Ekonomija

EPCG će sa Austrijancima potpisati ugovor za vjetroelektranu Gvozd

foto: Dan

Elektroprivreda će ubrzo sa austrijskom kompanijom Ivicom holding GmbH potpisati ugovor o zajedničkom razvoju projekta o izgradnji vjetroelektrane Gvozd, najavio je u intervjuu Pobjedi izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering EPCG Ivan Mrvaljević.

Skupština akcionara EPCG je krajem avgusta donijela oduku o izgradnji te VE, a Mrvaljević je poručio da je čitav proces bio transparentan i da je apsolutno sve u vezi tog projekta urađeno u skladu sa zakonima i statutom EPCG.

EPCG je najavila i otpočela sa novim ciklusom investicionih projekata, što je cilj tih projekata?

MRVALJEVIĆ: U prošloj godini otpočeli smo veliki petogodišnji ciklus investicija čija implementacija je uveliko u toku. Rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih objekata omogućićemo stabilan rad i produženje radnog vijeka elektrana, a uvođenjem naprednih tehnologija i savremenih informacionih sistema upravljanja obezbijediće se njihova automatizacija u cjelini i stvoriti mogućnosti pružanja sistemskih i pomoćnih usluga kako za EES Crne Gore tako i na regionalnom tržištu. Kao jedan od najvećih prioriteta razvoja u narednom periodu prepoznata je potreba za diversifikacijom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, prije svega sunca i vjetra. Upravo će izgradnja novih proizvodnih objekata dovesti do povećanja konkurentnosti i znatno unaprijediti mogućnosti za trgovinu električnom energijom.

Skupština akcionara EPCG krajem avgustaje donijela odluku o izgradnji vjetroelektrane Gvozd. Kada očekujete konkretnije rezultate o tom projektu?

MRVALJEVIĆ: EPCG će ubrzo potpisati sa kompanijom Ivicom holding GmbH iz Austrije ugovor o zajedničkom razvoju projekta o izgradnji te VE u skadu sa odlukom skupštine akcionara. Planirana je izgradnja VE snage 50 MW, očekivane godišnje prozvodnje od oko 150 GWh. Očekivani početak izgradnje je proljeće 2021. godine, trajanje radova 18 mjeseci, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno za jesen 2022. godine

Na skupštini akcionara ali i u dijelu javnosti, nakon te odluke, bilo je dileme oko eventualne transparetnosti tog projekta? Da li je sve urađeno u skladu sa pravnim normama i zakonima?

MRVALJEVIĆ: Naravno, apsolutno sve je urađeno u skladu sa zakonima Crne Gore i Statutom EPCG. Počev od prostorno-planskog aspekta a uvažavajući činjenicu da je izgradnjom VE Krnovo iskorišćen samo dio vjetropotencijala Krnovske visoravni u cilju definisanja uslova za usaglašeno korišćenje raspoloživih prirodnih resursa, u funkciji valorizacije energije vjetra, poljoprivrednog i šumskog zemljišta izrađena je i usvojena u julu 2018. godine lokalna studija lokacije ,,Gvozd. Ivicom holding GmbH je renomirana kompanija koja je u učestvovala i u izgradnji VE Krnovo čija je izgradnja finansirana od strane francuske finansijske institucije Proparco i njemačkog KfW IPEX-a i koja u ovom trenutku vodi sve aktivnosti vezano za izgradnju VE Gvozd. U prethodnih pet godina upravo su vršenja mjerenja i analizirana korelacija sa VE Krnovo, urađene dvije studije vjetropotencijala, idejno rješenje vjetrolektrane i proveden jednogodišnji monitoring ptica i slijepih miševa na cijeloj lokaciji

U konačnom je u poceduri vođenom pred Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine Ivicom i dobio saglasnost na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat. U ovom trenutku shodno Ugovoru o zajedničkom razvoju projekta predstavljenom akcionarima, EPCG ulazi u projekat kao manjinski partner dok je Ivicom već riješio značajan dio imovinsko-pravnih odnosa za potrebe projekta, a shodno zakonu potencijalno korišćenje zemlje u državnom vlasništvu biće regulisano ugovorom o zakupu nakon sprovođenja odgovarajuće procedure, dakle krajnje transparentno.

Upravo su Ugovorom o zajedničkom razvoju projekta i definsani uslovi nakon čijeg ispunjenja EPCG može preuzeti većinsko upravljanje projektom, pristupiti izgradnji i postati 100 postotni vlasnik VE Gvozd, a to su sprovođenje svih nabavki opreme za vjetropark u skladu sa postupkom neke od međunarodnih finansijskih insitucija i zaključenje ugovora o zajmu sa nekom od istih.

