Ekonomija

Gvozdenović: Digitalna transformacija mora biti prioritet svake vlade

Digitalizacija, zasnovana na savremenim mrežnim uslugama i brzim internet vezama, donosi održive ekonomske i društvene prednosti, a preduslov za digitalnu transformaciju su jasno postavljeni strateški ciljevi, koji moraju biti prioritet svake vlade i svakog parlamenta modernog društva, kao što je to prioritet Vlade i Skupštine Crne Gore, kazao je potpredsjednik parlamenta, Branimir Gvozdenović na Sarajevo biznis forumu.

“Digitalizacija transformiše naš svakodnevni život i ima potencijal za pokretanje društva naprijed, omogućavajući inovativne poslovne modele i pomažući u brzom rješavanju administrativnih i drugih problema. Digitalna era mijenja način na koji komuniciramo i poslujemo”, rekao je Gvozdenović na panelu “Međunarodne kapije i povezanost Jugoistočne Evrope“.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Gvozdenović je istakao da globalni procesi i digitalna transformacija imaju ogroman uticaj na ekonomiju, vlast i društvo jedne zemlje, naglasivši da vlade šest zemalja Zapadnog Balkana od 2014. godine posvećeno rade na ubrzanom razvoju regionalne saradnje i promovisanju zajedničkih projekata, gdje je najbolji primjer regionalna inicijativa za smanjenje troškova rominga.

U studiji koja je prezentovana na upravo završenom prvom Digitalnom samitu u Skoplju, podsjeća Gvozdenović, prikazano je da je Crna Gora, prema stepenu digitalizacije, iznad prosjeka u regionu po svim značajnim parametrima, kao što su pokrivenost brzim širokopojasnim internetom, stepen korišćenja brzog širokpojasnog interneta, razvijenost infrastrukture, mobilna penetracija i efikasno korišćenje spektra.

Crna Gora je, naglašava, već uskladila zakonodavni okvir sa pravnom tekovinom Evropske Unije i svojim politikama i regulatornim rješenjima, u gotovo apsolutnom obimu, investitorima je omogućen stabilan investicioni ambijent, dok se građanima nudi mogućnost izbora operatora i kvalitetnih elektronskih komunikacionih usluga po pristupačnim cijenama.

“Digitalna revolucija, koja se naziva i četvrtom industrijskom revolucijom, je ogromna šansa da zemlje u razvoju uhvate priključak za razvijenim zemljama, i u toj mogućnosti vidim ogromne potencijale za sve zemlje regiona”, zaključio je Gvozdenović.

Na panelu, čija je moderatorka bila predsjednica i izvršna direktorica Mejer Risorsiz, Kornelija Mejer, govorili su i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik Letonije Valdis Zatlers, predsjednik Istanbulske privredne komore Šekib Avdagić i direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xyz
Gost
xyz

Kad će članovi Vlade na čelu da predsjednikom na kurs računara?

Send this to a friend