadi.

Anarhista
Gost
Anarhista

Voda sa Vidrovana bolja nego Evijan iz Francuske.

Gost
Gost
Gost

Stvarno užasno da se uvozi toliko vode pored naših najboljih izvorskih voda. Milutine čuješ li?!

CvC
Gost
CvC

Zamislite drzavu koja uvozi so i vodu a ima more i bezbroj izvora vode, pametnom dosta. Fabrike Rada i Monte minerale (bozja voda) sa 301 metra dubine su zatvorene jer ne mogu da plasiraju proizvode zbog uvoznih voda. Dokle god nam Coca cola postavlja uslove da uvozimo Knjaz i Rosu, nema srece a to je vrlo lako sprijeciti nego neko… Više »

Blam
Gost
Blam

Eto patriote iz vlasti kako podrzavaju domace trziste a sve se busaju..kako pomazu..proizvodjace,poljoprivrednike..

Primorac
Gost
Primorac

Po navici se pilo knjaz i druge vode, ja sam za crnogorsku vodu, uvedimo pravilo kupujmo crnogorsko, za vodu suza u bidone od 5 lit. ima kamenca kao da je iz zete, mi govorimo “na koju se česmu puni” kvalitetu treba dati, a i sam transport kao i skladištenje. Najbolje su one koje se kuvaju na suncu. to je užas,… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Evo ja nisam neki strucnjak ali pustite me dva dana i samo bi se pila nasa voda

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Najgore je sto u CG ne moze da se nađe nasa voda …Herceg Novi nema mjesta đe moze da se kupi crnogorska voda isto Ulcinj…sramota ..slađa je bunarska pa jos srbijanska…sto rade sluzbe zaduzene za tu oblast ????

Imaš li ti oči
Gost
Imaš li ti oči

Ja kad popijem srbijansku vodu odma me protjera – stop srbijanskoj vodi! 21 maj forever, da je vječna crna gora, Crna Gora – Supernova!

Shoepack
Gost
Shoepack

Lideri uregionu po uvezenoj vodi.

!ksd
Gost
!ksd

bolje da pijemo srpsku cesmovacu, bunarovacu, nego nasu vodu…sta ima veze, najbitnije je da ucinimo nasoj braci iz srbije, a smatram da bi bratski bilo i da bar malo skuplje placamo vodu koju uvozimo iz srbije, da se ne brukamo… ne znam kako je moguce da se ljudi bune sto pijemo knjaz milos, umjesto nase vode !? Prvo, to je… Više »

dijana
Gost
dijana

Nego kako. Svi smo uslovljeni od raznih dobavljača,koji imaju neke ”unikatne” brendove pa nam onda uvale vodu uz sve to,jer ako ne uzmemo vodu,ne može ostalo. 3,14… A inače,dok je bila RADA , veliki srbi su je pljuvali jer,oh my god,knjaz miloš je najbolja. 3,14 3,14 3,14 3,14 3,14 3,14

Lazar
Gost
Lazar

Mi čak i so uvozimo a Ulcinjska solana propala…

Lola
Gost
Lola

‘Razgovor face to face’ hahaha dje je ono staro ‘ razgovor u cetiri oka’?

Dalida
Gost
Dalida

A mineralna voda koja izvire na 20 mjesta u Bijelom Polju, jedina u Crnoj Gori? To je bogatstvo neprocjenjivo, a fabrika “Rada” otišla u stečaj i uvozimo kisjelu vodu iz inostranstva. Bruka. Ili solana u Ulcinju, jedina fabrika soli kod nas kod a uvozimo so iz Tuzle. Bruka II.

Celtic
Gost
Celtic

Živa istina, i onda se čudimo što nam se ekonomija raspada… o ovome treba da pričamo a ne o političkim glupostima.

stetoc1na
Gost
stetoc1na

tako ti je to kad smo goveda, ne moze se od Barovica i ekipa raznih i strucnih. Manje zemlje sa toliko potencijala a vise fucmuta nema na svijet. Umjesto da smo bogata zemlja, mi ulazimo u duznicko ropstvo.

Send this to a friend