Ekonomija

Jelušić: Vrijeme je za drugačiju sliku primorja

Predrag Jelušić

Nova kategorizacija plaža, izmjena i balansiranje cijena zakupa, kao i pravilo da se na kupalištima neće kao ranije šarenjeti reklamni suncobrani ili privremeni objekti koji odudaraju bojom i materijalima, samo su dio novina s kojima se ove godine ulazi u pripremu turističke sezone na Primorju, najavio je u razgovoru za Pobjedu direktor Morskog dobra Predrag Jelušić.

On je kazao da se na osnovu strateških procjena došlo do potrebe da se uradi takozvana tematizacija plaža koje su podijeljene u 12 kategorija čime je pored postojećih, poput hotelskih i javnih, ponuda dopunjena dodatnim kao što su plaže za aktivni turizam, izletničke, zatim plaže za kućne ljubimce, nudiste, parti kupališta…

“Dakle, imaćemo cijelu paletu različitih kupališta u gotovo svim opštinama. Time smo napravili dobar pomak u ponudi. Navike gostiju se mijenjaju jer turisti ne žele da provode odmor samo na jednoj plaži. Žele da odu do nekog ostrva, da imaju organizovani fiš piknik. Podsjetiću da Ulcinj, recimo, ima prefiks aktivnog turizma, gdje ciljano dolaze gosti upravo zbog kajtsurfa kao vrste aktivnog odmora. Slično će biti sa ronilačkim plažama gdje će posjetioci imati priliku da uz licencirane ronioce i jasnu obuku imaju i taj aktivni segment na raspolaganju. U Boki, na primjer, imate lokacije za učenje vožnje čamaca na jedra, što je način da podstaknemo i taj dio nautičkog turizma”, kaže Jelušić.

Prema njegovim riječima, ovakav model doprinijeće da se dođe do zakupa sa jasnom temom i jasno propisanim obavezama. Tako će, na primjer, na tenderu za određenu plažu, recimo sa kajtsruf sadržajem, moći da se javi zakupac koji ima opremu i licencu za tu vrstu djelatnosti.

Jelušić ističe da je pri kraju tender za hotelske plaže, a da će do kraja marta imati prve ugovore za kupališta ili da će, kako kaže, makar biti u drugom poluvremenu ugovaranja.

“Cilj nam je da do 1. maja sva ili većina kupališta budu kompletno spremna za doček gostiju”, rekao je on.

Jelušić podsjeća da će od ove godine na osnovu Zakona o planiranju i uređenju prostora umjesto ranijeg trogodišnjeg startovati petogodišnji period zakupa plaža i kupališta.

“Vjerujemo da će to doprinijeti da zakupci budu odgovorniji prema prostoru, da će više ulagati u kvalitet ponude. Pri tome, zakonska novina je da svi koji ispune uslove za izgradnju objekta dobija urbanističko-tehničke uslove, na osnovu kojih se radi idejni projekat za koji će se tražiti saglasnost kod gradskog arhitekte. Svi su ranije komentarisali da su privremeni objekti ružni u pogledu boja i materijala. Sada će gradski arhitekta dati sugestije, reći da dotjeraju boju, materijale i tek nakon saglasnosti se ide na realizaciju glavnogprojekta, bilo daje to šank ili neki ugostiteljski objekat. Uglavnom, ove godine ne bi smjelo da se dogodi da na terenu bude improvizovanih objekata po nečijem ukusu, mimo propisanog i odobrenog”, navodi Jelušić.

On se slaže sa ocjenom da će to biti dodatni napor za zakupce, ali će zauzvrat imati petogodišnji period prava korišćenja. Novina koju definiše pravilnik o uređenim kupalištima, koji je poslat Ministarstvu održivog razvoja i turizma na usaglašavanje, je ukidanje naplate za mobilijar nakon 17 sati.

“Bilo je neprijatnih situacija da se gostima pokuša naplatiti nakon navedene satnice puna cijena za korišćenje mobilijara što je bilo nepristojno i ostavljalo loš utisak. Isti pravilnik definiše da od ove godine nema reklamnih suncobrana, kabina za presvlačenje. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti pravilnik usaglašen kako bi za adekvatnu pripremu sezone ostalo više vremena. Biće to zakupcima veći trošak, jer će morati da kupe suncobrane, ali vrijeme je da ružnu sliku eliminišemo”, naglašava Jelušić.

