Ekonomija

I zvanično od 1. januara skuplja struja

Ilustracija

Struje će od 1. januara biti skuplja 5,63 odsto, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku. Prema riječima predsjednika Odbora RAE Branislava Prelevića račun za kupce s prosječnom potrošnjom električne energije biće u narednoj godini povećan 1,51 cent. Istakao je da i pored poskupljenja račun za utrošenu struju može ostati isti ukoliko građani budu racionalni u potrošnji po višoj i nižoj tarifi.

On je kazao da račun za utrošenu električnu energiju može ostati isti i pored poskupljenja od naredne godine, ukoliko građani budu vodili više računa o potrošnji u višoj i nižoj tarifi.

Prelević je saopštio je da najavljeni procenti povećanja računa za struju mogu ostati tek puki podatak, koji se ne mora realizovati ukoliko kupci budu vodili više računa o potrošnji u višoj i nižoj tarifi.

“Naime, kada bi kupac sa prosječnom potrošnjom, 45 odsto energije koju potroši na mjesečnom nivou koristio u nižoj tarifi, a 55 odsto u višoj, njegov račun se ne bi povećao u odnosu na tekuću godinu“, rekao je Prelević u intervjuu agenciji Mina-business.

Odbor REGAGEN-a je juče odlučivao o zahtjevu za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za narednu i 2025. godinu.

CEDIS je zahtjev podnio prije tri mjeseca.

Kompanija je, prema riječima Prelevića, zahtijevala regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u cijene za narednu godinu od 111,08 miliona eura, a za 2025. u iznosu od 116,38 miliona eura.

“REGAGEN je, na osnovu dokumentacije koju je dostavio CEDIS, ocijenila osnovanim regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u cijene za narednu godinu u iznosu od 94,6 miliona eura, što je 16,48 miliona eura, odnosno 14,84 odsto manje od zahtijevanog iznosa“, precizirao je Prelević.

Takođe, regulator je ocijenio osnovanim regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u cijene za 2025. godinu u iznosu od 108,16 miliona eura, što je 8,22 miliona, odnosno 7,06 odsto manje od zahtijevanog iznosa.

“Uz pretpostavku primjene iste cijene električne energije koju određuje snabdjevač u narednoj kao u ovoj godini, donošenje ovakve odluke REGAGEN-a znači povećanje mjesečnog računa 3,64 odsto za kupca priključenog na 35 kV naponski nivo, 3,82 odsto za kupca priključenog na deset kV naponski nivo, 0,67 odsto za kupca sa mjerenjem snage priključenog na 0,4 kV naponski nivo i 4,71 odsto za kupca bez mjerenja snage sa jednotarifnim mjerenjem priključenog na 0,4 kV naponski nivo“, naveo je Prelević.

On je podsjetio da najviše kupaca priključenih na distributivni sistem pripada kategoriji domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem.

“Račun za kupce iz navedene kategorije sa prosječnom potrošnjom biće u narednoj godini povećan 1,51 eura, odnosno 5,63 odsto, ako snabdjevač ne promijeni cijenu električne energije“, rekao je Prelević.

Na pitanje šta je uzrok povećanju cijena, Prelević je odgovorio da je javnosti već poznato da se u energetskim kompanijama u protekle tri godine zaposlio veliki broj ljudi, što neminovno utiče na rezultate njihovog poslovanja.

“Međutim, Agencija je kreirala takav regulatorni okvir, kojim ne dozvoljava da se ove, po mom mišljenju, loše poslovne odluke, preliju na potrošače. U tom smislu, troškovi zarada zaposlenih CEDIS-a, koje pokrivaju kupci, ne prate trend rasta troškova zarada uslovljenog neosnovanim zapošljavanjem, već je Agencija svojim podzakonskim aktom kreirala mehanizam koji sprječava da neefikasnost operatora plaćaju kupci“, objasnio je Prelević.

Prema njegovim riječima, ukoliko operator ne poštuje regulatorni okvir, već ostvaruju veće troškove zarada, to neće plaćati kupci, već će biti teret operatora i odraziće se na njegove rezultate poslovanja.

“Dakle, zahvaljujući takvom regulatornom okviru, predmetno povećanje cijena nije proizvod neefikasnosti kompanije, već prije svega, povećanja troškova na koje kompanija realno ne može da utiče, a to su u ovom periodu troškovi nabavke električne energije za pokrivanje tehničkih gubitaka u mreži“, dodao je Prelević.

On je saopštio da o posljedicama neuvažavanja regulatornog okvira govori još jedan podatak.

