Ekonomija

Gradnja autoputa značajno doprinijela rastu crnogorske ekonomije

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović otvorio je danas na Jadranskom sajmu u Budvi jubilarni 40. Sajam građevinarstva, 13. Sajam Vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i 6. Sajam energetike. Zemlja partner sajma je Narodna Republika Kina.

Foto: Vlada Crne Gore

Simović je istakao da učešće izlagača iz 18 zemalja predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinskog sektora, ukupne privrede i investicionih potencijala Crne Gore.

“Kontinuirani trendovi rasta aktivnosti u građevinarstvu jasno pokazuju postojanje sve većeg interesovanja domaćih i stranih investitora za tržište Crne Gore i potvrđuju da Vladini napori za unapređenje poslovnog ambijenta donose konkretne rezultate u pravcu održanja dinamičnog ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja kvaliteta života građana“, naglasio je Simović.

Foto: Vlada Crne Gore

On je zahvalio ministru zaštite životne sredine Narodne Republike Kine Li Ganđijeu na posjeti Crnoj Gori, i na podršci koju je kineska Vlada  pružila kako bi se ta država na ovom Sajmu prezentovala kao Zemlja partner i kao zemlja sa kojom Crna Gora ima tradicionalne prijateljske odnose.

Simović je istakao posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je nosilac prezentacije Kine na ovogodišnjem Sajmu, kineska kompanija CRBC, naš partner i glavni izvođač radova na projektu izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare.

Projekat gradnje autoputa značajno je doprinio rastu crnogorske ekonomije, koji je u prošloj godini bio jedan od najvećih u Evropi. Svakako, najznačajniji pozitivni ekonomski efekti izgradnje autoputa očekuju se njegovim završetkom i povezivanjem sa ključnim evropskim saobraćajnim koridorima, tržištima i emitivnim turističkim zonama.

Foto: Vlada Crne Gore

“Efikasnijim i savremenijim putnim povezivanjem učinićemo Crnu Goru saobraćajnim, logističkim i trgovinskim habom u Jugoistočnoj Evropi, i značajno unaprijediti saobraćajnu bezbjednost i sigurnost, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i uvećati udobnost putovanja. Autoput će doprinijeti da naša ekonomija još snažnije krene pravcem našeg integracionog puta-u Evropu“, naglasio je Simović.

Foto: Vlada Crne Gore

Prema njegovim riječima potvrda da je Vlada Crne Gore na dobrom putu su i izvještaji relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, prije svih Međunarodnog monetarnog fonda, koji je u ovoj godini, godini intenzivnih radova na prvoj dionici i planiranja gradnje narednih, konstatovao da crnogorska ekonomija ima dobar učinak, da se finansijski sektor unapređuje, da napori Vlade Crne Gore u procesu fiskalnog prilagođavanja donose rezultate, da su stabilizovani makroekonomski izgledi.

Foto: Vlada Crne Gore

Simović je kazao da Crna Gora i organizacijom ovakvih međunarodnih manifestacija, potvrđuje da je njena ekonomija i privreda otvorena za globano tržište, da se podstiče konkurentska borba i tržišna utakmica, koja stvara kvalitet i doprinosi razvoju.

“Nijesmo zagovornici protekcionizma i zatvaranja, već otvorenosti i partnerstva, što najbolje potvrđuju investitori iz 113 zemalja koji posluju u Crnoj Gori”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Tri decenije otvaraju nova radna mjesta i unapređuju kvaliteta života građana ali nikako da vidimo rezultate. Do čega li je?

tragikomedija
Gost
tragikomedija

svi znamo o cemu se radi,gradjani su na zadnjem mjestu.klasicna prodaja naroda i zemlje.cg pretvaraju u marionetu i sigurnu luku za lopove,tajkune.gradjani su samo robovi koji ce moci da rade kao konobari i da sluze gore navedenu plejadu kojekakvih prevaranata.

eeee
Gost
eeee

A na koju foru strucnjace?????? Koliko ste zaduzili ovaj jadni narod i njihovu djecu, unucad itd … zbog tog auto puta tj samo jednog malog dijela od tog puta. Sreca te smo naucili citat pa mozemo procitat ovakve vase gluposti.

Virus
Gost
Virus

Ovo je ludilo

Nema veze
Gost
Nema veze

Hajde “čoče” neka ti nabave još jednu milijardu € pa da spojiš i Jonsku, i tako dalje…
Tako se izlazi iz ćorsokaka, bez infrastrukture nema održivih radnih mesta…
Srećno

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Da vama patriotskim lopovima

dagy
Gost
dagy

Vidjecemo sta ces pricat kad dospje prva rata,aj prva al kad sastave sledece kako imate da nas ogulite i da se dodarno zaduzite,a rast ekonomije i turizam to vazda kod nas

Frank Drebbin
Gost
Frank Drebbin

Kineski ministar je svratio da priupita za 80 miliona zaboravljene petlje planera Brajovica, kao onomad Sojgu sto je napomenuo za zaboravljenih 300 miliona. Nevezano za to, cestitke Jadranskom sajmu, 50 godina opstati u ovakvoj zabokrecini zasluzuje postovanje.

PG-BG
Gost
PG-BG

Admine,koji problem imaš pa ne objavljujem moje komentare koji nemaju ama bas ni jednu uvredljivu riječ….ili ti možda ne odgovara moje ime,e nesrećo jedna….

