Ekonomija

Duge i komplikovane procedure za zapošljavanje stranaca

Duge i komplikovane procedure za zapošljavanje stranaca/ Foto: Screenprint TVCG

Nedostatak stručnih radnika, nedovoljno razvijena infrastruktura i dugo čekanje na granicama glavni su problemi privrednika Crne Gore i Srbije, saopšteno je na zajedničkom sastanku unija poslodavaca dvije države. Za razliku od Srbije, u Crnoj Gori, kako se čulo na skupu, privrednici se i dalje suočavaju s dugim i komplikovanim procedurama za zapošljavanje stranaca.

Nedostatak stručne radne snage hronični je problem privrednika u regionu. U Crnoj Gori, međutim, poslodavci i kada nađu radnike suočavaju se sa dugim i komplikovanim procedurama prijavljivanja i dobijanja radnih dozvola za zaposlene. Zato smatraju da je vrijeme da se to pojednostavi.

“Da se u tom dijelu omogući svakom zaposlenom da može elektronski da popuni tu prijavu, a ne da mora doći u Crnu Goru prije nego i što započne tu proceduru i da tu čeka da dobije tu radnu dozvolu za boravak i radkoja je iznosila i 20 dana što je zaista mnogo u periodu turističke sezone”, kaže Milena Raičković iz HTP Budvanska rivijera.

Takvih problema u Srbiji nemaju jer je dobijanje radnih dozvola digitalizovano, a period čekanja znatno kraći.

“Većina takvih radnika jedobila u roku od 15-tak dana te dozvole. Postoje Agencije za zapošljavanje koje su uskostručne za zapošljavanje kako stranaca tako i loklnog stanovništva one rade većinu te administracije uspjeli su da u nekom birokratskom smislu savladaju teprocedure”, ističe poslodavac iz Srbije Ivan Đoković.

Procedure, ali i dugo čekanje na granicama, privrednici dvije države prepoznaju kao još jednu biznis barijeru koja usporava promet roba i putnika.

“Tako da je tu neka inicijativa, neki prijedlog da se taj carinski režim i kontrole rade u unutražnjim carinskim zonama ne na prelazima, nego u sjedištu uvoznika i da na taj način relaksiramo taj prvi susret gostiju sa Crnom Gorom”, kazao je Slobodan Mikavica iz Unije poslodavaca Crne Gore.

“Treba senatizovane granične prelaze da se zajednički rade i sa jedne i sa druge strane,a posebnoda se kamioni sa robama sertifikuju kako bi nesmetano prošli granicu,a ne daimamo situaciju da kamion sa kvarljivom robom stoji na granici 7 do 10 dana, a nekada i duže”, dodaje Miloš Nenezić iz Unije poslodavaca Srbije.

Sve to neophodno je ubrzati jer je Srbija, kako je poručeno na skupu, najznačajniji spoljnotrgovinski partner Crne Gore.

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
RadeNikola
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Mi radnika nemamo ni obicnih fizikalaca a kamo li majsrora sa kvalifikacijom.oni koji se predstavljaju majsrorima ni iz daleka nemaju znanje ni iskustvo,moze se reci da se lazno predstavljaju majstorima.taj problem tesko je prevazici za kratko vrijeme.a procedura za zaposljavanje stranaca dugo traje.o radu niko ne brine prevare, droga,cigarete to je izgleda plan razvoja.

Nikola
Gost
Nikola

Prvo ove ne zaposlene sa biroa zaposliti ili izbrisati sa biroa. Treba gazde natjerati da plaćaju adekvatno radnike, da imaju slobodne dane, imaju radno vrijeme a ne da radnike drže kao robive i ponašaju se prema njima kao prema stoci
Radnik mora poznavati crnogorski jezik a ne kao u Ulcinju kada naručuje gleda šta pričaš i zove drugog konobara

Send this to a friend