Ekonomija

Isplaćene prve tranše subvencija za dva klastera

Klasteri Agroturizam Nikšić i Edukativni centar za informacione tehnologije iz Podgorice realizovali su planirane aktivnosti u skladu sa definisanom dinamikom projekata, čime su ispunili uslove za dodjelu prve tranše ugovorene subvencije, ukupnog iznosa od oko 13 hiljada eura.

Ministarstvo ekonomije, kako su saopštili njegovi predstavnici, u kontinuitetu prati realizaciju projekata klastera sa kojima su potpisani ugovori o dodjeli subvencije u okviru Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu i u skladu sa dinamikom realizacije obavlja isplatu subvencija.

„Vremenski okvir realizacije projekata je do šest mjeseci, u zavisnosti od karaktera projekta“, navodi se u saopštenju.

Klaster Agroturizam, kako su objasnili, radi na unaprijeđenju marketing politike, u okviru čega su imali niz vidljivih aktivnosti za koje im je, u skladu sa ugovorom, isplaćena prva tranša u iznosu od 4,55 hiljada eura.

„Edukativni centar za informacione tehnologije sprovodi aktivnosti vezane za nacionalni booking sajt, a isplaćena im je tranša u iznosu od 8,62 hiljade eura“, precizirali su iz Ministarstva.

Osim ta dva, kako su kazali, klaster drvoprerade iz Rožaja uspješno je finalizovao svoj projekat koji se odnosio na nabavku opreme, odnosno viljuškara i podržan je sa skoro 15 hiljada eura.

„U pitanju je oprema koju su članovi klastera do sada iznajmljivali, tako da će se ovom nabavkom na duži rok smanjiti njihovi troškovi poslovanja“, saopštili su iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su tokom septembra organizovali posjetu tri klastera u Bijelom Polju i Andrijevici, kako bi se na terenu upoznali sa njihovim aktivnostima i sagledali potrebu za pomoći u rješavanju eventualnih prepreka u realizaciji projekata.

Ministarstvo će, kako su najavili, u narednom periodu posjetiti i ostale klastere koji su korisnici programa.

Ministarstvo je u junu potpisalo ugovore o dodjeli subvencije sa sedam klastera koji su ispunili sve uslove programa u ovoj godini.

Vrijednost ugovorenih subvencija je skoro 98 hiljada eura, od raspoloživih 100 hiljada eura koliko iznosi ovogodišnji budžet programa.

Podrška klasterima realizuje se u okviru Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori koji Ministarstvo u kontinuitetu realizuje od 2012. godine.

„Iz godine u godinu bilježi se veći uspjeh realizacije programa, uz formiranje novih klastera, veće interesovanje za učešće u programu, a samim tim i veći broj podržanih klastera“, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

najlepse je kad vidim da samo dps hvali vlast…kukuuuu

Send this to a friend