Ekonomija Glavni grad za osam mjeseci posjetilo 118.068 turista,

Još jedna rekordna sezona u Podgorici

Podgorica

Prema podacima Monstata, od 1. januara do 31. avgusta ove godine, Podgoricu je posjetilo 118.068 turista, što je sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareno je 198.944 noćenja, što je deset procenata više nego lani kazali su za Pobjedu iz Turističke organizacije Podgorice (TOP).

Tokom juna, jula i avgusta, ističu iz Turističke organizacije, u glavnom gradu je boravilo 61.028 turista, što je deset odsto više nego lani, a ostvareno je 101.600 noćenja, odnosno osam procenata više u odnosu na uporedni period.

Prema podacima Monstata, u junu je Podgoricu posjetilo 8.653 turista, što je 8,83 odsto više dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a ostvareno je 31.273 noćenja, tj. 17,37 procenata više noćenja nego lani. U julu, glavni grad je posjetilo 20.664 turista (8,26 odsto više), ostvareno je 31.798 noćenja (1,96 procenata više u odnosu na uporedni period).

Tokom avgusta glavni grad je posjetilo 21.711 turista, ili 13 odsto više nego lani, uz ostavrenih 38.559 noćenja, odnosno šest odsto više navode iz TOP-a, uz napomenu da je prošla godina bila rekodrdna. Ostvareni turistički progres u glavnom gradu, poručuju iz Turističke organizacije, rezultat je niza faktora razvoja, među kojima i razvoj turističkog proizvoda Podgorice.
Svi segmenti u lancu vrijednosti i ponude u glavnom gradu sve više imaju sinergetski karakter, a teži se i oblikovanju novih sadržaja turističke ponude, shodno zahtjevima turista, njihovim ukusima i trendovima turističkog tržišta kažu iz TOP-a.

Kada je u pitanju turistička ponuda Podgorice i lokaliteti koji privlače najveću pažnju turista, iz Turističke organizacije kažu da se u tom smislu izdvaja NP Skadarsko jezero, sa mogućnostima za brojne aktivnosti, poput pješačenja, posmatranja ptica, krstarenja jezerom…

Turistički posebno atraktivna mjesta su najveći vinograd u Evropi “Plantaže”, vinski podrum “Šipčanik, kao i arheološki lokaliteti Medun i Duklja. Pored interesovanja za eko i vinski turizam, postoji veliko interesovanje za kulturni i vjerski turizam, a posebnu pažnju turista privlače lokaliteti u zaleđu grada, te forme aktivnog odmora, poput prve panoramske rute “Krug oko Korita” sa Bukumirskim i Rikavačkim jezerom i pješačko-planinarske staze “Gorica Malo brdo Duklja”.

Turisti takođe žele da osjete i duh grada, posjećuju ulice u centru grada, Staru varoš, most na Sastavcima, Dvorac Petrovića i muzeje i galerije grada ističu iz Turističke organizacije.

U TOP-e izdvajaju Podgoričko kulturno ljeto, koje programski sadrži segmente iz svih oblasti umjetnosti, zatim manifestaciju ,,Ajmo na Moraču. Radi dodatne promocije i afirmacije podgoričkih rijeka, ali i njihovih potencijala za razvoj selektivnih oblika turizma i brojnih sportova, dodaju oni, ovog ljeta je organizovana i Regionalna kajak regata.

“Kada govorimo o novim manifestacijama, možemo izdvojiti Podgorički praznični i proljećni pazar, manifestaciju koja umnogome doprinosi unapređenju turističke ponude, te dodatnoj promociji glavnog grada i države”,  poručuju iz TOP-a, uz napomenu da ovakve manifestacije čine turističku ponudu bogatijom, a turistički proizvod konkurentnijim i sigurno će postati tradicionalan način obilježavanja praznika u Podgorici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Ahahahahahaa, a Crna Gora nema hljeba da jede, raspadamo se po svakom savu, ko jos ovima ista vjeruje…

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Hahahahha svke godine zadnjih 20 godina po 10-12 % rast u svim oblastima, samo plate za taj period nisu porasle ni 5 eura. Somalija

boki
Gost
boki

Ima li koji rekord da ne oborimo svake godine? Što je ovo, kakvu su ovi mađiničari prevare i laži.

Bnjj
Gost
Bnjj

Monstat statistika laži i prevare

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve rekordi u svim oblastima samo plate ostaju bijedne, cijene rastu, stanovništvo bježi iz države pa ko je ođe lud.

Hcc
Gost
Hcc

Onaj koji je krao kao sto je Mile krao… Njima je milina

Send this to a friend