Ekonomija

EPCG: Ono što se potroši mora da se plati

Građani, prema novoj sudskoj praksi, mogu da preduhitre komunalna preduzeća i prije nego ih utuže, sami tužbom iniciraju sudski postupak za utvrđivanje zastare duga, kaže za Pobjedu advokat Miloš Damjanović.

Iz Elektroprivrede, međutim, poručuju da su sve tužbe pokrenute protiv njih odbijene kao nedozvoljene, u skladu sa Zakonom o parničnom postupku, dok iz podgoričkog vodovoda nijesu odgovorili na pitanja.

Dug za vodu i struju zastarijeva nakon dvije godine, a Damjanović objašnjava da se Zakon o obligacionim odnosima nije promijenio, već se promijenila sudska praksa, u smjeru koji odgovara građana. Ističe da sada ima odluka suda koje pokazuju da je konačno nađen način da se zaštiti pravna sigurnost građana i sankcioniše neažurnost komunalnih preduzeća.

“Na primjer, tužbom je traženo da se utvrdi da između izvjesnog građanina potrošača i izvjesnog vodovoda, ne postoji dužničko-povjerilački odnos, što je tuženi dužan da prizna i da na osnovu odluke suda, u roku od 15 dana po njenoj pravosnažnosti, izmijeni finansijsku karticu tužioca. Sudovi, prvostepeni i drugostepeni, su tužbu prvobitno odbacili, našavši da je nedozvoljena, što je bila ustaljena praksa u sličnim predmetima, ali je Vrhovni sud Crne Gore, odlukom donijetom po reviziji, ukinuo ove odluke, uz jasno mišljenje da takva tužba nije nedozvoljena i da se ne radi o utvrđivanju činjenice nego o utvrđivanju postojanja ili nepostojanja pravnog odnosa, za šta tužilac ima pravni interes.

Postupajući ponovo u istoj stvari, prvostepeni sud je usvojio zahtjev i naložio vodovodu da briše dug tog potrošača iz finansijske kartice, što je drugostepeni sud potvrdio”, pojasnio je Damjanović.

Kako je zaključio, ovaj primjer pokazuje da građani mogu da podnesu tužbu kojom se utvrđuje da je dug zastario.

Ali sa njegovim tumačenjem nijesu saglasni u Elektroprivredi Crne Gore i za Pobjedu kažu da “ne stoje navodi da po praksi sudova potrošači imaju pravo da se utvrdi zastarjelost”.

“U dosadašnjoj praksi, sve tužbe kojima je tužena Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić, a kojima su tužioci tražili da se utvrdi da je njihov dug za električnu energiju zastario, odbijene su kao nedozvoljene”, kažu u EPCG, dodajući da će, ukoliko sud donese pravosnažnu presudu kojom će naložiti isknjižavanje zastarjelog duga, što do sada nije bio slučaj, uvijek postupati u skladu sa donijetom pravosnažnom presudom.

Iz ove ustanove ističu da se odredbe Zakona o energetici moraju primijeniti na istovjetan način za sve potrošače.

“Pravo na isključenje apsolutno je definisano Zakonom o energetici i Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom. Kupac stiče pravo na ponovno priključenje, odnosno snabdijevanje tek kad izmiri dug. Jednostavno je, ako EPCG isporuči električnu energiju, kupac je dužan da trošak iste plati”, zaključuju u EPCG, navodeći da, ipak, imaju razumijevanja za ekonomsku i socijalnu situaciju potrošača, pa su omogućili onima koji imaju dug da ga otplate “po izuzetno povoljnim uslovima” i na taj način izbjegnu isključenje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ajmo mi ono...
Gost
Ajmo mi ono...

Ma da bre, pazi..potrosis struju, realno mora da se plati..kakva tuzakanja, plakanja, cmizdranja oko EPCG??? sramota..em trosite em placete..kakvi ste to ljudi…ccc…umesto, imate plate, jos dobre..jos na vrijeme… jos racuni isto na vrijeme..spojite dobro i korisno…nego sta☠️☠️☠️ Zivjela EPCG, bas ste do DPS, pa vidite ovaj ako tamo sta ima nepalaceno da to cu ja da platim ili mi svi… Više »

Elza
Gost
Elza

EPCG je država u državi.Za nju ne važe pravila i zakoni s obzirom da ne poštuje odluke crnogorskih sudova.Tužno, ali istinito.

Cirilo
Gost
Cirilo

Sova.Ti si SPIJUN EPCG.Sto mlatis.Ovi rn.za elek.energ.su bar za 20posto veci jer ste ih nama ygradili da vise trosimo.NAJSKUPLJA STRUJA U OKRUZENJU..KO NAS KRADE SVI ZNAMO.A KRADJA NA RATE TO JE DUGA I NESRECNA PRICA.TI STRUJU KRADES I OVAKO MLATIS.

lakad matatag
Gost
lakad matatag

Cim se sa nekim ne slazes uvrijedi ga i obavezno sve velika slova.. Imamo najjeftiniju struju u evropi posle Srbije, Albanije, Makedonije, Ukraine i Kosova. To je statistika za drugu polovinu 2017. godine. Problemi su totalno druge prirode, o kojima se ne moze raspravljat’ dok god se takvi kao ti deru na sve strane, koji nemaju nijedan argument niti sa… Više »

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Nijesmo mi potrišači, nego gubitaši, gubimo na mreži, na distribuciji…!

