Ekonomija

Elektroprivreda obilježava jubilej – 110 godina postojanja

Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore danas obilježava jubilej, 110 godina postojanja i uspješnog rada u znak sjećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I, povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom, na Cetinju ozvaničio rad prve električne centrale u našoj zemlji.

“Prioritet razvoja elektroenergetskih sektora prepoznat novim investicionim ciklusom EPCG je razvoj obnovljivih izvora energije usklađen sa energetskim i klimatskim politikama EU koji predviđa diversifikaciju proizvodnje kroz izgradnju novih solarnih fotonaponskih elektrana i vjetroelektrana u saradnji sa renomiranim partnerima”, kazao je izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić.

Foto: EPCG

U periodu 2020-2024. kroz dvije faze u saradnji sa finskom nacionalnom energetskom kompanijom FORTUM i najvećim EPC ugovaračem u oblasti solarnih elektrana kompanijom Sterling & Willson biće izgrađena SE Briska Gora ukupne snage od 250 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 450 GWh.

Puštanje u rad VE Gvozd, vjetroparka snage 54,6 MW i godišnje proizvodnje od 150 GWh predviđeno je krajem 2022. godine, dodao je Noveljić.

Noveljić

“U saradnji sa Njemačkom razvojnom u fazi implementacije su projekti rekonstrukcije i modernizacije HE “Piva”, vrijednosti od preko 16 miliona eura, i rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica vrijednosti 33 miliona eura, dok sledeće godine očekujemo potpisivanje ugovora za ugradnju osmog agregata u HE “Perućica” snage 58,5 MW ukupne vrijednosti 23 miliona eura, čime ćemo bez bilo kakvih dodatnih zahvata na životnoj sredini doći do povećanja instalisane snage i ukupne proizvodnje elektrane”, kazao je on.

U Pljevljima realizuju projekte ekološke rekonstrukcije termoelektrane i rekultivacije deponije Maljevac ukupno vrijedne preko 65 miloina eura, dok su preko 10 miliona uložili u projekte rekonstrukcije i modernizacije malih hidroelektrana što sami što u saradnji sa partnerom u kompaniji Zeta Energy, kompanijom NTE iz Norveške.

“Intenzivirali smo aktivnosti vezane za projekat izgradnje HE Komarnica čija će izgradnja uz poštovanje najviših ekoloških standarda predstavljati jedan od ključnih poteza Crne Gore u pravcu energetske tranzicije prihvatljive sa stanovišta klimatskih promjena”, naveo je Noljević.

Namjera je da i u okviru investicionog plana 2020-2024 zadrže potpuno isti kurs daljeg razvoja i investicija, što u konačnom a uvažavajući potrebno vrijeme izgradnje HE Komarnica dovodi do vrijednosti investicija od preko 700 miliona eura koje će se realizovati u narednom periodu.

“U 110. godini postojanja i rada, Elektroprivreda Crne Gore je opredijelila oko pola miliona eura za pomoć zdravstvenom i obrazovnom sistemu Crne Gore u cilju unapređenja kvaliteta života građana, kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou”, zaključuje se u sapoštenju.

Povodom 110 godina EPCG će izdati monografiju ”Istorija crnogorske elektroprivrede”, a u pripremi su i dvije edukativne knjige i slikovnice za naše najmlađe – “Naša dobra energija” i “Informator za djecu”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Hoce li nas castiti dva minuta besplatne struje za rodjendan?

Dula
Gost
Dula

Srecan jubilej.

Send this to a friend