Ekonomija

I hotelijeri i ugostitelji najavili poskupljenje

Povećanje stope poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto negativno će uticati na turizam i prihode hotelijera i ugostitelja, koji će biti primorani da podignu cijene svojih usluga. To će, posledično, uticati na konkurentnost naše ponude, tvrde sagovornici Dana.

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore (PKCG) Dragan Ivančević je okarakterisao povećanje PDV-a za dva odsto kao antiturističku odluku.

“Povećanje PDV-a će učiniti da naša ponuda bude manje konkurentna i skuplja. Moraćemo da dižemo cijene da bismo mogli da opstanemo na tržištu. Kompanije u turizmu inače rade na ivici rentabilnosti, a ovo je jedan dodatni namet, koji će, nažalost, dovesti do povećanja cijena i smanjiti konkurentnost naše ponude. Vlada nije vodila računa o oblasti koju godinama proglašava za razvojnu šansu. Sa pravom je tako, ali ono što radi Vlada sa turizmom ne korespondira sa njihovom konstatacijom”,  ocijenio je Ivančević za Dan.

Svaki dodatni namet nad turističkom i ugostiteljskom djelatnošću je, kako je kazao, instantno smanjenje konkurentnosti, stagniranje i vraćanje unazad.

“Sa povećanjem poreza, prireza i dažbina, nećemo da obezbijedimo uslove za dolazak velikih investitora, tako da odluku o povećanju PDV-a smatram antiturističkom”, pojasnio je Ivančević.

Istakao je i da će povećanje PDV-a dovesti do poskupljenja vanpansionskih usluga, što će ponudu učiniti nekonkurentnom a privredu neefikasnom.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović je kazao da će se zbog povećanja PDV-a odmah korigovati cijene, ali da će morati da budu oprezni sa povećanjem.

“PDV je povećan za dva odsto, tako da ne očekujem drastično povećanje cijena. To tržište neće prihvatiti. Veći PDV će ugroziti poslovanje, umanjiti prihode, ali ne pada mi na pamet da dižem cijene drastično, već vrlo malo u skladu sa povećanjem PDV-a od dva odsto”, rekao je Radulović.

Pojasnio je da se hotelima sa tri i četiri zvjezdice povećao PDV sa 19 na 21, dok se hotelima sa pet zvjezdica PDV smanjio na sedam odsto.

” Od 1. januara je u hotelima sa pet zvjezdica porez smanjen na sedam i tu ima prostora za smanjenje cijena. Time ćemo postati još konkurentniji, ako spustimo cijene hrane i pića”, rekao je Radulović.

Nižim porezima za hotele sa pet zvjezdica, kako je kazao, stimuliše se izgradnja tih hotela.

“Takvih hotela fali u Crnoj Gori, a matematika jasno pokazuje da je isplativije graditi hotele visoke kategorije koji rade cijele godine, nego hotele sa četiri i tri zvjezdice”, kazao je Radulović.

Suvlasnik Splendida je apelovao na vlasnike hotela sa pet zvjezdica da, nakon što je smanjen PDV za tu kategoriju na sedam odsto, smanje cijene.

“To treba da iskoristimo i postanemo konkurentniji”, poručio je Radulović.

PDV od 21 odsto stupio je na snagu 1. januara i odmah su porasle cijene mnogih roba i usluga, što će uticati na standard građana kojima primanja istovremeno nijesu porasla. Stopa od sedam odsto je ostala na osnovne namirnice, dok su osim PDV-a povećane i cijene struje i goriva. Najveći iznos prihoda od turizma se ostvaruje tokom jula i avgusta, odnosno špica sezone.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nera
Gost
Nera

Malo im je milionski iznos godisnjeg profita,nego bi jos da ne placaju porez ili da ga placaju polovicno kao doprinose na plate zaposlenih (193 eura).
Sramno je potkradati svog zaposlenog!

Dzoni_boj
Gost
Dzoni_boj

Kafa sa 1.00e na 1.02e, garant ce 10, 20 % dignut cijene. Nije problem veca cijena hrane i pica na ekskluzivnim mjestina, dobar ambijent, usluga, kvalitetna ponuda (parking!), nego mene cude vece cijene u prcvarama i opet narod dolazi. Zamisli da zivis u Srbiji i ne dodjes u Budvu ili Sutomore da ljetujes, sramota bi bila. E pa dolazite i… Više »

Stari
Gost
Stari

Samo da ne poskupi u domove penzionera i invalida za drugome boli

alo
Gost
alo

Nece niko od hotelijera sa 5 zvjezdica snizavati cijene jer njihovoj klijenteli cijena nikad nije bila bitna, zar ne shvatate to? To je samo vise para u njihove dzepove a manje u budzet.

Milorad
Gost
Milorad

Samo vi poskupite Turci daju dobre cijene . U oktobar sam bio sa familom na odmor dvoje dece i dva roditelja za 1250 e.12 dana avonska karta hotel pet zvezdica tri obroka svecki sto transfer do hotela i obrnuti. A kod nas ja u budvi placao apartman 75e dan i to nemas nista samo taj apartman put do Budve hrana,… Više »

Pyer
Gost
Pyer

Sto jes jes i ja u Portugaliju cijene smijesne u odnosu na nase.O miru ponasanju domacina da ne govorim.Sve super.

Pirueta
Gost
Pirueta

@Milorad i @Pyer – suvisna vam je svaka sugestija… mi i dalje mislimo da smo konkurenti Turskoj, Italiji, Portugaliji, Majorki, Bugarskoj…Turisticku ekonomsku politiku u konkurentnim zemljama vode ozbiljni ljudi sa relevantnim iskustvom. Ko je pratio emisiju S.A.T. na RTS-u, mogao je da cuje da je prosle godine cirka milion stanovnika Srbije otislo u Grcku na ljetovanje. Htjeli mi DA priznamo… Više »

Nikolija
Gost
Nikolija

Pomozite bogatijima da budu jos bogatiji , a da ne bi se bunili dali ste na sjeveru onima sa 4 zvjezdice 7 posto . Sto svim hotelijerima ne dadoste 7 posto pa da bude fer utakmica na trzistu . Ulaz 21 izlaz 7 razliku bogatuni u dzep . Da ne pricamo kako su prilikom gradnje koristili pogodnosti bijase li 0… Više »

Send this to a friend