Ekonomija

Crnogorske obveznice pale, prijeti li nam bankrot?

Foto: Twitter

Miraš Dušević

Crnogorske obveznice bilježe ozbiljan godišnji pad vrijednosti na međunarodnom tržištu, napisao je na Twitter nalogu poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

“Vrijednost obveznica je između ostalog i odraz povjerenja investitora u našu zemlju… Kada bi sad odlučili da emitujemo obveznice, stopa bi bilo značajno veća nego za one koje smo emitovali ‘19 i ‘20…” naveo je Mugoša.

Pad vrijednosti obveznica dolazi u, za Crnu Goru najnepovoljnijem momentu, posebno nakon prognoze Međunarodnog monetarnog fonda da će fiskalni deficit u ovoj godini biti 6,1 odsto, u narednoj 5,6, a u 2024. šest odsto.

U prevodu, Crnoj Gori će nedostajati značajna finansijama sredstva da ne bi bankrotirala. Čak je i Ministarstvo finansija u svojim inače optimističnim prognozama, predvidio nivo fiskalnog deficita u ovoj godini na pet odsto. To znači da će nam u ovoj godini nedostajati u startu nekih 270 miliona eura.

Ta cifra nije konačna, kada se uzme u obzir set socijalnih zakona koji tek treba da počnu da se primjenjuju kao i situacija na međunarodnom planu, izazvana ratom u Ukrajini.

Za sada je sigurno da će se to odraziti na turizam u državi koja je računala na turiste iz Ukrajine i Rusije.

Turisti iz ove dvije zemlje su u Crnoj Gori prošle godine ostvarili oko 20 odsto turističkog prometa. Kako turizam čini oko 25 odsto ukupne ekonomije – bruto domaćeg proizvoda (BDP), pad turističke posjete za ovaj iznos vrijedio bi četiri do pet odsto BDP-a.

Uz to, Rusija je prema podacima Centralne banke, prošle godine bila najveći strani investitor u Crnoj Gori sa 164 miliona eura ulaganja.

Neka predviđanja su da će, ukoliko se sve ovo uzme u obzir, država biti u minusu skoro 400 miliona eura, uz ubrzano zapošljavanje u javnoj upravi koje sprovodi još uvijek aktuelna Vlada, kao nedostatak sredstava od zdravstvenog osiguranja kroz program Evropa sad.

Dakle, već je sasvim sigurno da će do novog zaduženja morati da dođe, ali pod kojim uslovima?

Pad obveznica na međunarodnom tržištu uz veliku ponudu postojećih obveznica na sekundarnom tržištu, ne obećava da ćemo uspjeti da, narodski rečeno, dobijemo dobre uslove zaduživanja sve i da se nađe neko ko će biti zainteresovan. Tek nam predstoji ocjena kreditnog rejtinga ali projekcije pokazuju da se ni tu nemamo čemu nadati.

Prijeti li bankrot Crnoj Gori, to je ključno pitanje. Odlazeća Vlada ostavila je javne finansije pred bankrotom. Kako će manjinska Vlada da riješiti nagomilane probleme, brzo će se pokazati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miki
Gost
Miki

Manjinska vlada i srbomrznja ce nas spasiti…/s

Kuč Crnogorac
Gost
Kuč Crnogorac

Evropa sad će dovesti do bankrota.

Ana
Gost
Ana

Kakvi stručnjaci SD I SDP, u sve se mijesaju

Sasa PG
Gost
Sasa PG

Obveznice padaju globalno, zbog inflacije. Procitajte malo Financial Times, padaju i americke. I pustite lokalne ‘strucnjake’.

Emil
Gost
Emil

Pa niko nije rekao da ne padaju zbog toga

Горанин
Gost
Горанин

Срећни вам резултати референдума о независности !

Emanon
Gost
Emanon

Nama vazda nesto ili neko preti. Nista, ama bas nista niste napravili od ove drzave za 30 godina vlasti. Samo napunili sopstvene dzepove za 5 generacija. Sram vas bilo.

Posteno
Gost
Posteno

Zivjeli apostoli!! Spajic i Milatovic ce morati u Spuz.

Porta
Gost
Porta

Socijalni zakoni.. slatka omča za ekonomiju. Brzo radi srpski svet.

Rogi
Gost
Rogi

Bravo Svetosavska vlado. To im je bio i naum al dobar dio građana ne razumije prave ciljeve predhodne Svetosavske vlade. Nanijeti što više štete Crnoj Gori i potom je pokloniti Srbiji i Rusiji.

Aplauz
Gost
Aplauz

Prodati Elektroprivredu

toBa
Gost
toBa

Srbiji pretpostavljam? I Luku Bar bi trebalo, aerodrome obavezno, avio kompaniju vise nemamo ionako…?

noi
Gost
noi

Cg nije Republika od 2006.god no ajd

Maja V.♌
Gost
Maja V.♌

Pakao…

DolinaBogova
Gost
DolinaBogova

Nama prijeti Bankrot ? Pa 90 % stanovnista nema ustedjevine .

Send this to a friend