Ekonomija

Građani i preduzeća pohrlili da odlože rate

Hiljade klijenata je juče, prvog dana moratorijuma na otplatu kredita, pohrlilo da obavijesti banke da će da iskoriste to pravo. Očekuje se da će slično biti do kraja sedmice.

Zahtjev za aktivaciju moratorijuma građani podnose banci telefonom, imejlom ili poštom. Sve banke su detaljnija uputstva o načinu podnošenja zahtjeva objavile na svojim vebstranicama imejl adrese, brojeve telefona i poštanske adrese. Podsjetimo da je banka dužna da u roku od pet radnih dana od dana prijema zahtjeva obezbijedi spro vođenje moratorijuma.

Procedura, odnosno podaci koje je neophodno dostaviti banci na jedan od tri načina komunikacije su približno isti kod svih banaka. Banke su postavile i onlajn formu formulara.

Građani su obavezni da u zahtjevu navedu svoj jedinstveni matični broj, ime i prezime, ime oca, broj telefona, imejl adresu, naziv poslodavca, broj ili tip kredita. Za firme se traže PIB, naziv, broj telefona, ime ovlašćenog lica, broj ugovora, imejl adresa. I građani i firme mogu da odaberu rok odlaganja otplate (30/60/90 dana).

Iz CKB Pobjedi su kazali da su od petka petka počeli da prihvataju zahtjeve klijenata za moratorijum i do sada im se javilo 2.500 klijenata.

Iz ove banke kažu da će ispoštovati sve zahtjeve klijenata i nastojati da ih realizuju u predviđenom roku.

Iz Erste banke Pobjedi su kazali da su juče do 15 časova klijenti uputili četiri hiljade obavještenja o prihvatanju odlaganja. Najviše klijenata poslalo je obavještenja elektronski, putem internet formulara ili imejl, dok je jedan dio kontaktirao operatere u kontakt centru.

Iz Addiko banke su zamolili klijente da, efikasnosti radi, budu precizni u davanju informacija prilikom podnošenja zahtjeva.

“Imajući u vidu veliko interesovanje, broj poziva i aplikacija koje smo primili već prvog dana primjene odluke CBCG, molimo građane za razumijevanje i uvjeravamo ih da činimo sve da im izadjemo u susret i da su svi kanali komunikacije aktivni”, kazali su iz Adiko banke.

Slična situacija je u svim bankama.

Moratorijum je mjera koja će omogućiti da se privrememo odloži plaćanje rata, ali ne znači da će građani ostati bez te obaveze, rekao je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović.

Objasnio je da se klijentima kredit produžava za tri mjeseca roka otplate, imaju isti broj rata uz ove tri iz moratorijuma i rata će im biti neznatno korigovana.

“Na primjer, za kredit od deset hiljada eura, sa rokom otplate od deset godina, gdje je rata 135 eura nakon moratoprijuma krajnji rok će biti produžen za dodatna tri mjeseca, ostaje isti broj rata, a mjesečna rata se povećava za 3.5 eura, tako da će platiti 63 eura kamate više”, objasnio je Zaimović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zemljanin
Gost
Zemljanin

Odmah stopirati sve oblike placanja rezija do normalizacije situacije u zemlji.Ne dozvoljavaju nam da privređujemo,a traze da im placamoOvo je besmisleno i krajnje bezocno.

Sloboda
Gost
Sloboda

Neshvatljivo je da drzavni organi ne donose nove olaksice građanima.U pocetku su djelovali kao da imaju ozbiljan pristup,a sada pokazuju da ih nije briga za svoj narod.

zoka
Gost
zoka

sto ce biti sa racunima za struju,hoce li nam odlagati placanje …

mrkela
Gost
mrkela

Naš narod bogat pa je pristao da kupi jedan stan za sebe i jedan za banku . Ima se može se .

mrkela
Gost
mrkela

Dug je zao drug .

Shomi
Gost
Shomi

Moramo hrliti,kad su nam gazde prije no sto su se banke I vlada ogladili prepolovile plate da zastite svoje guzice

Goran
Gost
Goran

Banana republika

Macor
Gost
Macor

Sto sad moze reci guberner Zugic, prvo nema kamate a onda ima samo malo, zar cemo sitnicarit za 2,3 eura mjesecno

ZDS
Gost
ZDS

Kupi drugi put obicni a3 ili s3 umjesto rs3 pa ti nece nista znacit tih 2-3 eura, manje ce ti trosit

.....
Gost
.....

Sem toga sto je nehumano u ovoj situaciji obracunavati kamate ta tri mjeseca, meni ovaj primjer Zaimovica pade u oci. On navodi ratu od 135 E za kredit od 10.000 na 10 godina ! Pa, ja sam prije 10 godina placao 125 E mjesecno za isti kredit !!! I tada je to bilo mnogo, a zamislite sad sa ratom od… Više »

Šta sad
Gost
Šta sad

Kakva smo država, ništa nije odloženo, ni pdv, ni dobit, ni kredit ni rate…. ne oprošteno nego ni odloženo!

