Ekonomija

Italijanski investitori uskoro stižu u Podgoricu

Italijanski investitori uskoro stižu u Podgoricu. Na sastanku sa poslovnim sekretarom firme Konfindustrije saopšteno je da su u naredna dva dana planirani sastanci sa potencijalnim investoitorima iz Italije koji žele da razmotre sve investicione potencijale Podgorice.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sastao se saposlovnim sekretarom Konfindustrije Montenegro Flaminiom Caggiatijem i Markom Đinđovićem, direktorom Konfindustrije Montenegro.

„Mi, kao relativno nova gradska uprava, zacrtali smo veoma ambicioznu ekonomsku agendu. Zato nas je odluka o osnivanju Konfindustrije veoma obradovala. Ono što je vaša primarna misija da privučete nove investitore u Podgoricu kompatibilno je sa onim što je naša razvojna perspektiva“, istakao je Vuković.

Gradonačelnik je predstavnicima Konfindustrije predstavio krupne investicije planirane za naredni period, za koje bi italijanski investitori bili potencijalno zainteresovani  – niz projekata iz oblasti zaštite životne sredine i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, zatim izgradnja uređaja za prečićavanje otpadnih voda, solarne elektrane, proizvodnja električne energije iz biogasa, II faza rekonstrukcije javne rasvjete.

U sklopu priče o investicionim potencijalima Podgorice, gradonačelnik je podsjetio i na planove Grada koji se odnose na biznis zonu – prostor koji će se staviti u funkciju razvoja novog biznisa.

„Primarno smo zainteresovani za proizvodnju, ali i za razvoj novih tehnologija, uslužnog sektora i svega onoga što Podgorici nedostaje“, naglasio je on.

Gradonačelnik je istakao da je uprava zainteresovana i za obezbjeđivanje nedostajućih sadržaja, ili onih kojih nama dovoljno u glavnom gradu – moderan ekspo centar, odnosno novi kongresni centar, povećanje hotelskih kapaciteta, budući da je Podgorica sve interesantnija stranim turistiuma, zatim unapređenje ponude kada su u pitanju novi šoping molovi i ostali komercijalni sadržaji.

Takođe, u planu je izgradnja novih sadržaja poput akvaparkova, multifunkcionalnih dvorana koje bi se mogle koristiti i za sportske manifestacije i kulturne sadržaje, Istočna tribina gradskog stadiona sa pripadajućim komercijalnim sadržajima da bi taj projekat bio dugoročno održiv, kao i projekat izgradnje Nacionalnog stadiona.

„U Milanu je nedavno organizovan sastanak Konfindustrije sa oko 7.000 preduzeća i 1.700 be to be sastanaka u okviru čega je bila organizovana i promocija Crne Gore kao države sa velikim potencijalom za ulaganje. U septembru se organizuje veliki događaj u Podgorici sa Komnfindustrijom Srbije i Albanije upravo na temu održive energije, dobijanja električne energije iz otpada, što će biti prilika za italijanske investitore da razmotre mogućnosti učešća u projektima iz ove oblasti“, istakao je Caggiati.

Konfindustrija je najveća privatna organizacija koja okuplja kako industrijstrijalce, tako i trgovce iz Italije i ima direktnu vezu sa Vladom Italije, te utiče na donošenje i izmjenu zakona iz ovih oblasti, u Crnoj Gori je prisutna od 2016. godine, a zvanično je osnovana 2018. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Svako malo stizu italijanski investitori. Na kraju nista od toga jer moraju sa nasima ako ce da investiraju.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Nikad mi obicni gradjani ne vidjesmo korist od tih investitora,izuzev mozda TV i BD

Prcko
Gost
Prcko

Opet milijarda. A nijesmo ni ove prve tri od lani potrošili, evo se o jadu zabavismo, svakome građaninu iskočila plata deset hiljada eura, tučemo, trošimo, ludo se provodimo, ali ne možemo sve stuć. Polakove, Talijani, da ove prve tri likvidiramo, pa onda dođite. Vjerujemo mi sve što nam se reče, što da ne vjerujemo? Jesu li nas ikad dosad glavari… Više »

Send this to a friend