Ekonomija

Da li jeftini dizelaši dolaze i u Crnu Goru

Ilustracija, foto: Pixabay

Njemački visoki savezni upravni sud u Lajpcigu donio je juče dugoočekivanu presudu, prema kojoj njemački gradovi i opštine u svojim područjima mogu da zabrane vožnju starijim automobilima sa dizel motorima, s obzirom na prekoračenje graničnih vrijednosti azot-dioksida (NO2), opasnog gasa koji emituju upravo dizelaši.

Zabranom bi mogli da budu zahvaćeni svi automobili koji ne ispunjavaju najnoviji ekološki standard Euro6, a takvih je u Njemačkoj oko 12 miliona.

U presudi je navedeno i prelazno razdoblje za Euro5 dizelaše, kojima vožnja ne može biti zabranjena prije 1. septembra 2019. godine. Dizelaši proizvedeni prije 2005. u Njemačkoj su ranije iz ekoloških razloga praktično otpisani, a najviše ih je uništeno, jer su na taj način vlasnici dobijali velike olakšice pri kupovini novih automobila.

Ali, isto se ne očekuje za novije dizelaše s ekološkim normama Euro4 i Euro5 od 2005. do 2015. Jedno od rješenja su softverske i hardverske izmjene, kako bi ispunjavali najnoviji ekološki standard, ali su one skupe – oko 1.500 eura po automobilu.

Izvjesnije je da će ti automobili završiti u salonima koji prodaju polovna vozila, a pošto će oni u Njemačkoj ubrzo postati nepoželjni, mogla bi da padne njihova cijena, što u krajnjem može dovesti do povećanja broja jeftinih dizelaša i u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bakardi
Gost
bakardi

blago nama za otpad . . . . . . . .eh moj narode . . . . . . .

Invest B 9.5 🏝
Gost
Invest B 9.5 🏝

Vas dvije sestre dvije hiljade plus nećete se smjeti živi cut i ako vam aco ostavi po milijardu 😂👍🏝

Invest B 9.5 🏝
Gost
Invest B 9.5 🏝

Imaš zidove od kuće kao ja u staru varoš znaš ti dje je 😂😂😂😂😂

Invest B 9.5 🏝
Gost
Invest B 9.5 🏝

Dvije godine prije smrti idem za švajcarsku 👍

Nevjernik
Gost
Nevjernik

A šta ćemo mi udisat? Kad ćemo mi da uništimo ovo smeće na ulicama? Ako bi neko izbrojao koliko je vozila na placevima neprodato došli bi do cifre od preko 10.000 kom!!!! Da li neko razmišlja da jednostavno ukine uvoz na jedno 10 god. Alarm!!!!

Invest B 9.5 🏝
Gost
Invest B 9.5 🏝

Pa nisam lud da se vratim u crnu goru nadam se da ću do maja moju crnogorsku vozačku dozvolu da zamijenim sa italijanskom. Ne mogu samo dvije zemlje jedna iz afrike i ukraina 👍

Invest B 9.5 🏝
Gost
Invest B 9.5 🏝

Sad sam gledao alfu svidja mi se ima dobar razmak između gasa kočnice i kvacila što mene odgovara smeta mi kad je uzak razmak volim malo auto ali volim razmak između papučica za noge. 👍

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Potali smo zemlja za odpad…bruka

Blavor
Gost
Blavor

U tekstu autor postavlja pitanje, ne daje odgovor, ne znam za zemlju otpada al zemlja nepismenih 1/1…

Dzeki
Gost
Dzeki

Vec smo kanta za smece sto se toga tice,ovo sto se ovdje prodaje nigdje u Evropi ne moze proci

Stari
Gost
Stari

Ne samo auta

Send this to a friend