Ekonomija

Emirati najveći strani investitori u CG

Ilustracija

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najveći su strani investitor u Crnoj Gori u koju su u prvih 11 mjeseci prošle godine uložili 92,8 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Novac koji je tokom 2017. godine stigao iz Emirata čini skoro šestinu ukupnih stranih direktnih investicija, koje su bile vrijedne 538,3 miliona eura. Ta zemlja je, prema podacima CBCG, najviše ulagala u preduzeća i banke, pišu Dnevne novine.

Oni su prethodnih godina investirali u mnoge značajne projekte u Crnoj Gori, a jedna od većih investicija UAE bila je gradnja centra Capital Plaza u Podgorici, u koji je uloženo 140 miliona eura.

Takođe, investitori iz Emirata ulagali su u posljednje dvije godine i u nautičko naselje Porto Montenegro u Tivtu, a znatna sredstva su uložili u izgradnju Novog duvanskog kombinata, koji treba da počne rad sljedećeg mjeseca.

Priliv stranih direktnih investicija (SDI) je tokom 11 mjeseci prošle godine povećan 13,4 odsto u odnosu na isti period 2016.

Drugo mjesto po visini ulaganja u našu državu zauzela je Rusija, sa 54,7 miliona, a treće Italija, koja je u Crnu Goru poslala 47,5 miliona eura. Četvrto mjesto po investicijama zauzima Azerbejdžan, koji je uložio više od 45 miliona eura, dok se na petom mjestu našla Njemačka, sa 36,3 miliona eura poslatih sredstava.

Slijede Švajcarska, sa 35,2, Srbija sa 28,4, dok je Kipar u našu zemlju investirao 24 miliona eura. Turska i Španija zauzimaju deveto i deseto mjesto sa investicijama u vrijednosti od 21,5 miliona, odnosno 15,5 miliona eura.

Zanimljivo je i da je bilo ulaganja iz Paname i Djevičanskih ostrva, država koje su označene kao poreski rajevi. Iz Paname je stiglo 3,4, a sa Djevičanskih ostrva 2,4 miliona eura.

Kada je riječ o ulaganjima Sjedinjenih Američkih Država, one su uložili 9,8 miliona eura i u poređenju sa 2016. godinom, kada su zauzimali 22. mjesto, prošle godine su trinaesti po ulaganjima u Crnu Goru. Norveška, koja je sa 189 miliona uloženih eura bila najveći investitor u 2016, u prvih 11 mjeseci prošle godine investirala je svega 742.140 eura, čime je 38. na listi po prilivu investicija u našu zemlju.

Prema ocjeni ekonomskog analitičara Vasilija Kostića, vrlo je značajno održavati značajan SDI, prije svega zbog makroekonomskog uravnotežavanja.

“Prilivom SDI balansira se kako platno-bilansni deficit, što ima značajne makroekonomske implikacije. Osim toga, SDI predstavljaju svojevrsno investiranje u crnogorski ekonomski razvoj, posebno ako se ima u vidu da je naš model rasta zasnovan na potrošnji”, ocijenio je Kostić.

Strani investitori su, kako su pokazali podaci CBCG, najviše novca uložili u interkompanijski dug, 219,1 miliona eura.

“Slijedi ulaganje u kompanije i banke, 152,7 miliona eura, te ulaganje u nekretnine 132,4 miliona eura”, precizirali su u CBCG.

Prema mišljenju Kostića, Crnoj Gori nedostaju ulaganja u oblasti u kojima smo uvozno zavisni.

“To bi mogao biti pravac za razmišljanje i podsticanje budućih investicija u tim oblastima”, zaključuje Kostić.

Iz Srbije uloženo više od 28 miliona

Od država bivše Jugoslavije, najviše je ulagala Srbija koja se nalazi na sedmom mjestu po prilivu SDI. Iz ove zemlje je u prvih 11 mjeseci prošle godine stiglo 28,4 miliona eura. Priliv investicija iz Hrvatske je iznosio 8,1 milion eura, dok su Slovenci ukupno uložili 4,4 miliona eura. Slijede Bosna i Hercegovina, sa 3,8 miliona investiranih sredstava i Makedonija sa 437.860 eura. Kada je riječ o ostalim državama regije, bilo je investicija i sa Kosova i Albanije. Iz Albanije je investirano 314.130 eura, dok je sa Kosova stiglo 1,9 miliona eura.

U poređenju sa ostalim zemljama regije, Kostić kaže da je poslovni ambijent u Crnoj Gori povoljan za investitore.

“Međutim, i dalje je opterećen nerazumijevanjem logike investiranja i potrebama investitora, kao i značaja investiranja za našu ekonomiju i društvo u cjelini. Ovo ne znači da treba udovoljavati svakoj potrebi investitora, ali ni to da budemo opterećeni tradicionalnim nepovjerenjem sa kojim se često politički manipuliše”, ocijenio je Kostić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
3x82 milijar🌎
Gost
3x82 milijar🌎

Sinoć sam se rastao sa crnkom iz vizarda zbog godina 👍ne trčim ja za lijepim ženama. Ja u ovoj godini ulažem sigurno 120 000 eura u nekretninu. Sa tim da bih ulozio još 500 000 u nekretninu u porto montenegro za stan od nekih 74 kvadrata ako mi se svidi. 👍

Semi
Gost
Semi

“ali ni to da budemo opterećeni tradicionalnim nepovjerenjem sa kojim se često politički manipuliše”
– prema kapitalizmu uvijek treba pristupit sa odredjenom dozom nepovjerenja, jer je uvijek pitanje dal je taj ekonomski interes investitora u balansu i sa drugim nasim interesima, koji ne moraju uvijek bit ekonomski, npr. ekoloski ili za ocuvanje kulturne bastine i sl.

Sekicetnik
Gost
Sekicetnik

Dobro receno…arapi nisu pristupacni..dizu nos puno…

Ekonomija
Gost
Ekonomija

Koliko su uložili Restis i Statis?

Send this to a friend