Ekonomija

DPS Kotor: Uvesti izletničku taksu za Perast

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Kotor se zalaže za uvođenje izletničke takse za Perast za sljedeću turističku sezonu, jer je, kako su istakli, ovom mjestu više nego ikad potrebno posvetiti posebnu pažnju i održivim regulativima stvoriti uslove za poboljšanje infrastrukture i uslove za življenje.

“Turistička organizacija Opštine Kotor je tokom 2018. godine, u konsultacijama sa predstavnicima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, razmatrala uvođenje izletničke takse za Perast, međutim, iz nepoznatih razloga bivša kotorska vlast nije shvatila ozbiljnost situacije pa, samim tim, nije ni tražila saglasnost Vlade Crne Gore. Ovo pitanje je, inače, posebno došlo do izražaja zbog komunalnog haosa koji se stvara u Perastu, od kojeg grad nema nikakve koristi”, navode iz kotorskog DPS-a.

S druge strane, kako dodaju, aktuelne informacije sa svjetskog turističkog tržišta upozoravaju da našoj državi prijeti opasnost od tzv. overturizma, što znači da na jednoj lokaciji ima toliko posjetilaca da to negativno utiče kako na lokalno stanovništvo tako i na životnu sredinu.

“Perast je, nakon Starog grada, najposjećeniji dio kotorske opštine u koji dolazi više od trećine putnika sa kruzera. Svi izletnici koji iz pravca Dubrovnika dolaze autobusima, kao i više od polovine gostiju hotela na teritoriji opština Budva, Tivat i Herceg-Novi kojima agencije organizuju izlete”, tvrde oni.

Iz DPS-a ističu, da je broj izletnika u Starom gradu u prošloj godini premašio je iznos od pola miliona, dok samo za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 305.000.

“Na osnovu toga se do kraja tekuće godine očekuje najmanje 550.000 izletnika, odnosno, računatih po cijeni od euro po osobi za grupe veće od pet turista, prihod od 550.000 eura. Na osnovu navedenih pokazatelja, prihod po osnovu izletničke takse za Perast iznosili bi ne manje od 250.000 eura, a taj iznos bi se, na osnovu posebno utvrđenog plana, opredijelio isključivo za unapređenje lokalne infrastrukture kao i podizanje životnog standarda mještana Perasta”, zaključuju iz OO DPS Kotor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pol
Gost
Pol

Jeste li i tu osjetili koju paru da usicarite?Samo nam je vazduh dzabe,mada ce se i za to neka taksa osmisliti.Dje mi zivimo…

Lucije
Gost
Lucije

Obavezno taksu za Perst, Mup, Seljanovo, i to 500-600€ po minuti.
I onako ga prođeš za dva minuta.
I da koga god turista sretne ulicom da mu da po 20€.
Samo da nam elita dolazi, a ne Srbijanci, Podgoričani…

Lokva
Gost
Lokva

Kakvi lopovi. Da platim taksu da vidim raspali Perast? Pa i treba da vam pukne sezona, da je nema uopšte, pa jedite raštana po cijelu godinu, nesoji nesiti.

Sprdas li se to
Gost
Sprdas li se to

Lokva ne mozes za Perast rec da je raspali nikako,mjesto sa pregolemom istorijim

Ne sprdam
Gost
Ne sprdam

Prsli je, rupa je, nula je.

Kotor66
Gost
Kotor66

Zasto mi brisete komentar???? Perast hoce da uniste DPS ovci….ocigledno je, u Perast je opozicije oko 85% tako da nece to moci da prodje…mjesto decenijama nema centa od vas osim ovo malo sto je ulozio Jokic.

OKG
Gost
OKG

Da bi se naplacivala izletnicka takasa trebalo bi prvo stvoriti uslove za to. Treba li turisti da placaju nesnosni smrad koji se danonocno siri oko kontejnera za smece koji se nalaze na ulazima u Perast, sa obje strane. Dobro se nijeste pobrinuli da nesto poboljsate nego vam je samo na pameti kako dodatno napuniti kasu a i dzepove. Znamo vas… Više »

Kotor66
Gost
Kotor66

TAKO JE!!!!

Peko Dapcevic
Gost
Peko Dapcevic

Samo bi da punite svoje dzepove dokle vise

Dule
Gost
Dule

Ne lupaj, nemas pojma sta je Izletnicka taksa i kako se trosi

OKG
Gost
OKG

Jesi li ti idje isao mimo milogore.

Gogo
Gost
Gogo

Je li Bog dao da se naplacuje, a ti sto ne znas sta je izletnicka taksa bolje ne komentarisi

Cuca iz Boke
Gost
Cuca iz Boke

Kažu da su svi suveniri-pajseri sa natpisom DPS Kotor planuli za jedan dan.

Gost
Gost
Gost

Kakav je ovo bezobrazluk prema crnogorskom stanovništvu. Ima li i jedna NVO , makar, da zaštiti ” šačicu” stanovnika Crne Gore da ne plaćamo ulazak na odredjene teritorija NAŠE države ili možda nije naša? Imamo nacionalne parkove, predjele prirode, gradove , sela , kanjone ……đe god povedemo đecu plaćamo kao da je tuđe a ne naše. Šta reći a ne… Više »

Dule
Gost
Dule

To placaju samo stranci tj organizovane grupe !!! Niti jedan gradjanin CG to.nece placati, kao ni do sada za Kotor sto nisu…INFORMISI SE!!!!

Knjigovođa
Gost
Knjigovođa

Stranac je dovoljno platio što je došao ovdje na odmor 10 dana. Sad treba da mu naplatite i ako izađe u grad da prošeta. Zamisli da ti jednom u životu otputuješ neđe mimo Milogore, da ti uplati DPS aranžman kao najboljem mladom botu. I ti izađeš iz hotela na ulicu, da vidiš malo grad, a presretnu te neka dvojica i… Više »

Gogo
Gost
Gogo

Ajde ako ne znas sta je izletnicka taksa i ko je placa ne komentarisi.

Svašta
Gost
Svašta

Čemu saopštenje? Imaju vlast, neka urade.

Send this to a friend