Ekonomija

Da ne fali ako zatreba

Ilustracija

Glavni razlog zbog koga je Vlada u protekli četvrtak povećala za pet hiljada, odnosno sa 18.185 na 23.185 broj dozvola za privremeni boravak i rad stranacaje da ne fali privredi, ukoliko zatreba, rečeno je Pobjedi iz Zavoda za zapošljavanje.

Povećanje za pet hiljada nije proizvod zahtjeva ni iz jedne privredne grane, nego se na vrijeme reagovalo da ne bi došlo do zastoja ukoliko zatreba turizmu, građevinarstvu ili bilo kojoj privrednoj grani. Zbog toga ovih novih pet hiljada dozvola nije precizirano ni po vrsti djelatnosti niti zanimanju. Odobrene su samo iz preventivnih razloga. Njih će Ministarstvo rada u narednom periodu dijeliti zavisno od potreba tržišta objasnili su našoj redakciji iz Zavoda za zapošljavanje.

Najtraženija zanimanja za prvih šest mjeseci ove godine, kako su nedavno rekli Pobjedi iz Zavoda za zapošljavanje, su iz oblasti turizma i ugostiteljstva, trgovine, saobraćaja i usluga. To su kvalifikovani radnici: konobari, kuvari, pica majstori, mesari, pekari, sobarice, higijeničarke, serviri, perači posuđa, ali i radnici na pomoćnim poslovima. Pored osnovnih znanja, poslodavci, uz radno iskustvo, sve više traže i dodatna znanja i vještine, među kojima i stranih jezika.

Istraživanje Privredne komore sprovedeno u aprilu ove godine takođe je pokazalo da su u oblasti turizma prepoznata kao deficitarna zanimanja kvalifikovani kuvar, pica majstor, konobar, šanker/barmen… U Zavodu za zapošljavanje, podsjetimo, organizuju i obuke za određena deficitarna zanimanja, kao što su kuvari, pomoćni kuvari i slastičari.

“Potrebe poslodavaca za sezonskom radnom snagom osciliraju, tako da je najveća potražnja u toku predsezone. To nikako ne znači da je nema u toku sezone. Nerijetko se dešava da radnici, zbog uslova rada, napuštaju jednog poslodavca i odlaze da rade kod drugog ili se zbog povećanog obima posla treba povećati i broj izvršilaca. Najtraženija je kvalifikovana radna snaga. Na cijeni su dobri konobari, kuvari, pica majstori, ali tržištu nedostaje i veliki broj mesara, pekara, poslastičara”, navode iz ZZZ.

Na pitanje zašto crnogorski državljani neće da rade u toku ljetne sezone što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država, direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić nedavno je objasnio da na to utiče više faktora.

“Slaba motivisanost za rad, naš mentalitet koji je takav kakav jeste, ali sa druge strane i uslovi koji nijesu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu. Zbog čega? Zato što imamo situaciju da pomalo sivo tržište dominira u ovoj oblasti”, kazao je tada Mustafić.

Iz ZZZ naglašavaju i da se značajan broj domaćih sezonaca zapošljava i mimo Zavoda. Poslodavci ih direktno kontaktiraju, na osnovu dobrog iskustva minulih sezona.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Raduiović za Pobjedu je kazao da je najveći problem Zakon o strancima.

“Zakon o strancima i dalje je katastrofalno loš i štetan za državu i privredu. Već sada Vlada treba da razmišija za iduću godinu da uvozimo radnu snagu sa Filipina i Tajlanda, zato što tamo jedino možemo da je nađemo. Ovdje ne možemo kada je turizam u pitanju Aza građevinu i poljopri vredu da je uvozimo iz Pakistana i Indije. To ozbiljno kažem jer nećemo više imati radnika iz regiona naročito dok je ovaj “ludi” zakon na snazi i način kako se stiče radna dozvola”, kaže Radulović.

Što se tiče povećanja kvote za sezonske, Radulović smatra da su se kasno sjetili.

“Sezonci već odavno rade po Hrvatskoj i drugim zemljama, mi sada nemamo odakle da crpimo radnu snagu”, objašnjava on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Crnogorski direktori su danas bivsi brodski kuvari, auspuh majstori, sljunkari, piljari koje su stvorili oni koji su opljackali drustvenu imovinu. Ni u jednom normalnom drustvu bivsi mornar Radulovic ne bi bio pitan za stratesko misljenje. On je u trzisnoj ekonomiji bio kuvar na brodu. U ovom nasem balu pod maskama on je, eto, privrednik …

Petar
Gost
Petar

Crnogorski direktori su danas bivsi brodski kuvari, auspuh majstori, sljunkari, piljari koje su stvorili oni koji su opljackali drustvenu imovinu. Ni u jednom normalnom drustvu bivsi mornar Radulovic ne bi bio pitan za stratesko misljenje. On je u trzisnoj ekonomiji bio kuvar na brodu. U ovom nasem balu pod maskama on je, eto, privrednik …

wnk
Gost
wnk

Bravo! I sobarice iz PM kada ih nema ovdje nezaposlenih, ali ko će radit kad se s platom ne može prehranit.

Todor
Gost
Todor

Treba poslusat ovog renomiranog strucnjaka i zaposlit ljude iz Indije. To je buducnost. Sunce dolazi sa istoka

jovo
Gost
jovo

Radulovic oce iz Indije da uvozi,a plate su mu od 220 do 300.Kad nece ni makedonci kod njega da rade vidi se koji su uslovi.A kvotu nijesu morali povecati,jos 10 dana i kraj sezone

svetozar marovi
Gost
svetozar marovi

vlada treba da stiti domace radnike i stimulise rast njihovih plata a ne da propusta iz drugih zemalja radnike koji radd za manje novce. Radice i ljudi odavde, al za korektne uslove

Marko
Gost
Marko

Na razgovoru za posao vam kazu da cete imati jedan slobodan dan semicno i raditi 8 sati dnevno. Kazu da ce vam biti placen prekovremeni rad i rad kasno uvece kao nocna smjena. Kazu vam i da cete u startu imati manju platu (300 eur), ali da ce svaki mjesec do kraja sezone biti veca. Nista od toga ne ispostuju!… Više »

Domicil
Gost
Domicil

Poslodavci vole ove strance, uglavnom ih zajebu za koju platu koju im nikad ne isplate, što je rizično sa ovim domaćim, neki od njih oce i da biju !

sorisso
Gost
sorisso

Pa kad hocete za sitne pare da oderete ljude ,naravno da nece da rade ,platite ih kako treba pa cete vidjeti kako ce biti radnika.

Myguz@
Gost
Myguz@

Sve zanimanja koja Crnogorci neće da rade.

Marta
Gost
Marta

Oće bogomi ja prva čistim sobe noćenje sa doručkom 3000€ uzme gazda na jednu sobu mjesečno a ja čitav sprat čistim za 190€ mjesečno. Ja neću više.

Send this to a friend