Ekonomija

Država opštinama uzima 11,8 miliona eura godišnje

Sve lokalne samouprave do 16. aprila Zajednici opština Crne Gore moraju dostaviti primjedbe i sugestije na predlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave koji propisuje da se opštinama ubuduće neće ustupati i opredjeljivati u Egalizacioni fond dio poreza na dohodak na neprijavljeni prihod. Prema procjenama Ministarstva finansija i socijalnog staranja država po ovom osnovu lokalnim samoupravama neće ustupiti i opredijeliti u Egalizacioni fond 11,8 miliona eura na godišnjem nivou, piše Dan.

U dopisu koji je Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, dostavio svim lokalnim samouprava je naznačeno da će Zajednica opština u ime svih lokalnih samouprava dostaviti jedinstveno mišljenje Ministarstvu finansija.

“Ministarstvo finansija je dostavilo Zajednici opština predlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave radi davanja mišljenja. Budući da se radi o sistemskom propisu kojim se utvrđuje sistem finansiranja lokalnih samouprava, dostavljamo vam predlog Zakona na razmatranje i molimo da nam dostavite primjedbe, predloge i sugestije do 16. aprila 2021. godine. Na osnovu pristiglih primjedbi, predloga i sugestija, Zajednica opština će pripremiti jedinstveno mišljenje u ime svih opština i dostaviti ga Ministarstvu finansija kao obrađivaču na dalje postupanje”, piše u dopisu koji je Bojadžić uputio lokalnim samoupravama.

U obrazloženju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave naznačeni su razlozi za njegovo donošenje.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja predložilo je dopunu zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Poslije člana 10 dodaje se novi član 10 a „na neprijavljeni prihod, definisan kao razlika između vrijednosti imovine na kraju i na početku kalendarske godine umanjene za iznos prijavljenog dohotka, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obaveze poreskog organa i poreskih obveznika u postupku registracije poreskih obveznika i utvrđivanja, naplate i kontrole poreza i drugih dažbina, porez na dohodak iznosi 80 odsto od poreske osnovice”.

Sredstva koja se prihoduju po ovom osnovu u cjelini će biti prihod budžeta države i u cjelini će se usmjeriti na unapređenje zdravstvenog sistema. Stoga se predlaže da se ovaj dio poreza izuzme od ustupanja jedinicama lokalne samouprave i opredjeljivanja u Egalizacioni fond”, piše u obrazloženju Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Oduzmite pljačkašima imovinu i biće para za opštine

Send this to a friend