Ekonomija

Dug za koncesione naknade 16,85 miliona

ilustracija

Ukupan dospjeli poreski dug po osnovu koncesionih naknada na kraju prošle godine je iznosio 16,85 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Predstavnici PU su kazali da je naplata koncesionih naknada prošle godine povećana, zbog čega je i koncesioni dug u odnosu na kraj 2016. godine smanjen tri miliona eura ili 15 odsto, piše Dan.

Iz PU su objasnili da se prema visini dospjelog duga izdvaja pet vrsta koncesionih naknada, među kojima je najveći od 4,5 miliona eura u oblasti šuma. Dug za koncesije za korišćenje mineralnih sirovina je 1,75 miliona eura, za zaštitu voda od zagađivanja 1,33 miliona, za korišćenje voda 933,2 hiljade, a za stvaranje i deponovanje opasnog otpada 700,9 hiljada eura.

Najvećih pet dužnika po osnovu koncesionih naknada su Vektra Jakić, Kombinat aluminijuma, Korporacija Jakić, Gornji Ibar i Mi-Rai. Tih pet kompanija duguju preko četiri miliona eura.

Po osnovu koncesija najviše duguje Vektra Jakić, 1,4 miliona eura, a slijede KAP sa dugom od 1,13 miliona i Korporacija Jakić sa 714,6 hiljada duga. Gornji Ibar Rožaje duguje 555,3 hiljade eura, a Mi-Rai 447,3 hiljade eura.

Tags
Send this to a friend