Vazda oni ućare
Gost
Vazda oni ućare

Banke će ovim potezom zaraditi više novca => izašle su same sebi u susret (jer jesu likvidne pa im 3 mjeseca “čekanja” ne znači puno). E sad, druga je stvar što i to na žalost odgovara narodu jer je pitanje kako bi neki (mnogi?) plaćali rate kredita da nema ovog moratorijuma

Džikson
Gost
Džikson

Šta bi sa po 50 eura pomoći penzionerima koji imaju penzije po128 eur. Oćeli to biti samo obećanje.

Ckbckcn
Gost
Ckbckcn

A mogu banke da odlučuju šta hoce, nece imati niko ni kamate da im plati. Hipoteke bezvrjedne, drzava ni sebi a ni bankama ne moze pomoci, odose banke. Ostace samo jedna 🙂

Raki
Gost
Raki

Kad ce isplata onih 50€ ako se nisu oredomislili..i kad ce druge mjere da se pomognu gradjani …struja,tv,.voda

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Zašto se u ovoj sutuaciji koja ugrožava prije svega živote,ekonomije i sve drugo banke ne solidarišu i ne naplaćuju dodatnu kamatu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Đe ti živiš ovo nije Danska nego privatna država Cg. Pa oni su 30god pljačkali. Išćerali su po profesoru Doderoviću od 93do2015 140 000ljidi iz Cg. Njima je samo novac bitan.

ZDS
Gost
ZDS

Sto jadan ne odes u Sumsku ili Srbiju i spasis i sebe i nas nego se odje mucis u privatnoj drzavi? Bice “privatna” jos dugo, moze i crnog djavola sto se mene tice, ali srpska nece to budi siguran

Bnjj
Gost
Bnjj

Posle Korone ide kriza ekonomska, ljudi bez posla, smanjene plate a Vlast boli briga, njima ima ko budžet da puni. Najbitnije je obezbijesit besplatnu hranu, vodu, struju.

Stoseradi
Gost
Stoseradi

“Na primjer, za kredit od deset hiljada eura, sa rokom otplate od deset godina, gdje je rata 135 eura nakon moratoprijuma krajnji rok će biti produžen za dodatna tri mjeseca, ostaje isti broj rata, a mjesečna rata se povećava za 3.5 eura, tako da će platiti 63 eura kamate više”, Oce li mi objasnit ko ovaj dio? Kako ce platit… Više »

Aco i Braco 00
Gost
Aco i Braco 00

Svi oće da primijene Đukanovićevu teoremu: „Каdа dospije naplata 100 miliona evrа – mi pozajmimo 100 miliona i оtplatimo 100 miliona, а saldo je nula“.

Raki
Gost
Raki

Dezava je trebala ove tri rate da plati gradjanima…to bi bilo tealno i humano…ovako plhacka kao i do sada sve

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Jeste Raki.
Da drzava plati sto si ti nesto pojeo i popio ili auto kupio ili putovao po Španiji.
Daj malo mućni glavom.

PG081
Gost
PG081

Slobodni i nezavisni mediji sto nema naslova “banke u CG zaradjuju na najvecoj muci koja je snasla covjecnanstvo”?

gagi
Gost
gagi

PG081,prava konstatacija i ISTINITA

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Najbolje da nece…pola nas platu nije primilo…kamo srece da oce stanodavci oprostit kiriju

Zemljanin
Gost
Zemljanin

Razorena privreda

Dtox
Gost
Dtox

Ispravio bih naslov… to je stampedo

Na baterije
Gost
Na baterije

O opet ce banke da profitiraju… A najvecoj muci oni i dalje profitiraju, sve legalno…

Bnjj
Gost
Bnjj

Vlada i sistem koji je napravila su krivci.

Na baterije
Gost
Na baterije

A nego sta su trebali da rade??? Ko vam pise ove naslove i textove?? Samo nervirate dodatno narod!!!

Analiza
Gost
Analiza

Očigledno je koliki je teret na leđima privrede i stanovništva, i koliko je teško zaraditi dovoljno i u običnim vremenima. Država se sada MORA pripremiti za ono poslije, jer će u suprotnom doći do pobune i urušavanja sistema. Ekstremne stranke će ponuditi brza i laka rješenja, naravno nestvarna, ali ćemo svi platiti taj pogrešan izbor. Da li smanjenje broja zaposlenih… Više »

Bojan
Gost
Bojan

I banke će ponovo profitirati…

Caramel
Gost
Caramel

Ako je ovaj naslov bio podrugljiv, nike na mjestu. Niko ne blokira rate od dobra, no gleda sto prije da zavrsi.
Kamo srece da nismo u kreditima do guse 80% nas

pici zavrsavaj
Gost
pici zavrsavaj

tako je jer grcamo svi u kreditima i racunima

ZDS
Gost
ZDS

A 60% auta na ulici bijesni audiji (nema nijedan da nije s-line), bmw, mercedes, kako?

Caramel
Gost
Caramel

Ne vozim takav auto, tako da usmjeri pitanje drugom

Zabrinuta majka
Gost
Zabrinuta majka

Da neće što pomoći ove majke sa troje i više dece što su im oduzeli stečena prava

Send this to a friend