Pored dobijanja povoljnih finansijskih uslova za realizaciju projekata, primjena kako dobre inženjerske prakse tako i transparentnih i kompetetivnih postupaka nabavki upravo su jedan od ključnih razloga za uspostavljanje saradnje. U toku su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vezano za finansiranje projekta. U konačnom, kako bih i otklonio sve sumnje oko transparentnosti procesa, upravo će u narednom periodu i sve pomenute nabavke opreme biti transparentno sprovedene dok će i sam Ugovor o kreditu sa EBRD-om ili nekom drugom međunarodnom finansijskom institucijom biti opet predmet odobrenja skupštine akcionara i javnost će biti upoznata sa njim.

Kako u aktuelnom trenutku EPCG gleda na realizaciju velikih hidroenergetskih projekata.

MRVALJEVIĆ: U saradnji sa Elektroprivredom Srbije radimo na izradi idejnog projekta izgradnje HE Komarnica, posao je povjeren konzorcijumu Energoprojekt Hidroinženejring i Institut Jaroslav Černi iz Beograda. Definisano je i tehničko rješenje koje je u potpunosti ekološki prihvatljivo koje ni na koji način neće ugroziti kanjon Nevidio i koje će nakon višedecenijskih istraživanja omogućiti da se pristupi realizaciji tog projekta. Svakako nas očekuje i definsanje optimalnog modela realizacije projekta i njegovog finansiranja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Natalijs
Gost
Natalijs

Ovaj je Kovačevićev kadar premazan

Morpheus
Gost
Morpheus

Ovo su ozbiljni projekti sa pravim uticajem na nacionalnu ekonomiju a nekakvi preizbukani projektici izgradnje hotela i rizorta koji rade po 3 mjeseca godisnje i nemaju toliki uticaj na budzet koliko se predstavlja

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Dobro je graditi sve elektrane, ali je steta sto se ne gradi velika Buk bijela !!! Nadajmo se, da ce se.uskoro pojaviti Crnogorac, koji ce uprkos svima, donijeti odluku o izgradnji Buk bijele !!

Elektra
Gost
Elektra

Ja bih napravio vecu Komarnicu i potpio Šavnik i svima dobro
Naravno Šavničanima po jedna zgrada u Nk ili Pg kako ko izabere.
Put preko brane za Žabljak i novi tunel kroz Vojnik(na nizoj nv) i jednim metkom dva zeca

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Šavnik zbrišeš sa lica zemlje i “svima dobro”, a? Potopi ti svoj zavičaj, maestro!

Brojanica
Gost
Brojanica

Zasto mi ne objavite komentar koji nema nista lose u sebi….samo objavljujete ove pune neistine dje se neko vrijedja i neosnovano proziva?
Treba da pisem ruzno o covjeku da biste objavili?
Momak je cista 10-ka i licno i profesionalno, pa i ako ne objavite makar ce moderator procitati.

Kojo
Gost
Kojo

Samo gradite pa ćemo lako za sokolove i generale

Polece soko
Gost
Polece soko

Mrvaljevic….Kome je u rod iz vlasti ovaj covijek

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Njegova familija je izrazito prosrpski orjentisana, to znam pouzdano. Da li se “prešaltao” u međuvremenu- možda. Ali svi znamo za koga njegovo srce kuca u potaji 😀

Liberal
Gost
Liberal

Odmah obavijestiti Srpsku kucu da im se jedan Srbin skucio i da su ravnravni sa Crnogorcima.

Zeljka
Gost
Zeljka

Nadam se da si ustao kad si kucao komentar o njemu jer da ga znaš ništa manje ne bi uradio.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nije problem što je dečko Srbin, ni prvi ni zadnji u EP. DF-ovci Milutin Đukanović i Strahinja Bulajić su takođe Srbi iz EP. Problem je što su Srbi većina u EP a pričaju kako su ugroženi, gladni, žedni, goli, bosi…

Nikola
Gost
Nikola

Dno dna si

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Neka đenerale, ne zabadaj svuda nos !!!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Branite vi svog ristogorca, a?😀 Pođite u njegov kolektiv i pitajte kolege šta misle o njemu. Evo ja neću komentarisati, priznajem da sam prećerao. Ne priliči ovo meni.. 😳

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Opet djenerale zabadas nos, opet !

Send this to a friend