Ekonomija

Direktori plaćeniji od gradonačelnika

Sudeći po imovinskim kartonima javnih funkcionera u Podgorici, danas se više isplati biti direktor preduzeća nego gradonačelnik, piše Dan.

“Tako je na primjer Radoica Popović, direktor Komunalnih usluga, u prošloj godini primao platu 1.897 eura, Violeta Klikovac, izvršni direktor Puteva, 1.460, Ranko Jovanović, izvršni direktor Tržnica i pijaca 1.470, Vojislav Marković, izvršni direktor Sportskih objekata 1.588, dok Srđan Raičević, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, prima platu od 1.450 eura. Za razliku od njih prvi čovjek glavnog grada Ivan Vuković je po stupanju na ovu funkciju prijavio platu od 1.345 eura. Osim dobrih plata direktori raspolažu i sa velikim brojem nekretnina. Nelogično je i paradoksalno da direktori preduzeća imaju od 300 do 500 eura veće plate u odnosu na gradonačelnika Podgorice”, saopštio je odbornik URA Zoran Mikić.

Kako dodaje, njihove visoke plate su prije svega nagrada za njihov partijski militarizam i sprovođenje partijskih direktiva.

“Javna je tajna da su preduzeća centri političke korupcije u kojima se vrši pritisak na zaposlene. Zbog toga se direktori preduzeća moraju dodatno nagraditi za svoju poslušnost i odanost partiji”, naveo je Mikić, ukazujući da je Zakon o zaradama u javnom sektoru nepravedan i degradira službenike i zaposlene u odnosu na rukovodioce i direktore.

Odbornik Demokratskog fronta Vladimir Bulatović smatra da su direktori preduzeća preplaćeni.

“Pozicije direktora javnih preduzeća nose određene obaveze i odgovornosti, i kao takve moraju biti adekvatno stimulisane. Međutim, to nikako ne smije da znači da njihova visina smije da bude u nivou nekoliko prosječnih plata, ili više od pet prosječnih penzija. Kada uporedimo primanja direktora javnih preduzeća sa primanjima radnika u zdravstvu ili prosvjeti, a u obzir uzmemo odgovornost i javni značaj poslova koje obavljaju, evidentno je da su direktori javnih preduzeća preplaćeni. Njihova primanja su veća i od primanja gradonačelnika, čiji opis posla je daleko složeniji, a odgovornost, ukoliko se posao obavlja savjesno i odgovorno višestruko veća. Previsoke plate su nagrada za partijsku lojalnost, koja se ogleda kroz partijska zapošljavanja, ali i kontrolu, pritiske i angažovanje zaposlenih u predizbornim kampanjama. Od javnih preduzeća su stvorene partijske ćelije, koje služe za uhljebljenje članova vladajuće koalicije i njihovih porodica”, navodi Bulatović.

Saradnica na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO) Željka Ćetković kaže da je zarada gradonačelnika Podgorice regulisana Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji i propisuje posebne koeficijente koji se imaju uzimati u obzir prilikom obračuna zarade.

“Ovo je, na neki način, kontradiktorno, jer su i direktori privrednih društava osnovanih od strane lokalnih samouprava javni funkcioneri, pa bi bilo logično da i oni time potpadaju pod Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Od pitanja zašto je plata jednog direktora javnog preduzeća veća od plate gradonačelnika , značajnije je ono – zašto ne bi i jedan i drugi učestvovali u racionalizaciji finansijskih troškova Glavnog grada, naročito u svijetlu mnogobrojnih zaduženja i kreditnih opterećenja Crne Gore kod inostranih banaka i društava, istupajući sopstvenim primjerom i dajući time sopstveni doprinos”, smatra Ćetković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pero
Gost
pero

Neznam zašto se neko čudi ovim platama, svaki direktor ..skoro svaki prima platu preko 1500 eur, svaki direktor Hotela u CG prima platu minimum od 1500 do ……zavisi od veličine Hotela a ta plata u nekim Hotelima za Direktore Hotela je i po 4500 eur…ovde ne govorim o Izvršnim Direktorima kojima je plata mnogo veća od ove nego o Direktoru… Više »

Libero7
Gost
Libero7

Ovi po kotoru i hn i budvi zaposljavaju po partilskoj liniji u svim opstinskim preduzecima i sluzbama a dovode iz iz drugih gradova tako tu ste isti ili gori ali tako nijeste obecavali.

Staž
Gost
Staž

A razlika u minulom stažu🤔

Naravno
Gost
Naravno

Normalno. Ovi direktori čine i nekakvu korist. Gradonačelnici i svi u opštinama čine mnogostruku štetu.

Jovo
Gost
Jovo

Džon Snou propo

Jaka
Gost
Jaka

Mene to ne cudi, premijer i predsednik imaju manje plate nego vi koji ne znate dje je skupstine!

Fileopg
Gost
Fileopg

Poštovani Mikiću da li je logično da Dritan i Konatar primaju po dkoro 2000€ a da ga ne obrću na posa no tobože bojkotuju….

Naivansi
Gost
Naivansi

A kao ovi direktori ga obrću

Marko
Gost
Marko

Bulatovicu,pogledaj malo put Kotora. Predsjednik opstine nepunih 1100 eura a direktor vodovoda Lukovic 1848 eura.
Tamo gdje vi vrsite vlast ne smeta.

Luka
Gost
Luka

Ako direktor uspijesno vodi preduzece zasto da ne. Tako je i na zapadu. Gradonacelnici i ostali javni funkcioneri imaju mnogobrojne benefite po osnovu funkcije.

Gost
Gost
Gost

Koliko se pored toga zavrne? 😂 ovo prijavljeno im je dzeparac za djecu 😂

PG Info
Gost
PG Info

Pitajte kolika je plata direktoru Titexa. Firme koju je ova država uništila a radnike poslala kući.

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Samo su plate direktora skola mizerija! A svako na njih istresa svoje frustracije! Njih mi je jedino zao!

Crni
Gost
Crni

Vise jedan parijski direktor ima platu nego hirurg…e sramota…

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Vi mozete nekom da prigovorite … koliko su vase plate koje primate a ne dolazite na poslove.. ni vi ne radite za DPS (ili radite to je veliko pitanje) pa su vam plate preko 1500 dostini… sram te bilo pokri se usima i cuti!!

Send this to a friend