Ekonomija

Država i KAP da se zaštite od zaštitnice

Sva postupanja zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države Dragane Đuranović protivna su javnom interesu i politici koju sprovodi Vlada, posebno u dijelu zalaganja izvršne vlasti da se ubrza ekonomski razvoj, otvore nova radna mjesta, poveća javni prihod po osnovu poreza i doprinosa i uveća ukupni izvoz, ocijenio je vlasnik Uniproma Veselin Pejović.

On je Vikend novinama kazao da zalaganja zaštitnice da se ugasi proizvodnja aluminijuma ne mogu biti u interesu Vlade i države jer se time pogoduje samo interesima ruskog CEAC-a.

“Zbog toga je meni, kao čovjeku sa dugogodišnjim iskustvom, indikativna njena “saradnja” sa CEAC-om. Zato sam pošao od pretpostavke da se interesi Vlade Crne Gore i CEAC-a ne mogu poklapati ni u stečajnom postupku koji se sprovodi nad KAP-om”, istakao je Pejović, reagujući na izjavu Đuranović koja je prethodno kazala da sudsko poravnanje Uniproma i stečajne uprave KAP-a šteti državi, te da on i stečajni upravnik treba da se obrate zdravstvenoj ustanovi određenog tipa ako misle da ruski kapital vrši uticaj na nju.

Ukazujući da je iznenađen sadržinom odgovora zaštitnice, Pejović je naglasio da je ovo društvo u ozbiljnom problemu ako se na ovakav način institucije obračunavaju sa privrednicima koji čine osnovu ekonomskog razvoja države.

“Zabrinjavajuće je kad predstavnica jedne institucije, koju je formirala Vlada Crne Gore, u obraćanju za javno izraženo mišljenje i stav upućuje privrednike u zdravstvene ustanove određenog tipa. S obzirom da se nezakonitim postupanjem zaštitnice imovinsko-pravnih interesa meni i državi nanosi ogromna šteta, za to neko mora snositi odgovornost i mišljenja sam da će adresa na koju će se u konačnom obratiti Dragana Đuranović biti neka druga ustanova, koja svakako nije zdravstvena”, rekao je Pejović.

Osim da preduzima radnje koje za posljedicu mogu imati izlazak Uniproma iz KAP-a, Pejović tvrdi da je podnošenjem neosnovanih žalbi Đuranović spriječila njegovu kompaniju da upiše pravo svojine na jednu od parcela kupljenih kao dio stečajne imovine podgoričke fabrike.

Riječ je, kako pojašnjava, o zemljištu u blizini KAP-a za čiju je kupovinu zainteresovan Glavni grad radi gradnje glavnog gradskog kolektora.

“O tim žalbama već mjesecima ne odlučuju ni službenici Ministarstva finansija. Navedenom radnjom zaštitnica nanosi ogromnu štetu Unipromu kojeg onemogućava da kao vlasnik sa punim obimom prava upravlja kupljenom imovinom. Neprocjenjiva šteta nanosi se i opštem interesu, s obzirom da je za kupovinu zemljišta zainteresovan Glavni grad radi izgradnje glavnog gradskog kolektora, koju finansiraju strani donatori. Realizacija tog projekta još ne može da počne, upravo zbog žalbi koje je izjavila zaštitnica”, naveo je Pejović.

Iz navedenog se, kako dodaje, može lako zaključiti, i bez posjete zdrastvenoj ustanovi određenog tipa, da zaštitnica ne zastupa interese države Crne Gore.

“Međutim, mene kao vlasnika Uniproma manje zanima da li će Dragana Đuranović da odgovara za nezakonita postupanja koja su protivna državnim interesima, te da li će posjetiti određenu ustanovu, već me zanima ko će da mi nadoknadi štetu koju svakodnevno trpim usljed postupanja zaštitnice, koju je imenovala Vlada Crne Gore”, naglasio je Pejović, ističući da je u najtežoj situaciji obezbijedio nastavak proizvodnje KAP-a radi ostvarenja značajnih državnih ekonomskih i socijalnih ciljeva.

Uniprom, prema Pejovićevim riječima, kao kupac imovine KAP-a u stečaju danas posluje samostalno, bez pomoći i subvencija koje je država davala CEAC-u. Njegova kompanija, kako dodaje, organizuje proizvodnju aluminijuma, investira, zapošljava 530 radnika, uredno izmiruje poreze i doprinose, za poslovanje vezuje više od 200 preduzeća iz Crne Gore i inostranstva, a ujedno je i najveći izvoznik u državi.

“Nažalost, ovi rezultati nijesu prepoznati i podržani od zaštitnice imovinsko-pravnih interesa od dana kada je na tu funkciju stupila Dragana Đuranovia, iako nijesu bili protivni interesima države. Pod tim okolnostima KAP teško može da nastavi uspješno poslovanje, zbog čega sam i najavio mogućnost da odustanem od ugovora o kupovini fabrike.
Nadam se da će konačno Vlada uvidjeti štetnost postupanja sadašnje zaštitnice, te da će reagovati blagovremeno kako bi se spriječila dalja šteta za Uniprom i državu”, zaključio je Pejović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Gospodinu pejovicu svaka čast ja znam kad je prije 25 godina u niksic držao moderne apoteke 🌎👍🍁to je bilo vrijeme sankcija 🌎👍🍁

apsurd
Gost
apsurd

Ne daju spasitelju Crne Gore da radi. Stvarno nema smisla. A tolike je pare uložio u KAP.

Vukoje
Gost
Vukoje

Ako smo spali na Uniprom da od njega zavisi Drzava onda stvarno njoj nema spasa. Kako se coce bori za plac u Podgorici, e bi da gradi malo li im je ovo sa KAPOM i Boksitima i dr…oce sve. Zastitnica je pogrijesila ne treba Uniptom i ivi ix Vlade u zdravdtvenu ustanovu no svi mi sto ih trpimo.

Mico
Gost
Mico

Potpuno je jasno da je u pitanju puzajuci drzavni udar od strane rusa i njihovih domacih pomagaca.Misle da ce taktika tiha voda brijeg roni na kraju dati rezultat.Drzava mora odmah reagovati.

Send this to a friend