Dodaje da će ove godine, shodno planu za period 2019-2023. godine, biti stotinu lokacija manje za privremene objekte.

“Uglavnom su to objekti koji više nijesu bili primjereni ambijentu. U julu prošle godine je donijet pravilnik koji su to objekti; neće više biti dozvoljeni sladoledi na točenje, nizovi vitrina na šetalištima, roštilji samo ako ispunjavaju uslove pripreme hrane u unutrašnjosti. Inspekcija je na terenu da iskontroliše primjenu, a bivšim zakupcima lokacija koje nijesu prepoznate u ovom planu, prije mjesec-dva poslata su obavještenja”, naveo je on.

Zbog usvojenog povećanja cijena zakupa u Ulcinju i na Velikoj plaži, bilo je reakcije ugostitelja koji smatraju da su nameti preveliki. Jelušić, međutim, ističe da ne stoje takvi argumenti.

“Moraju da prihvate činjenicu da ako zauzimaju veći prostor da treba da plate više. Tako će zakup na kupalištima, umjesto po dužnom, biti naplaćivan po kvadratnom metru i to euro za kvadrat. Time će biti izjednačeni svi zakupci na Velikoj plaži”, naglasio je on.

Dodao je da je namjera bila da se napravi fer odnos na području kompletnog Primorja.

“Došlo je do razvoja u svim mjestima. Ulcinj je ranije po cijenama izdavanja lokacija bio potcijenjen, možda čak i svjesno, i složićemo se da poslije par godina došlo vrijeme da se stvari mijenjaju. Postaje atraktivan turistički. Bilježi se povratak turista iz Velike Britanije, imamo dugoročni zakup tri hotela na 30 godina na Velikoj plaži. Izgradnja faktički novog malog rizorta na Bojani dala je život tom prostoru i fer je da cijene odgovaraju sadašnjem trenutku turističke valorizacije Ulcinja, iako su i po novom u odnosu na Budvu dvostruko manje”, istakao je Jelušić.

On je dodao da je do sada bila jako izražena razlika u cijenama, a kada se upravlja državnim resursom potrebno je naći dobru mjeru.

“Restorani na Bojani od kojih neki rade svih 12 mjeseci imali su nižu cijenu rentiranja nekoliko puta u odnosu na druge gradove. Sada su ti objekti proširili kapacitete, povećali prostor koji zauzimaju i plaćaće više, što je jednostavna matematika. Pojedini su na nivou godine plaćali 7-8 hiljada a za takav prostor u Budvi potrebno je bilo izdvojiti 30-50 hiljada” naveo je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cirilo
Gost
Cirilo

VRIJEME JE.POSLIJE 30 GOD.ODUPRI SE…

Moje ime
Gost
Moje ime

Odlično!

Gost
Gost
Gost

Hoće li se naplaćivati tuširanje na plaži ovog leta ?🚿

Perast
Gost
Perast

Jelusicu,podji do Perasta. Mi mjestani ne mozemo obnovit pontu stradalu od nevremena,dok neki zidaju nove od par stotina m2. Gdje je morsko dobro,gdje su druge institucije? Kako,zasto?

MNE962
Gost
MNE962

Ne uklanjajte otvorene diskoteke u Budvi!!! Bit ce vam Budva drugo Igalo sa turistima u 7 deceniji zivotnog doba na stakama i i invalidskim kolicima.

Sveti Sava
Gost
Sveti Sava

Ne gulupiraj se.

xxy
Gost
xxy

Umjesto otvorenih diskoteka na pjenu od mora izgradice se visespratnice sa stanovima za prodaju ,treba privuci strateske investitore.

Budibogsnama
Gost
Budibogsnama

Grad bez kanalizacije, Herceg-Novi, da fura vrhunski turizam? Alo! Ima li koga doma?!

