Ekonomija

Gradi se vjetropark Gvozd u Nikšiću

U Nikšiću će se graditi vjetropark pod nazivom “Gvozd”, a predstavnici Elektroprivrede Crne Gore A.D. Nikšić i kompanije Ivicom holding GmbH iz Beča potpisali su danas Memorandum o razumijevanju.

Planiranom je snaga od 50 megavata, a investiciona vrijednost budućeg elektroenergetskog objekta procjenjuje se na oko 70 miliona eura.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić je, nakon potpisivanja Memoranduma, naglasio da EPCG intenzivno radi na proširivanju proizvodnih kapaciteta i novih elektroenergratkih objekata.

“Rezultati analiza pokazuju da je vjetropark Gvozd isplativ tim prije što podmorski kabl 400 kV za Italiju pruža velike mogućnosti plasmana takozvane „zelene energije“ na italijansko i evropsko tržište”, naglasio je Noveljić.

Planirano je da se projekat realizuje iz kreditnih sredstava, koja će se najvećim dijelom obezbijediti kod međunarodnih finansijskih institucija, bez primjene podsticajnih cijena feed-in tarifa.

U Nikšiću se intezivn radi na izradi Studije lokacije Gvozd-Krnovo i definisanju prostorno-planske dokumentacije o namijeni tog lokaliteta za izgradnju vjetroenergetskih kapaciteta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
plesemsvukovima
Gost
plesemsvukovima

Ksko godj ‘ocete.

Zmaj
Gost
Zmaj

Sve osim velikih hidrocentrala i termoelektrana su prevare

Aiiiiii!
Gost
Aiiiiii!

A, đe si dosad, da preuzmeš energetski sektor! Da nas krene i da nam cvijeće procvjeta!

Send this to a friend