Ekonomija

Da se vozimo auto-putem princeze Ksenije

Nikola Lakićević

Nikola Lakićević je mladi čovjek koji voli da kontrolisanom brzinom osvaja prostor sa svim svojim zamkama. Po struci je mašinovođa, saobraćaj mu je posao, termini polaska i dolaska obaveza koja se nastoji poštovati. Volio bi i vjeruje da će i crnogorske pruge biti sve modernije. Ipak, i te kako, razmišlja i o drumskom saobraćaju pa je tako nedavno, kao odbornik DPS-a u SO Kolašin, pokrenuo inicijativu da se budući auto-put Podgorica – Mateševo, nazove po princezi Kseniji, piše Pobjeda.

Vjeruje da bi to bio pravi ali i moderan način da se istorijski ali i civilizacijski uokviri značaj princeze Ksenije za Crnu Goru. Kaže da je uz aktuelnost i važnost auto-puta, ideju za pokretanje inicijative našao i u dnevnicima i pismima princeze Ksenije…

“Nakon objavljivanja dnevnika i pisama princeze Ksenije, crnogorska javnost je imala priliku da se uvjeri kako je to jedna od najupečatljivijih ženskih ličnost u istoriji Crne Gore koja je, slobodno mogu reći, vodila avangradni način života. Bila je prva princeza koja se bavila fotografijom i na taj način ostavila brojna istorijska svjedočanstva. Prva žena vozač i u Crnoj Gori i šire. Bavila se humanitarnim radom. Govorila tri svjetska jezika – francuski, njemački i ruski. Nažalost ne mislim da je dobila adekvatno mjesto u našem sjećanju i uvažavanju, jer njena mjera ne može biti jedna kratka ulica u Podgorici koja nosi njeno ime”, upozorava Lakićević.

Kako se radovi na auto-putu privode kraju a imajući u vidu istorijski značaj ove kapitalne investicije za Crnu Goru, treba razmišljati i o adekvatnom imenu, smatra Nikola Lakićević.

“Došao sam na ovu ideju i vjerujem da će dobiti najširu podršku. Nazvati auto-put po princezi Kseniji je istorijski utemeljeno. Ima i simboliku jer je ona prva žena vozač. Kroz ovakvo uvažavanje princeze Ksenije društvo bi dobilo podsticaj da se više pažnje posveti značaju žene kroz crnogorsku istoriju “, ističe Nikola Lakićević.

Kao odbornik inicijativu je uputio Skupštini opštine Kolašin. Vjeruje da će dobiti podršku odbornika i da će tako iz Kolašina, zvanično krenuti prijedlog prema Vladi Crne kako bi se uskoro sigurno i bezbjedno vozili auto-putem princeze Ksenije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danilo buzdovan
Gost
Danilo buzdovan

Nema nama napretka sa ovakvima. Skole , vrtici, bolnice treba da se zovu po princezi Kseniji. Autoput samo A1

Marko
Gost
Marko

Samo može Milo Djukanović

Jelena
Gost
Jelena

Samo se bojim da ćemo biciklima…. posto je gorivo luksuz.

Rumija
Gost
Rumija

Auto put Petar Petrovic Njegos

Željko cipelić
Gost
Željko cipelić

Dajte ime po nekom dobrom davaocu krvi koji je preko 100 puta dao krv 💚💙❤

Rade
Gost
Rade

Svaka cast za ideju. Princeza Ksenija pravo ime za autoput.

Milos BD
Gost
Milos BD

Put u jednom pravcu bi bilo realno s obzirom kakva je politika i ljudi koji pomno prate

NIK
Gost
NIK

Princeza KSENIJA ili BELVEDER

Virus
Gost
Virus

Bolje Franjo Kunčer

Nenad
Gost
Nenad

Postoje EU – standaedi. Svi putevi u Srbiju nazvani su po principu kako i ti predlažeš. Pusti to je put kao i svaki drugi a princezu Kseniju treba naći mjesto u kulturi ili prosvjeti.

sds
Gost
sds

Bice da ulazi Milosev Veliki u princezu Kseniju. Ocete sprdnju da nam napravite.

Pravnik
Gost
Pravnik

Nr, nego se spajaju princeza Ksenija i Miloš Veliki!

dejan
Gost
dejan

Smartam neprimerenim nazivat auto puteve po istoriskim ličnostima,a tu praksu je zapocela Srbija dajući ime svom auto putu Aleksandar (Vučić) Veliki.

Turog
Gost
Turog

Evo za minut da te demantujem, autoout u makedoniji se zove None Teresa – majka Tereza.. Prolazio sam njime prije nego je Vucic zavladao servijom

Tivat
Gost
Tivat

Ako Auto put ide prema BG, treba da bude “Kneginje Zorke” isto kćer Kralja Nikole. Ali je bila udata u BG…

Rade
Gost
Rade

Ajde ostavite nas više istorijaskih licnosti ,juaka ,heroja, imate li vi išta drugo u glavi, neku ideju ,pogled u naprijed, putujte malo ,pa cete vidjeti koliko je primitivno davati ovakva imena .

keks
Gost
keks

Samo na Balkanu se autoputevima daju imena po ličnostima.Znaju se standardi vezani za saobraćaj.Ali eto ,mi sada kopiramo vučića i njegove fiks ideje.

Dragan
Gost
Dragan

Mislim da je bolje 21.maj ili po standardu jednostavno A1

Send this to a friend