Ekonomija

Francuzi, Turci, Njemci zainteresovani za Aerodrome

Osman Nurković (Foto: CdM)

Sve što budući koncesionar Aerodroma Crne Gore uloži biće uvećana imovina vraćena državi. Stanje u JP Aerodromi je zabrinjavajuće. Imali su na računu 25 miliona eura, a nijesu investirali u ono što je neophodno, kazao je danas ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković tokom kontrolnog saslušanja pred skupštinskim Odborom za ekonomiju. Naglasio je da vjeruje da bi do juna 2019. mogao biti potpisan koncesioni ugovor.

On je rekao da je Vlada Crne Gore dostupna svim potencijalnim investitorima.

“Očekujemo kvalitetne ponude. Ako dođe do realizacije projekta formiraće se preduzeće koje će rukovoditi aerodromima. Postojeće preduzeće Aerodromi ostaće u nekom obliku kao kontrolor investiranja. Postoji veliko interesovanje potencijalnih investitora iz Dubai aerodroma, Seulskog aerodroma, Frankfurta, nekoliko turskih kompanija, francuskih…”, naglasio je on.

Podsjetio je da je povodom najavljenog davanja crnogorskih Aerodroma u koncesije bila organizovana javna rasprava, te da je bilo primjedbi što je organizivana tokom godišnjih odmora.

Najavio je da će tender za odabir koncesionara trajati 60 dana.

Aerodromi prokišnjavaju, voda se skuplja u vazama sa cvijećem

“Potencijalni koncesionar moraće da ispuni više uslova. Prvi je investicija. Ne treba da objašnjavam u kakvim stanju su naši aerodromi. Mi imamo povećanje broja putnika ali su nam kapaciteti limitirani. Imamo vaze sa cvijećem koje služe da se skuplja voda dok prokišnjava Aerodrom. Dakle, ulaganje je prijeko potrebno”, kazao je Nurković.

Prema njegovim riječima Aerodromi su na računu imali 25 miliona eura, a nijesu investitali u ono što je neophodno.

“Najmanje 100 miiona eura treba da bude avansna uplata. To je jednokratna uplata, a iznos koncesione nadonade zavisiće od prihoda. Tokom koncesionig perioda mora da se uloži 200 miliona, a tokom prve dvije do tri godine najmanje 80 miliona eura”, naglasio je on.

Istakao je da je važno je da to radnici čuju iako se pokušavati manipulisati njima i pozivati ih na bojkot.

“Garancija je da pet godina nema reorganizacije ni tehnoloških viškova”, poručio je on.

SD: Ponuđen model nezakonit i nepovoljan

Iz partije Ivana Brajovića, Socijaldemokrata, čiji kadar rukovodi Aerodromima, je poručeno da oni podržavaju  dalji razvoj aerodroma i da što prije u njih treba investirati, ali misle da je ovo što je ponuđeno nezakonito i nepovoljno.

“Aerodromi su jedno od najuspješnijih preduzeća. Ovo preduzeće je ponos ove države i Vlade.  Za mene je prioritet da li su ovo zakonita dokumenta”, kazao je Nurkoviću poslanik SD-a Boris Mugoša.

On napominje da ako nisu riješena imovinsnko pravna pitanja ne znaju što je predmet koncesije.

“Dobro je da je napravljen pomak gdje se navodi da će se to riješiti. Značajni dio piste u Tivtu je pod restitucijom. Ako bude nešto nerazjašnjeno, ostavljamo mogućnost budućem koncesionaru da ima alibi što nešto nije realizovano. Moramo da znamo koliko vrijedi imovina i biznis Aetodroma Crne Gore. Treba nam tržišna vrijednost resursa ako ćemo da znamo kolika je koncesiona naknada. Nama u SD-u je bitno da znamo kolika je vrijednost aerodroma. Predloženi model je suprotan zakonu jer ne znamo kako se prenose neimovinska prava na novoosnovano društvo”, tvrdi Mugoša.

On je pitao i gdje su mjere energetske efikasnosti.

“Nisam našao ni plan ni dinamiku ulaganja. Jasno moramo da znamo što je plan investicija. Mi treba da nacrtamo koncesionaru što treba da radi i da kontrolišrmo da li to radi”, smatra Mugoša.

Brajović ranije pozivao kompanije za valorizaciju Aerodroma 

Nurković je Mugoši rekao da je Brajović ranije dok je bio ministar saobraćaja, pozivao razne kompanije da dođu da ponude model bolje valorizacije Aerodroma.