CICA
Gost
CICA

D MENE INTERESUJE DA LI NEKI MINISAR I SVITA IDE U OBILAZAK TERENA I ODLUCUJE STA TREBA DA SE RADI ILI NE ZELE DA VIDE STVARNU SITUACIJU.ULCINJSKA VELIKA PLAZA ZATRPANA OD SMECA,BARSKA TAKODJE ,BUDVANKA ISTO A DA NE PRICAMO OKOLINA KOTORA KOJA JE PRESTIZNA DESTINACIJA ALOO BRE STA RADITE VI

Kobaja
Gost
Kobaja

A na plažu Galija ležaljke do magistrale 😀😀

TompusDebeo
Gost
TompusDebeo

Pravi budvanin 💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶

djoma
Gost
djoma

Grdne pare uzmu a ne ulože ni 10% toga

Laka matematika
Gost
Laka matematika

Djoma: Pola ide njima za plate, pola za Podgoricu, sve ostalo se ulaže u primorske opština.

Saškica
Gost
Saškica

na sveti stefan 150€ dvie ležaljke

DmSat
Gost
DmSat

Ko je zakupac?

Ganki10 000mLn
Gost
Ganki10 000mLn

Čega 150 eura pričaš li istinu ili se zezaš.

Saškica
Gost
Saškica

živa ti je to istina

Przi
Gost
Przi

Saškice u Sutomore ima vjerovatno i za 5€, tako da je ponuda za svačiji džep.

Nenad
Gost
Nenad

Polako cemo i mi put grcke i turske jer nam je puno jeftinije nego na nasem moru..a za uslugu da ne uporedjujemo..

Milos
Gost
Milos

Srecan put! Uzivajte u Grckoj… takva vam je sva rabota sve vam je milije no svoje! I onda ocemo da napredujemk necemo nazalost necemo dok vas ima takvih!

Gost
Gost
Gost

Ja za svoj novac idem tamo gdje dobijam više. Nema to veze sa patriotizmom. Ili možda griješim.

Lukase
Gost
Lukase

Sram vas bilo sta se radi od plaza.Bageri ulaze u more pomijeraju stijene,plaze kako koji zakupac dodje ispočetka devastira.Prebacuju pijesak sa jednog djela plaze na drugi.Anarhija totalna

tata
Gost
tata

Svjesno ste potcjenjivali Ulcinj , bitno da je Budva precijenjena

Jorovići
Gost
Jorovići

U budvi svi jelušići političari

Terazije
Gost
Terazije

Niđe jutros traga od vijesti o izborima u Tuzima.

Mrak
Gost
Mrak

Oće li bit šankova oko Starog grada u Budvi ? Volim one bakljade i bačanje salveta kad krene Balada disidenta 👌

NeVoli
Gost
NeVoli

Znači do sad nije bila dobra slika , ko priznaje pola mu se prašta

Novljanin
Gost
Novljanin

Morsko Zlo !

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Koliko vidjeh u Becicima svaka plaza ima sladoled…svakih 50m po jedan…nema plaze bez ucrtanog sladoleda…

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Šta predlažeš? Čaj?

ZoLa
Gost
ZoLa

Jelusic je jedan veliki gospodin pun razumjevanja! Sada cete opet da krenete politicki , prozivke i td kao j sve kod nas! Al volio bih da je vise ljudi kao on,covjek koji unapredjuje,stimulise , recit ,smiren ! Svaka cast Pedja samo naprijed!

tata
Gost
tata

Koju plažu držiš ??

Milos
Gost
Milos

Hvala Bogu ni jednu… ipak vise volim arhitekturu 😊

tata
Gost
tata

aha , a jesi li zoLa ili Miloš ???

Milos
Gost
Milos

Gospodina znam iz druge price,i jako dobro znam koliko je objektivan i koliko zeli napredak ove drzave samo sam to rekao!Srdacan pozdrav iz Boke!

tata
Gost
tata

Dzaba mu sva ta objektivnost kad stanje na terenu iz godine u godinu drugu sliku ima , uprkos gospodinovim eventualnim željama .

grundin
Gost
grundin

“kao i pravilo da se na kupalištima neće kao ranije šarenjeti reklamni suncobrani ili privremeni objekti koji odudaraju bojom i materijalima”

I bilo je vrijeme vise! Ovo me je iskreno obradovalo!
Ovo bi trebalo i raditi za reklame pravnih lica u gradovima. Šarenilo kiča i neukusa.

Milos
Gost
Milos

Odavno isteklo…

MARICA
Gost
MARICA

SVE PLAZE U CRNOJ GORI SU ZIMI PUNE SMECA I NIKO IH NE CISTI ZASTO INSPEKCIJE NE REAGUJU

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

🌴CRNA GORA🍺
🌞MONTENEGRO🌴

Send this to a friend