Ekonomija

Fiskalizacija će povećati državne prihode do 17 miliona eura

Darko Radunović

Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji bi trebalo da počne sa primjenom od naredne godine, mogao bi doprinijeti rastu državnih prihoda između 13 i 17 miliona eura na godišnjem nivou, saopšteno je tokom rasprave u Skupštini.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da su u Vladi optimistični rokom za početak primjene zakona.

“Rok 1. januar naredne godine je vrlo optimističan. Sigurno nećemo krenuti u ovoj posao, a da ne budemo za njega spremni. Potrebne su obuke službenika, a veliki napor je trenutno i na softveraše Poreske uprave, ali mislim da smo na dobrom putu”, naveo je Radunović, pišu Dnevne novine.

On je dodao da će se obaviti i probni period da bi se znalo kako čitav sistem funkcioniše. Ministar je naveo i da će sistem fiskalizacije državu i poreske obveznike koštati od četiri do 4,5 miliona eura.

“Ukupna reforma Poreske uprave po kreditnoj liniji košta 14 miliona. Ovo će biti najveći serveri koji su do sada nabavljani u Crnoj Gori. To moraju biti serveri ogromnih kapaciteta, koji mogu da obrade milion transakcija u jednom danu i moraju biti brzi i imati veliku propusnu moć”, objasnio je Radunović.

Radunović je, odgovarajući na pitanje poslanika, kazao da će velike privrednike, koji već imaju modernizovanu opremu, sistem koštati oko 150, dok je za male procijenjeno da će trošak iznositi od 300 do 350 eura. On je kazao i da će tender, koji Vlada priprema sa Svjetskom bankom, biti realizovan vrlo brzo i da mora podrazumijevati opremu najvećeg kvaliteta.

Raspravi o predloženom aktu, o kojem će se parlamenet izjasniti naknadno, prisustvovali su poslanici vladajuće koalicije i dijela opozicionih partija.

Poslanik SD-a Boris Mugoša smatra da je zakon sistemski važan, jer će zamijeniti zastarjeli sistem koji se zasniva na fiskalnim kasama.

“Moramo se fokusirati na prihodnu stranu budžeta i ogroman izvor u zoni sive ekonomije koji je na nivou nekih milijardu eura. Prema projekcijama, sistem fiskalizacije doprinijeće povećanju budžetskih prihoda od 13 do 17 miliona na godišnjem nivou. Kroz ovaj sistem imaćemo mnogo jasnije podatke koje ćemo moći da uparujemo i efikasniji inspekcijski nadzor”, ukazao je Mugoša.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je da su povećanje prihoda i stabilniji i bolji uvod u ono što je promet svih kompanija u Crnoj Gori, ključne prednosti predloženog rješenja.

“Imaćemo u realnom vremenu sve fakture koje su izdate, a PU će imati puni uvid u svaku kompaniju”, istakao je Rakočević.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović saopštio je da ga raduje povećanje prihoda koje bi predloženi zakon mogao da obezbijedi, ali da problem i dalje ostaje siva ekonomija.

“Trećina naše ekonomije je u sivoj zoni. Ključne su dvije stavke da pokušamo da onemogućimo fiktivne fakture i riješimo drugo bolno pitanje pitanje duplih kasa”, smatra Damjanović.

Poslanik DF-a Branko Radulović poručio je građanima da uzimaju fiskalne račune.

“Onaj ko vam uzme PDV, ili ne da račun, ili prodaje robu na divlje, on uzima od vašeg zdravstva i školstva, a pare ulaže u svoje vile”, rekao je Radulović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević naveo je da će ta partija glasati za predloženi zakon, jer će se njime stvoriti veći red i uvećati budžetski prihodi. S druge strane, kako je dodao, treba da znamo da imamo i drugih oblasti u kojima moramo promijeniti način ponašanja i zavesti red.

“Ministarstvo s pravom hvali da je u prethodnih nekoliko godina uspjelo da poveća prihode za 200 miliona, ali da su u istom periodu rashodi po tekućoj budžetskoj potrošnji bili takođe veći. To što smo ubrali nijesmo uspjeli da sačuvamo i trošili smo na način koji nije bio racionalan”, ukazao je Konjević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Pomognite tim radnjama da opstanu..dajte im neke olaksice..gledajte m2 lokaciju pa i prema tome obaveze..Dajte sve najbolje uslove a onda povecate kazne toliko da im ne pada na pamet da svercuju..da li vam je nekad palo na pamet da drzava u stvari gura narod u sivu ekonomiju..u hr mozes da registrujes trgov obrt..drzis radnju uplacujes pazare ali mozes da raspolazes… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Auu sto ce biti zatvaranja radnjii..vazi li ovo i za pijace tuzi itd..radnje moraju da placaju sve a ovi nista..radnje podignu cijene a plate ne mrdaju..i eto kraja..sve je svakako pozatvarano.i dobili su sto.su htjeli..da samo delta radi

Dejan
Gost
Dejan

Stalno se pominju povecanja prihoda drzave a niko ne pominje povecanje prihoda gradjana.Jer od cega je napravljena drzava.Od gradjana.Ako nema povecanja prihoda gradjana a ima povecanja prihoda drzave odakle to.Uzece ih od gradjana.Gradjani ce manje imati.jednostavana racunica.

VOJO
Gost
VOJO

SMANJUJTE DOPRINOSE PA ONDA NIKO NEĆE SAKRIVATI PROMET….. Opet pogrešno radite….

Mila K
Gost
Mila K

Neće, ali će ono što bude rast prihoda zbog eventualnog neulaska u krizu prezentovati kao uspjeh smiješnog projekta.

A kako investicija od 14 mil poreskih obveznika, bez investicije svakog preduzeća pojedinačno, daje tako mali rezultat, a ako se bar na nivou nominale prihvate slabašni argumenti Svjetske banke?

Enigma
Gost
Enigma

Poreska naplati da biste svi vi uživali, malo razmislite koliko je doprinos svih nas…..

Goran
Gost
Goran

Poreska naplati a onda privilegovanim isplati.

Send this to a friend