“Dakle, nije ovo moja ideja. Brajović to radio dok je bio ministar.  Radnike treba štititi. Po važećoj sistematizaciji u Aerodromima treba da radi 526, a radi trenutno rade 652 radnika. Ovo je državni resurs koji treba da služi svim građanima a ne samo jednoj partiji. Ne smije to preduzeće biti izvor partijskog zapošljavanja. Mislim da je u svemu sto radimo u priči o koncesiji u skladu sa zakonom. Budući koncesionar  mora da formira preduzeće koje će upravljati Aerodromima. To je u skladu sa zakonom. Ista procedura riješena je sa aerodromom u Beogradu”, dodao je aktuelni ministar saobraćaja.

Pojasnio je da ugovor između zajmodavca i koncesionara ne zanima Vladu.

“Država nikakve garancije neće dati za bilo šta. Ako nakon pet godina taj koncesionar zapadne u krizu, država preuzima Aerodrome bez obaveze da plati ijedan cent za investicije koje su realizovane. Mada, vjerujem da do takve situacije neće doći jer su sve kompanije koje se pominju jako ozbiljne i renomirane”, jasan je Nurković.

Prema njegovim riječima postoji procjena imovine Aerodroma, a kako kaže, zna da se od te procjene nije značajno ništa promjjenilo.

“Preduzeća koja rade po zakonu Upravi za imovine dostave svake godine procjenu imovine. Ovo preduzeće to nije radilo. Sada smo angažovali eksterne revizore da obave reviziju. Činimo dobre stvari za ovo preduzeće i dovodimo stvari u red. Ne mogu da vjerujem da moj prethodnik nije tražio da se uradi eksterna revizija. Moramo da dođemo do prave slike. Da ne pominjem još neke stvari koje nijesu po zakonu a tiču se ovog preduzeća”, kategoričan je Nurković.

Foto: CdM

Razgovara se sa firmom zainteresovanom za Montengero Airlines

Nurković je saopštio da su u toku razgovori sa ozbiljnom firmom koja je zainteresovana za privatizaciju Montenegro Airlinesa.

“Ozbiljno razgovaramo sa njima. Računam da ćemo to breme skinuti. Dobro je što ta kompanija radi jer je tamo zaposleno više od 400 radnika”, naglasio je on.

Nurković je poručio i da treba uradiri fizibiliti studiju za aerodrome Berane i Ulcinj.

“Kada se to uradi, vidjećemo da li ima zainteresovanih za valorizaciju tih aerodroma. Sa tom studijom imaćemo jasnu sliku da li se može ići u realizaciju tih projekata”, naveo je on.

Ne politizovati priču

Mugoša je kazao Nurkoviću da ne politizuje priču.

“Vi ste ovdje kao ministar, tako da vas molim da ne bude politike u ovoj raspravi”, poručio je Mugoša ministru Nurkoviću.

On je napomenuo da u SD-u smatraju da Aerodromi mogu sami da posluju.

“Smatramo da mogu sami. Predlog koji bude imao bolju društveno ekonomsku korist imaće našu podršku”, istakao je on.

Poslanik Force Genci Nimanbegu je ocijenio da je nepotrebno politizovati ovu priču.

Pitao je ministra šta se dešava sa koncesionarom kada je riječ o Montenegro Airlinesu, i da li se i zašto eliminišu neki okolni koncesionari kao konkurencija.

“Situaciju u Montenegro Airlinesu znate svi. I do sada smo ulagali napore da zadržimo to preduzeće. Imamo tu nekoliko opcija, a najgora bi bila stečaj. Očekujem povoljnu odluku vezano za MA i da mi kao država više ne razmišljamo tom preduzeću i rješavanju dubioza MA”, odgovorio je Nurković.

On je rekao da će država odlučiti šta je važno kada je riječ o aerodromima u Beranama i Ulcinju.

“Potencijali Ulcinja nas upućuju da radimo u pravcu razvoja. Ne odlučuje koncesionar već država”, dodao je on.

Nimanbegu mu je na to rekao da ako kaže da koncesionar nema emocija, onda misli da je koncesionar u konfliktu interesa da donosi procjenu aerodroma Ulcinju i Beranam.

“Mislim da ne treba da radi koncesionar studiju procjene”, ocijenio je Nimanbegu.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević je rekao da mu je žao što se dio priče oko valorizacije Aerodroma politizovao.

“Bez ikakve dileme, najbolji način valorizacije je koncesija. Koncesioni akt biće zakonit. Odgovorna Vlada je odlučila da uđe u koncesoni aranžman. Da ojačamo kaoacitete. Za broj turista koje imamo i koje ćemo imati trebaju nam adekvatni uslovi. Štitimo interese države i radnika u tom preduzeću”, istakao je Rakočević.