PG-BG
Gost
PG-BG

Još jedno pitanje gospodine Simovicu,kuda i dokle vodi ovaj put,na koji se to bitan koridor spaja i oce li se spojiti??????Jedino ako ste ga pravili za sebe,jer vas je većina sa sjevera pa da lakše dolazite u PG,BR Itd….ne vidim drugu svrhu ovog puta!!!!

Jovan
Gost
Jovan

Ako uzmemo u obzir kamatu, dodatno izdvajanje za prvu fazu petlje Smokovac, vodovod i snadbijevanje el. energijom ovaj projekat ce da nas kosta milijardu eura ako ne i preko. Za milijardu eura je moglo da se napravi 100 fabrika po 10 miliona i svaka ta fabrika da zaposljava po 100 radnika. To je ukupno 10 000 novih radnih mjesta, a… Više »

PERA LOZAC
Gost
PERA LOZAC

Kojih radnika?

Titograd
Gost
Titograd

Sta ovo prica Simovic bajku. Samo mi recite gospodine Simovicu jednu drzavnu proizvodnu firmu koja je bila profitabilna prosle godine

Nixon
Gost
Nixon

Хахахаха раст економије!? Па да тренутно, јер се држава пуни парама од кредита, а шта ћемо кад почнемо да га враћемо? 70% је задуженост, привреде нема, сем варљивог туризма. Ребаланс буџета већ био, а биће опет због оних 120 милиона заборављене петље за ауто пут. Убише вас акцизом, да би смањили издатке уводе ови пензиони закон, аеродроми у концесију… И… Više »

Cepurini
Gost
Cepurini

A sto ako Srbija ne napravi svoj dio puta? Sa kojim koridorom bi se onda taj autoput spojio?

Titograd
Gost
Titograd

Mi pravkmo auto put za nas da nebi svi sa sjevera zivjeli u podgorici

Cepurini
Gost
Cepurini

Mislis zivjece u B. Polju, a raditi u Podgorici? Znas li sto si sve mogao napraviti gore za ove pare?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Cepurini Srbija nema u planu da se povezuje autoputevima sa Crnom Gorom. Povezana je sa Grčkom ( Solun), Mađarskom ( BG- Subotica) u planu je autoput Beograd- Sarajevo ( koji će 99%) prolaziti kroz RS i SR, a autoput od Banja Luke do Doboja je završen. Ostalo je da se poveže Doboj preko Brčkog i Bijeljine i uključi se… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Gradjenje auto puta doprinosi propasti Crnogorskog finasiskog sistema.Neznam kako ce to doprinijeti razvoju.Hrvatska ima najljepsi auto put 10 puta duzi pa kukaju ko kukavice.Kuda Simovicu stobi reko veliki Mladen Delic

Volim OBER
Gost
Volim OBER

Zakopali ste generacije ovim projektom.300 miliona ce skuplje da ispane nego sto ste prognozirali i govorili narodu.

PG-BG
Gost
PG-BG

Pored tolikog zaduženja za nešto sto ko zna kad će se završiti i koliko će koštati ako se kad završi,kažete donijela rast ekonomije,alo????????!!Pa to vrijedna inteligenciju svih nas gradjana CG,zadužili ste nas za ko zna koliko generacija i pričate o nekom rastu ,sram vas i stid bilo!!!!!!

mile
Gost
mile

vala i od tebe nešto pametno.

PG-BG
Gost
PG-BG

Od mene bar nešto ,od tebe nikad ništa…..

Krojf
Gost
Krojf

Pg bg,ne lupetaj

PG-BG
Gost
PG-BG

Ja bih tebe lijepo zamolio da nikog ne vrijeđaš,jer su šanse da te pronađem velike vjeruj mi a kad te nadjem ako nastaviš tako mislim da ti neće uopste biti dobro,a vjeruj pronaći te mogu za 15 min….

Mario
Gost
Mario

A sto mislis,moze li tebe ko “pronaci”,pa da tebe ne bude dobro,mislis li da se nije “cenzurisala”tvoja prijetnja.Razmisli malo druze,nije ti bas “pametan”komentar,sto se moze,svako pise i misli na svoj nacin,i to je tako.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ PG-BG Slažen se sa tobom u vezi ekonomije. Daleko je lakše napraviti autoput kroz ravničarsku Slavoniju ili Vojvodinu no kroz brdsko planinsku Crnu Goru. I daleko jeftinije. Zamisli koliko košta kopanje tunela, pravljenje mostova, zaobilaznica i sl. Mislim da je za Crnu Goru daleko bolje bilo da je pravila auto- put od H. Novog ( poteškoće bi predstavljao samo… Više »

Avro
Gost
Avro

Uzmeš astronomski kredit, zadužiš generacije, i tako razvijaš ekonomiju. Ništa prostije. Novi prilozi ekonomskoj nauci!

Esef Softic
Gost
Esef Softic

Nije problem sto se uzme kredit , krediti se uzimaju kao podsticaj jacanju budzeta ( kucnog ili drzavnog) tako da ovo u vezi autoputa je potpuno korisna stvar , samo ne znam koju dionicu su prvo trebali radit . Mislim da se trebalo radit zaobilaznica duz mora . Samo da se uradi kako treba .

Send this to a friend