Ekonomija

Inspektori će nedjeljom provjeravati ko ne radi

ilustracija

Namjera uvođenja neradne nedjelje je efikasniji i jači inspekcijski nadzor, saopštila je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić, prenose Dnevne novine.

<<<Dobra vijest za 37.000 radnika: Nedjelja neradni dan u trgovinama<<<

Ona je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet istakla da priroda i organizacija posla u trgovini ne zahtijevaju neprekidan proces rada, te da neradna nedjelja neće ugroziti poslovanje.

“Namjera je da se neradna nedjelja lakše iskontroliše. Imaćemo inspektore koji će nedjeljom vršiti kontrole i uspostaviti sistem predviđen Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Inspekcijski nadzor će biti mnogo jači i efikasniji”, naglasila je Jakić.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević smatra da do izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini ne bi došlo da su inspekcije valjano i kvalitetno obavljale posao.

“Inspekcijskim organima je sada povećana mogućnost da bolje kontrolišu ono što se u praksi dešava povodom neradne nedjelje. Da je inspekcija radila svoj posao na kvalitetan i valjan način ne bismo donosili ovaj zakon, jer se u Zakonu o radu jasno naznačava koje kategorije mogu koristiti radnu nedjelju”, naveo je Rakočević.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković ukazala je na to da postoje pekari kojima je u pola godine samo jedna nedjelja slobodna.

“Kada će radnik-pekar imati slobodnu nedjelju? Nemojte mi samo reći da poslodavac ima obaveze. Poslodavci to ne poštuju, inspekcije očigledno ne rade svoj posao. Vjerujem da će poslodavci i te kako zloupotrebljavati normu u toj djelatnosti, ali da će inspekcije početi da rade posao kako treba i da će se onima koji zloupotrebljavaju normu stati na put”, naglasila je Vuksanović-Stanković.

Vladinim amandmanom, koji je Odbor juče podržao, definisano je da će nedjeljom raditi štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala, manifestacija, sajmova. Izuzeci su i specijalizovane prodavnice i kisoci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda, kolača, cvjećare, suvenirnice, štampe, sredstva za zaštitu bilja i pokretne opreme.

Jakić smatra da ti izuzeci štite javni interes i funkcionisanje građana.

“Uveli smo izuzetke koji se odnose na zaštitu javnog interesa, kao što je rad apoteka, benzinskih stanica, štandova, tezgi, vitrina i automata izvan pijaca i pokretnih prodavnica. Na taj način će se omogućiti da se turisti tokom sezone snabdijevaju onim što je neophodno za funkcionisanje”, zaključila je Jakić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Podložni korupciji kao i dosad će biti to je jedina istina, mi u 21vijeku tek uspostavljamo slobodnu nedelju tragedija to je bilo za vrijeme SFRJ

Malena
Gost
Malena

Zar mora nedeljom da se cita stampa?? Zar je to neophodno??

mojsilović
Gost
mojsilović

Draginja je jedna iskusna žena koja je svojom politikom dovela da svi Građani Crne Gore pa i njen muž zasluže da u budućnosti ipak… Više>>

Vukica
Gost
Vukica

Pekari zloupotrebljavaju najvise bez slobodnog dana radniku to je za kaznu svaka djekatnst ima slobodan dan sem pekari a nejvise zaradjuju sramora.

Borak
Gost
Borak

Zasto inspektori moraju da rade nedeljom?! Diskriminacija! Oni nisu gradjani drugog reda

Ah ...
Gost
Ah ...

Još jedan u nizu glupih zakona.

Njnj
Gost
Njnj

Krenite što prije svi rade,kao da se nije izglasao zakon..i primorje pretresite..tamo je haos

KOTOR BD
Gost
KOTOR BD

MILO RANKO PURA DRAGINJA I SVI VI VAZNI I NEVAZNI PODIZANI STE U VRIJEME KADA JE NEDELJA BILA DAN ZA ODMOR..SUBOTOM SE KUPOVALO..JELI SMO HLEB OD SUBOTE….NISTA NAM NIJE NEDOSTAJALO I BILI SMO MNOGO SRECNI DA SE NEDJELJOM SASTAVIMO SA PORODICOM DANAS STE NAM PORODICE RASTURILI ….VI….KOJI ZAKONOM BRANITE DA BUDEMO TU U KUTKU SVOJE PORODICE…. VOLI LAKOVIC AROMA FRANCA… Više »

Nick
Gost
Nick

Valjda će provjeravati ko radi?

Send this to a friend