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

A distribucija svoje gubitke nama naplacuje. Zamisli da ti kasirka naplati hleb 10 eura jer je ona juce novcanik izgubila pa mora da nadonadi. E to je isto.

Loky
Gost
Loky

Pitanje je samo koliko nam dodate jos, na ono sto smo realno potrosili. A nije problem platicemo, ne brinite.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Evo placamo i ono sto drugi trose.

Pivopija🍺🍻🙄
Gost
Pivopija🍺🍻🙄

Platimo mladom Blažu Milovom. Oće da pravi hidrocentrale po Domovini. Živjeli! 🍻🍺👍

Pivopija🍺🍻🙄
Gost
Pivopija🍺🍻🙄

Ponekad me nervira stavka Angažovanje distributivnog kapaciteta koja je najveća vazda 🔌💡A ko ne plati ostaje u mraku🕯

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne moraš ih ti angažovati, sami će!

altrus_mediskus
Gost
altrus_mediskus

da imamo države, kao što nemamo, stvarno bi moralo da se plati sve što se potroši jer kradja nije dozvoljena, ali isto tako bi bilo zabranjeno elektroprivredi da potkrada na svakom računu koji izda.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

lopovi zasto placamo ono sto ne trosimo. …pokradenu struju gubitke na mrezi itd itd …sramota

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

E pa da je srece da svi ne placamo to pa neka gase i da vidimo od koga ce naplatit. No naseg naroda u svijet nema

Myguz@
Gost
Myguz@

Šta oni uopšte rade stim parama što uzmu od gradjana, osim što menjaju osigurače koji im stalno pregore zbog preopterećenosti mreže i ugradjuju sebi nove klime po kancelarijama.

Rayan
Gost
Rayan

Pola ide Bakiju, pola Aciki

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Dosta smo placali dodatne stavke specijalnim interesima, vrijeme je za masovni strajk crnogorskog naroda i mijenjanje politike EPCG u korist naroda a ne u korist privatnih dzepova.

elektro
Gost
elektro

Ono što kabadahije neće da plate, upiše se u gubitke u prenosu i to plate redovne platiše! Ono što pojedinci iz vlasti oproste pojedinim kategorijama knjiži se kao gubici u mreži i opet prebaci na redovne platiše!

LopoviEPCG
Gost
LopoviEPCG

Onda elekroprivreda neka dostavi samo svoj račun, ostale stavke na računu ne želim da vidim, niti da ih platim.

Myguz@
Gost
Myguz@

Mi koji uredno plaćamo račune snosimo i trošak pojedinaca koji kradu struju,jel je mislio na taj neplaćeni ručak??

Piki
Gost
Piki

Upravo tako je mislio. To je ručak koji Acko ne plaća.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Nebi trebalo placati struju nikako sve dok ne budemo placali sto smo potrosili a ne i gubitke EP. EP nece da ulaze u infrastrukturu i prenose jer joj je svakako svaki gubitak u prenosu placen od strane potrosaca sto je potpuni apsurd i ne postoji nigdje u svijetu. Da ne govotim to sto placamo struju za kap, rudnike idt, itd…

Sova
Gost
Sova

Ne kapiram. Kažeš da EPCG neće da ulaže u infrastrukturu. Pa naravno da neće. To rade (i treba da rade) CEDIS i CGES. Stalno se grade novi dalekovodi i trafostanice. Stalno se revitalizuju stari objekti. O čemu pričaš? Ne postoji nidje u svijetu? Ko plaća gubitke u mreži u bilo kojoj zapadnoj zemlji? Neko mora. Ako znaš – podijeli to… Više »

lakad matatag
Gost
lakad matatag

Gubitke, ako nastaju u prenosu struje, treba da placa onaj ko je zaduzen za prenos. Gradjani ne odrzavaju mrezu. Najcesce su ti takozvani gubici nastali od kradje struje iz komsiluka (ili odakle god). Ti gubici, koliko sam upucen, se rasporedjuju proporcionalno (npr. ako neko krade u nekoj zgradi, ostali stanari placaju to sto je ukrao, tkz. “gubitke”). Ako ja nisam… Više »

Gost
Gost
Gost

Jednom je rekao naš predsjednik (tada Vlade) “Nema neplaćenog ručka”. Pa i u pravu je ali zavisi koliko ko ima eura kod sebe.

