Ekonomija

Dok plate miruju, cijene rastu

Ilustracija

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa već godinama u Crnoj Gori iznosi oko 500 eura i ne bilježi se njen značajniji rast. Ekonomski analitičar Siniša Lekić i predstavnici Unije slobodnih sindikata USSCG smatraju daje u pitanju negativan trend, koji za posljedicu ima kontinuirano urušavanje standarda zaposlenih i građana.

“Rast cijena proizvoda i usluga ne prati i rast zarada, te na taj način, iz dana u dan, pada kupovna moć stanovništva”, kazali su iz USSCG Pobjedi.

Pobjedini sagovornici upozoravaju da iako Crna Gora bilježi posljednjih godina ekonomski rast, to se ne reflektuje na povećanje zarada. I posljednji podaci pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosila 4,5 odsto.

“Način kako su zarade limitirane poznat je samo Vladi i ministrima koji kreiraju politiku zarada. Rast BDP obično ima pozitivne rezultate na zarade, no kod nas to nije slučaj”, rekao je Lekić.

On je upozorio da kod politike zarada zaposlenih u javnom sektoru nema planiranih povećanja, koja prate rast BDP ili nekih drugih parametara.

“Preduslovi za povećanje plata su odavno ispunjeni, ali to očigledno nije prioritet. Kada pogledamo koliko su zarade rasle u posljednjih pet godina, vidimo da tu nema pomaka, što znači da je kupovna moć u stalnom padu”, dodao je Lekić.

Sindikalci smatraju da je dobro što u Crnoj Gori imamo trend rasta BDP-a, ali navode da taj trend mora da prati i rast standarda zaposlenih i građana.

“Logičan i očekivani efekat je kada više proizvodite, više i prihodujete, kako na nacionalnom tako i na ličnom nivou. Na žalost, to već odavno nije slučaj kod nas i pored zvaničnog rasta BDP-a nama rastu javni dugovi, pa opet nema prostora za očekivano povećanje zarada”, naveli su predstavnici USSCG.

Predstavnici ove sindikalne organizacije poručuju da minimalna zarada mora da se poveća i da za to postoji više razloga.

I Lekić smatra da bi se minimalna zarada trebala povećati, prvenstveno iz razloga što, kako tvrdi, veliki broj privrednih subjekata isplaćuje minimalne zarade, a na crno, bez poreza i doprinosa, isplaćuju razliku do ugovorene plate.

Predstavnici USSCG su podsjetili da je ova sindikalna organizacija 1. maja pokrenula kampanju za povećanje zarada zaposlenih u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djoko
Gost
Djoko

Pročitao sam komentare, i jasno mi je da ljudi koji komentarišu hoće i jare i pare. Otkud to? Jednostavno – u jednoj rečenici traže povećanje plata i vraćanje dugova. Da li oni koji to govore vraćaju kredit i povećavaju djeci džeparac? Ja sam pozajmljivao novac, i prodao neku zemlju, za vrijeme krize, da bih isplatio plate. Sad, kad imamo posla,… Više »

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Prosječna zarada je realno dosta veća od 500 eura. Zvanično je toliko jer se na taj iznos plaćaju doprinosi. Veliki broj prima zvanično minimalac a na ruke još toliko. Oko 2-3 hiljade koji su u NVO a nijesu prijavljeni a imaju najveće plate.

Eto tako
Gost
Eto tako

To ti u donju moraču imaš možda

Smijurija
Gost
Smijurija

Prosječna zarada u Crnoj Gori realno, iznosi 350,00 eura. Sva moguća povećanja zarada koja bi s obzirom na rast BDP bila očekivana i logična, odu u džep političar i raznih direktora, odnosno na njihova vanredna primanja za koje običan radnik ne zna da ih imaju, ni po kom osnovu su ih stekli.

HNovi
Gost
HNovi

Napisite prvo koju procenat stanovnistva prima 500 eura ? Realno stanje, 500e ima jedno 10 % stanovnistva. 5 % ima vse od toga , jedno 40 % ima oko 400e, a jedno 45 % ima 300e i manje.

Kfkf
Gost
Kfkf

A ko su onda ovi od kojih se ne moze u kafic i na plazu otic – nema mjesta?

HNovi
Gost
HNovi

Ovi što cijede kafu od 0,90 centi po cijeli dan ?? A vidi koliko Crnogoraca moze da priusti sebi da ode sa porodicom na rucak ili dorucak? Pusti kafu nesretnu kome je to jedini luksuz za 80 % stanovnistva, tih velikih 1 e dnevno.

Božo
Gost
Božo

Moja supruga je učiteljica sa 15 godina staža. Ima platu 550€. Ja sam privatnik koji pristojno zaradjuje (malo, ali dovoljno za skroman život). Za 15 godina, kako sam se oženio, moja porodica je 3 puta išla na ručak u restoran. Ne kockam, ne pijem, ne jurim tudje žene. Da smo mi prosjek, kladionice, restorani i kafane bi se zatvorile. Očigledno… Više »

alo
Gost
alo

Gradjani su glasali prije dva mjeseca da im se plate ne povecavaju i tako ce i biti, ne vidim nikakav problem u tome? Glasali su i da se minimalac isplacuje na ruke pa kad podjes na malo odmora ili ne daj Boze bolovanje isplate ti samo taj minimalac a ono na ruke ne gledas. Sve smo to glasali i nema… Više »

Alo bre
Gost
Alo bre

Ovaj stav je apsolutno pogrešan i glavni je krivac situacije u Crnoj Gori. Ta priča “glasali ste, eto vam ga” nema veze s mozgom jer demokratija ne važi samo prije i poslije izbora, a poslije: glasao si, tako ti je kako ti je. Kada narod u Crnoj Gori shvati da je demokratija svakog dana i da ako vlast uradi nešto… Više »

mali pas
Gost
mali pas

Hvala Bogu da je neko napokon napisao ovaj tekst. Sustina je da sve sto se desava samo je i iskljucivo na stetu gradjana, jos se nista nije uradilo u korist gradjana, konstantan rast cijena, a plate ostaju takve kakve jesu i bas se Vlada ne potresa.

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Tu prosječnu platu neznam ko ima,kakva je to računica,kako dobiše tih 500€,za prosjek,to nebi imao ni doktor bez noćnih smjena…smješno..

Marvel
Gost
Marvel

plate će porasti onog trenutka kad Batman dobije Wolverina

Send this to a friend