Ekonomija

Jovanović: Konstantno bilježimo rast u prilivu direktnih stranih investicija  

Miloš Jovanović

Do novembra 2018. godine  priliv bruto direktnih stranih investicija u Crnu Goru bio je oko 638 miliona eura, što je 140 miliona više u odnosu na isti period godinu ranije, kazao je za Novu M direktor Agencije za promociju stranih direktnih investicija Miloš Jovanović.

Crna Gora je uspjela da izgradi brend na investicionoj mapi svijeta, a činjenica da imamo investitore iz više od 100 zemalja je pokazatelj prepoznatljivosti države kao destinacije sa povoljnom investicionom klimom, ocjenjuje Jovanović.

“Priliv brutu direktnih stranih investicija u 2018. za prvih 10 mjeseci je bio 638 miliona eura, što je za oko 140 miliona eura veći priliv, nego što je bio u 2017. za isti period“, kazao je on.

Trenutno se u Crnoj Gori realizuje niz višemilionskih projekata.

“U Crnoj Gori najveći investitori su u sektoru, bankarstva, telekomunikacija, turizma, posebno na jugu gdje se realizuju veliki kapitalni projekti, čija je vrijednost blizu 2 i po milijarde eura. Tu bih naveo Porto Montenegro u  koji je uloženo blizu 500 miliona eura. Porto Novi u koji je uloženo 350 ali je predviđeno 700 miliona eura, Luštica bej za koji je predviđeno da ukupna investicija bude preko milijardu eura. Počinje da se razvija i sjever- Kolašin 1600 je skoro gotov“, naveo je Jovanović.

On ističe da je takav rezultat posljedica političke stabilnosti u našoj zemlji, ali i toga što smo već godinu članica NATO-a.

“Možemo reći da je došlo do značajnog porasta stranih direktnih investicija iz zemalja članica NATO saveza, tako da smo za za tri kvartala prošle godine imali oko 150 miliona eura priliva iz zemalja članica NATO saveza, ove godine za isti period  imamo oko 275 miliona eura“, istakao je Jovanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović  u intervjuu za italijanskih časopisa Corriere della Sera – L’Economia nedavno je kazao da je crnogorska ekonomija jedna od najdinamičnijih u Evropi, te da su noseći stubovi razvoja Crne Gore mala i srednja preduzeća. Đukanović je tom prilikom pozvao investitore da ulažu u Crnu Goru poručivši da je od 2014. država uključena u program EU Konkurentnost srednjih i malih preduzeća” – ali i brojne programe podrške i razvoja za strana preduzeća.

Prema riječima, Jovanovića navedeno će uticati na veći priliv direktnih investicija posebno iz Italije.

“Samim tim što se integrišemo u EU, očekujemo pozitivan uticaj na priliv stranih direktnih investicija, posebno iz zemalja članica EU. Mala i srednja preduzeće čine 99 odsto EU. Najlogičniji slijed događaja bi bio nakon što predstavimo naše investicione potencijale Italiji, da dođu predstavnici malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori i osnuju svoj biznis kapital i rade ovdje kao što rade u Italiji sa mnogo povoljnijim poreskim stopama i uslovima za poslovanje“, naveo je Jovanović.

Urađeno je mnogo na unapređenju biznis ambijenta, uprkos biznis barijerama.

“Te biznis barijere se ogledaju u možda malo sporoj birokratiji, doza sive ekonomije, takođe možemo reći da imamo biznis barijeru, koja se ogleda u nepostojanju zakona o privatno javnom partnerstvu, no taj zakon će ubrzo biti usvojen“, kazao je on.

Jovanović podsjeća i da Vlada radi na Zakonu o privatno-javnom partnerstvu koji bi trebalo da doprinese modeliranju projekata iz kojeg bi CG izvukla mnogo više benefita.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
piroman
Gost
piroman

e zivite crni kad je ovaj faktor neki

Boris
Gost
Boris

Isjaaaaaaaaaaa! Mi smo bolji od Luksemburga. 🙂

Send this to a friend