Petar
Gost
Petar

Malo im se narušava praksa u njihovu koristi… od nadoknade za postavljanje vodova – žica, što će morati da plaćaju, a što nikad nisu, pa do najnormalnijeg utvrđivanja pravnih odnosa iz teksta u skladu sa zakonom…. I mnogo šta još…

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Zakonom o obligacionim odnosima je definisano nacelo jednakosti davanja, tj.ako potrosi se 1eur,ne treba potrosacu da se u racunu iskazuje 10e koje treba da plati.

Titograd
Gost
Titograd

Da sto se potrosi da se plati. Ali ne da placamo vase gubitke, izdvajamo srestva za neke vetrenjace, ….ovo vi placajte pomozite ostavite gradjane dovoljno su osiromaseni

Sigurica
Gost
Sigurica

A jeli zastarilo Vujovićima, Lazovićima, Dakovićima, Miranovićima, Jankovićima, ….Oni troše i jare i pare….

Ttt
Gost
Ttt

I ono sto ukradete preko novih brojila mora da naplatite. Za ljekove vam trebalo.

Pika
Gost
Pika

Problem je sto se olaca i vama za pitovanja i vecere a ne samo potroseno tako da cutite lazovi

Pjer
Gost
Pjer

Kad dug zastarijeva nakon dvije godine kako ja placam tudju vodu prije 18 godina.Znaci sramnom odlukom … iz Kotora i Kotorskog suda.Imali ko kakav savjet da da.Hvala unaprijed

Hello
Gost
Hello

Placamo gubitak na mrezi, odnosno nesposobnost EPCG da rijesi problem kradje struje.

Piki
Gost
Piki

Placamo osim toga i vjetrenjače na Možuri i Krnovu, plaćamo i mini centrale po selima… a tek ćemo to su sve ugovori na 20 godina minimum. Neka neka cijede drenovinu!

Posmatram te
Gost
Posmatram te

A mora li se platiti ono što se ne potroši? Vama, očigledno, i nepotrošeno se mora platiti.

z d
Gost
z d

U redu je da se plati struja koja je potrošena, ali zašto plaćamo gubitke na mreži i stotinu drugih stvari. Na računu za struju je oko 1/3 potrošena struja a ostatak 2/3 su neke stvari koje nemaju veze sa potrošnjom.

Sova
Gost
Sova

Zašto se niko ne buni što litar dizela Jugopetrol plati manje od 50 centi, a prodaje ga 1,26€? To mora tako jer su tu akcize, porez, plate radnika, struja, zakup… Isto je sa strujom. Jedini problem je što je račun koji dobijamo od EPCG tako napravljen, da se vidi sadržaj troškova. Da li mislite da se voće koje istrune i… Više »

Mne
Gost
Mne

Pa nijesam potrosio gubitak struje, aj ne lupetaj

Zetatrans
Gost
Zetatrans

A jel mora da se plati i ono sto radnik zaradi.jel mora da se radnik osigura na punu platu,kako za svakog dug zastarijeva poslije dvije godine a jedino epcg ne zar ne pise u zakonu drugacije,zar ne treba radnik da se osigura a eto ja sam od onih kojima nije upisano 20 god radnog staza,jer je bilo ima ko oce… Više »

Sova
Gost
Sova

@Zetatrans Praviš problem dje ga nema. Pravo i pravda nijesu isto. Nidje, pa ni kod nas. Sudstvo radi po pravu, a ne po pravdi. Da je pravde, pola sudija bi bilo u Spužu zbog nepoštovanja zakona. Ako nekog radnika poslodavac ne osigura ti imaš pravo da ne platiš struju!?!? Dje to ima? Naravno da radnik treba da dobije što zaradi.… Više »

elektro
Gost
elektro

Znaš ti dobro Sovo o čemu se radi! Nerad stotina onih što ne dolaze na posao u EPCG, a primaju ogromne plate i onih što dolaze na posao da igraju igrice, troškove struje što naprave neke firme itd, sve to se dodaje realnim gubicima i plaćaju redovne platiše!

z d
Gost
z d

Nije teško naučiti moja draga Sovo, ali je teško platiti ono što nijesi potrošio. Teško je naplatiti svoj pošteni rad, teško je kad se vidi da u EPCG čistačica ima veću platu od profesora ili doktora (vjerovatno zbog složenosti posla), teško je kad vidiš da pisar u EPCG ima tri puta veću platu od već pomenutih a da ne spominjemo… Više »

Piki
Gost
Piki

Sovo mudracu moj. Ne radi se o porezu koji urednobplaćamo kad god platimo račun, radi se o krađi steuje koju ja moram da plaćam. Rdi se o malim centralama i vjetrenjacama.

bgbg
Gost
bgbg

Mozemo li tebe da preduhitirmo gospodine advokatu i da ti ne platimo za uslugu koju si nam pruzio, i da se pozivamo na zastarjelost duga:.

Zi Jo
Gost
Zi Jo

Ono sto je potroseno treba se plati svakako ali ostalo sto nam namecete preko racuna je cista kradja ovoga naroda.

Send this to a friend