Ekonomija

GA: Omogućiti kontrolu rada javnih funkcionera

ilustracija

Nevladine organizacije Građanska alijansa (GA) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (LUPA) pozvale su danas ministra finansija Darka Radunovića da omogući efikasno i nesmetano kontrolisanje rada javnih funkcionera i njihove imovine.

GA i LUPA pozvale su Radunovića da predlaganjem izmjena legislative omogući građanima, nevladinim organizacijama i medijima da efikasno i nesmetano kontrolišu rad javnih funkcionera i njihovu imovinu.

Iz te dvije organizacije su objasnili da su im građani, predsatvnici NVO i medija kazali da ne mogu dobiti podatke o licima u privrednim društvima registrovanim u Centralnom registru privrednih subjekata, koji funkcioniše u sklopu Poreske uprave Crne Gore, a koji bi vodili identifikaciji javnih funkcionera.

GA i LUPA podsjećaju da je na osnovu člana 83 Zakona o privrednim društvima omogućeno da svako fizičko lice šest sati dnevno svakog radnog dana može u predviđeno vrijeme da izvrši uvid, prepiše i kopira izvod iz registra preduzeća i dokumentaciju o kompanijama dostavljenu CRPS.

Navodi se da su od početka godine zainteresovani građani, nevladina udruženja i mediji onemogućeni da iz CRPS-a dobijaju podatke o privrednim društvima koji sadrže i lične podatke, matične brojeve, adresu, datum rođenja, ovlašćenih lica, izvršnih direktora i osnivača.

“Na taj način nije moguće izvršiti identifikaciju lica u privrednim društvima tj. nije moguće istraživati da li postoji konflikt interesa i korupcija kada su u pitanju javni funkcioneri. Bez mogućnosti identifikacije lica koja su javni funkcioneri se obesmišljava efikasna i nesmetana kontrola rada i imovine istih”, kaže se u saopštenju.

Navodi se, da su mnoge afere nezakonitog postupanja sa državnom imovinom i novcem od javnih funkcionera, posljednjih nekoliko godina, otkrili građani, nevladine organizacije i mediji.

“Sada to nije moguće i značajno je otežano sa izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama jer institucije slobodno procjenjuju sta će proglasiti tajnom pa je na taj način otežano dobijanje podataka”, ističe se u saopštenju.

Iz GA i LUPA su kazali da razumiju da se lični podaci moraju štititi u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima, posebno podaci kao što su JMBG, adresa stanovanja i dr, ali da međutim, to ne može biti opravdanje i da, kako su rekli, neće pristati na izigravanje prava da zainteresovani građani vrše kontrolu rada javnih funkcionera.

“Zbog toga je neophodno da kroz izmjenu legislative definišete jasne i u skladu sa ljudskim pravima efikasne mehanizme za istragu korupcije i organizovanog kriminala. Praksa država članica EU može biti dobra platforma u definisanju ovih mehanizama u Crnoj Gori”, kazali su iz GA i LUPA.

Send this to a friend