“Naime, Agencija je u postupku utvrđivanja regulatorno dozvoljenog prihoda za ovu godinu bila predložila troškove za pokrivanje tehničkih gubitaka koji su procijenjeni na osnovu cijene električne energije od oko 119 eura po megavat satu (MWh). Povlačenje zahtjeva od CEDIS-a u novembru prošle godine, što je za posljedicu imalo obustavljanje predmetnog postupka, dovelo je do toga da se CEDIS-u u ovoj godini kroz privremene cijene nadoknađuju troškovi za pokrivanje tehničkih gubitaka po cijeni od 53 eura po MWh“, naveo je Prelević.

Time je CEDIS, kako tvrdi Prelević, svojevoljno pošao u gubitak mjeren višemilionskim iznosima.

“Da je naša projekcija cijene bila dobra, ilustruju podaci iz ove godine, koji govore da je prosječna cijena na berzama bila vrlo blizu naše projekcije“, naveo je Prelević.

Na pitanje da li su cijene realne i hoće li uticati na standard građana, Prelević je odgovorio da je cijena električne energije u Crnoj Gori bila stabilna već čitavu deceniju, što je nezamislivo u današnjim uslovima.

“Prvo, nema zemlje u Evropi u kojoj cijena električne energije nije više puta povećavana u ovom periodu. Drugo, cijene svih ostalih usluga i robe su višestruko povećane u istom periodu, a naročito energenti kao što su drva za ogrijev, gorivo, pelet i slično. Došli smo do apsurda da je postalo najeftinije grijati se na klima uređaje, što je, sa aspekta vrijednosti ovih energenata na tržištima, van svake pameti“, kazao je Prelević.

Pored toga, kako je rekao, plate, minimalne, prosječne, penzije su povećavane od 2010. godine, dok cijena struje nije značajnije varirala.

“I konačno, relevantne studije specijalizovanih institucija iz Evropske unije (EU), koje su se bavile poređenjem cijena električne energije za domaćinstva svedenih na paritet kupovne moći u evropskim državama, ukazuju da je ta cijena u Crnoj Gori niža od prosjeka u Evropi. To znači da, u teorijskoj ravni, kupac u Crnoj Gori može kupiti više električne energije od kupaca u većini evropskih država za istu sumu novca“, poručio je Prelević.

On je istakao i da je neophodno obezbijediti održivost elektroenergetskog sistema i kroz cjenovnu politiku.

“Tako se i kroz utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema obezbjeđuje održivost poslovanja operatora koji obavlja djelatnost od javnog interesa, ali i zadovoljavanje potreba korisnika navedene javne usluge“, saopštio je Prelević.

 

Tags

35

avatar
1000
34
1
0
 
34
SELJAKTrtoRajkaNikola9999sivi soko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SELJAK
Gost
SELJAK

Paa.. šta će nam raditi ako pobede posle izbora kada sada najavljuju brojna poskupljenja ?
AKO SNS POBEDI MI SMO KRIVI !

Trto
Gost
Trto

Ja reko oce da pomogmu radnicima u privatni sektor ,da imaju platu povecanu ,obracunsku listu ka ono trt,nista za one dje pune budzet lipsi sa 450 .

Rajka
Gost
Rajka

Dobri Dritan

Nikola9999
Gost
Nikola9999

Za ovo bi se u Francuskoj npr digao ustanak i opste krvoprolice na ulice. Ali nama to bitno nije ima se moze se
Zivio nas Monte Karlo

sivi soko
Gost
sivi soko

Srecno bilo i to…

penzioner
Gost
penzioner

Sa povećanjem cijene struje povećava se sve lančano i to višestruko nego što bi bilo normalno.

Cota
Gost
Cota

Na kraju će na izbore izaći samo oni koji budu uhranjeni dovoljno da sami dođu do izbornog mjesta.

Roko
Gost
Roko

Mucno mi je kad citam ovo objasnjenje za povecanje cijene…kakav komunisticko-manipulativni pamflet!

Dragan
Gost
Dragan

Po zakonu ne bi smjeli koristiti mašine poslije 22:00 ministre!

Sara
Gost
Sara

Trt Evropo,ja sam ti propo….sram vas bilo ,prva mjera ,zadnja bila .

Luka
Gost
Luka

1. Bitno je da se plate i penzije povećavaju – cifra, ne i vrijednost.
2. Ex premijer hvalospjeve o turist. sezoni
3. Nova vlast – novo zaduženje za servisiranje potreba građana
4. Struja skuplja: a) zaposlenih iz dana u dan sve više b) poskupljenje svih ostalih usluga i proizvoda…
P.S. Srećno bilo.
Svi u CEDIS na radno mjesto.
Evropa 2!

Rubez
Gost
Rubez

Skontali smo više!

