Ekonomija

Fabris: EU neće tražiti od Crne Gore da se odrekne eura

Fabris

Nakon otvaranja poglavlja XVII prilično je jasno da se od Crne Gore neće tražiti da ukine euro i uvede sopstvenu valutu, kazao je Pobjedi viceguverner Nikola Fabris, koji je sa guvernerom Radojem Zugićem nedavno bio u posjeti Evropskoj centralnoj banci.

“EU je prihvatila da je Crna Gora specifičan slučaj i da bi joj zahtjev za ukidanjem eura nanio značajnu ekonomsku štetu. Međutim, očekujemo da će tokom narednih godina biti razgovora o modifikaciji mastrihtskih kriterijuma, prije svega onih koji nijesu primjenjivi u slučaju Crne Gore. Konačnu riječ o ovom pitanju će imati Evropska komisija”, kazao je viceguverner.

On je dodao da se na nedavnom sastanku u Frankfurtu sa zvaničnicima Evropske centralne banke (ECB) nije razgovaralo o korišćenju eura u Crnoj Gori. Odgovarajući na pitanje da li je u Frankfurtu bilo riječi o referentnim kamatnim stopama Evropske centralne banke i kakvo kretanje se očekuje u narednom periodu, kazao je da se ne očekuju promjene u ključnim stopama, bar do ljeta sljedeće godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Euuuuu
Gost
Euuuuu

Neka vam ostane euro ako pojašete narod sa nametima…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Bilo bi ludo..dinar i kuna su uzas …Treba uvest Crnogorski evro.

Send this to a friend