On je pitao Nurkovića je da li Crnoj Gori treba iskusan i uspješan operator koji će bitk koncesionar.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pg-Me
Gost
Pg-Me

Ima li ko da nije ?

Daka
Gost
Daka

Evo ja nisam.

Mario
Gost
Mario

Milo brate koliko je kratko c8jela crna gora da zavrsavamo to, imam ozbiljne musterije da kupe cijelu zemlju

Pjer
Gost
Pjer

Ja sam za Turke.Prvo oni grade i zavrsavaju najveci aerodrom na svijetu pa mozda i od ovih nasih naprave da na nesto lice

Osman Grabulja
Gost
Osman Grabulja

I umiju da podmažu, za razliku od drugih.

Pjer
Gost
Pjer

A nijesu ni Kinezi u tome losi nimalo sta vise i bolji

REALNO
Gost
REALNO

Svi zainteresovani samo mi nismo sačuvaj bože, a zainteresovani sve nasi vjekovni prijatelji,a karakteri iz SD za 2 godine kad koncesionar počne otpustat visak radnika necete imati ni odbornika u mjesnoj zajednici.,naravno u međuvremenu se nadam da ćete svratiti do Spuža da obrazložite dje su pare iz najače kompanije u CG

marius
Gost
marius

S Turcima smo se makljali vjekovima, Francuzi su nas izdali 1918,protiv Njemaca ratovali u drugom sv. ratu . Najbolje bi ga bilo prodat Svajcarcima. Svajcarci nemaju more pa bi svi ljeti nagrnuli kod nas. Razmisljajte malo dugorocno i korisno .

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Ali švajcarci nisu zainteresovani…

marius
Gost
marius

Jesu,jesu, no im se ne ita sa ponudom.

Dosledno
Gost
Dosledno

Nemojte ljudi!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Fali kese? ne prodajete avio konpanijiju, prodajete najrentabilnije preduzece??! Nema odje naroda, ovo je jad.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Samo nemojte njemcima da date…. Turcima obavezmo!

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Sve prodadose. Ni kamen pod kamen ne ostade od njih. I ponasaju se kao da ne vladaju oni, nego juce pali sa jupitera, pa vidjeli da aerodromi nisu u dobrom stanju. Kakve su to lopine i lazovcine.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Mi sve prodadosmo strancima, a ti se prodade srbima zbog opela?

MaliUmjetnik
Gost
MaliUmjetnik

Stvarno ne vidim foru kako nekome mogu biti aerodromi isplativi, a nama ne ? 🙂

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Svi su bolji od parazita zvanih SD

Lipovo
Gost
Lipovo

Ako se ,,prodaju,, Aerodromi, raspada se SD, jer je polovina njihovog biračkog tijela zaposlena u njima.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Odvajaj preduzeca. Jedno je preduzece aerodromiba drugo montenegro

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Jedno je montenegro airlines a drugo aerodromi cg. Oni su zaposljavali u mon air….

Seka
Gost
Seka

Najveca greska gradjana je sto vezuju aerodrome za SD. Da li znate da u Odbotu direkyora koji donosi sve odluku vecinu ima DPS. Nijesu problem partije no sto se dzabe i uz veliki rizik daje blago svih nas.
Katnicu provjeri ovo prije no sto nas cudo snadje. Bez partija i politike no po zakonu.

Montenegro
Gost
Montenegro

Najbolje bi bilo da ga date njemcima.. ali pouzdano znam da cete ga dat turcima.. a na kraju krajeva ko zna za koga ce ga ti isti kupit.. kao i mnogo sto kod nas..

vrh
Gost
vrh

Molim vas pročutajte na devetoj steani Vijesti kako su u tekstu o spomenku Titu nazvali vajara Titovog spomenika

BG-PG
Gost
BG-PG

Jeste vala svi su ludi da uzmu Aerodrome…..To je opremljeno kao nigdje u svijetu….

Serdar
Gost
Serdar

Kakav si ti idiot, a uz to si još bolesno pakosan i čovjek koji mrzis sve oko sebe…čemu se ti u životu nadaš da mi je znati…

Biohazard
Gost
Biohazard

Njemci !

brkoo
Gost
brkoo

Znači kupuju kinezi

Avro
Gost
Avro

Turci su naši.Petsto godina su nas progonili u brda i gudure. Ovi Njemci i Francuzi nešto manje. Ipak Turci moraju biti u prednosti zbog uspješnosti vladajuće kaolicije.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

Od svih tih sto pobroja francuzi su nam nanijeli najvise zla.. sve je njihova projekcija bila 1918 god da nas izbrisu zajedno sa srbijom i oni su joj dali odrijesene ruke!

Send this to a friend