Nukis
Gost
Nukis

Radim na brod 10 godina. Uspuo sma renovirati kucu koja ni je od roditelja ostala, kupit auto, i sad skupljam za svadbu. Ustedjevine imam par hiljada, zivim sasvim prosjecno vozimo normalna kola, kulujem normalnu robu sve u granicama nekog solidnig prosjeka. Kad se osvrnem oko sebe nije mi uopste jasno kako ljudi prezivljavaju sa platama kuci, kupuju stanove i voze… Više »

Hello
Gost
Hello

Do ovih poskupljenja nijesam znao koliko smo mi ustvari bogat narod. Puni smo para!

Nikola
Gost
Nikola

Nije problem što struja poskupljuje već je problem što poskupljuju sve životne namjernice a standard građana pada
DOBRO DOŠLA EVROPA 2

Mrki
Gost
Mrki

Ima logike. Grijte se, kuvajte, kupajte djecu poslije 23h i necete osjetiti ovo poskupljenje struje.
A objekti javne namjene (opstine, ministarstva, dr. drzavni objekti) ce da trose kao i do sad i da placaju kao i do sad – nece placati.
Bravo!

Sto mu gromova.
Gost
Sto mu gromova.

Popisaće te znaš kad nikad, aj zdravo.😂

Olga
Gost
Olga

Samo dizite cjene ima narod para.😏

Niksic
Gost
Niksic

Osvjezilo,Evropa sad

Mrki
Gost
Mrki

A neka poskupljuju. Imaju i pravo, kad naroda nema.
Moze struja i na 50%, gorivo 5e/l, hrana i pice za 300% jos – nikome se glas nece cuti.
Bgm da se gdje zastava okaci gdje ne treba – svi bi na ulice.
Zalosno, tuzno – ali to smo mi.
I zato smo tu gdje jesmo.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ovolika kiša i pune akumulacije i veća cijena, samo mogu da znače da slijedi novi talas zapošljavanja po političkoj osnovi u EPCG.

Dzoanikije
Gost
Dzoanikije

Ah meni kako je osvežilo , ajde skamenili se …

Vera
Gost
Vera

Vazniji je popis nego nasa egzistencija sramno

realno
Gost
realno

Je li i dalje osvježilo ovima što su se radovali ovoj novoj ekipi kija je došla na vlast. Ako ćemo realno njima je bilo važno da DPS nije na vlast , a da dođe prosrpska vlast pa i neka imamo manje u novčanik. E pa evo vam ako vam je tako bolje neka vam je. Samo što ste pokazali da… Više »

Irvas Cg
Gost
Irvas Cg

Super, kupiću svijeće, tako je Maksim Gorki učio i živio
Pa šta mu fali?

dr.ino
Gost
dr.ino

Veseli se brodski pode!!!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Za ovim onda poskupljuju redom i sve druge komunalije i onda odoše sve cijene gore, a posebno hrane i svih vrsta usluga.

Znam
Gost
Znam

Počelo je počelo. Šta je sljedeće, hljeb,mlijeko, meso i sve ostale osnovne namirnice. Birali i izabrali.

xyz...
Gost
xyz...

Kako savjetuju nas kao malu djecu da stedimo!A,moze li vise nego sto sada stedimo.Trazili smo i dobili smo!Neka nam je Bog na pomoci.Predsjednice Vlade digni glas,zastiti ovaj napaceni narod.

Orvelovac
Gost
Orvelovac

Kakvi argumenti ovoga Prelevića za povećanje struje mučno ih je i čitati. Ovakvi nam vode ekonomiju. Poskupili seljaci drva jer su mislili da će prije dvije godine poskupjeti struja. Zamislite u ekološkoj državi da se forsira grijanje na drva, a solarni kolektori tobože se uvode. A to što je CEDIS postavio svoje dalekovode na privatnu imovinu bez obeštećenja nikome ništa.

Mnng
Gost
Mnng

Hahä, Evropa dogodine.

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Istakao je da i pored poskupljenja račun za utrošenu struju može ostati isti ukoliko građani budu racionalni u potrošnji po višoj i nižoj tarifi. Po ovoj logici i računi za hranu i gorivo i sve ostalo mogu ostati isti – samo jedite i vozite manje. Skupa vam je kafa – samo je manje pijte i biće vam jeftinija nego ikad.… Više »

Zana
Gost
Zana

To im fali za putovanja i ručkove,vecere,a ti narode crkni i placaj!

Lantern
Gost
Lantern

Zna li se kolika će sad biti cijena u višoj i nižoj tarifi? Koliki troškovi prenosa? O svemu prica a nema novih cijena. Nevjerovatno!

Bokelj
Gost
Bokelj

Moraju poskupiti da bi imali novca da doniraju Srpsku crkvu.

Send this to a friend