Ekonomija

JP Morsko dobro: Nijesmo mi podijelili Luku Škver, već opština

JP Morsko dobro nije „podijelilo“ Luku Škver u Herceg Novom, već opština kada je dala pravo korišćenja za bazen u luci – Vaterpolo klubu Jadran, dio koji se koristi za sportske jedrilice, brodice i jahte i dio koji se koristi za barke lokalnog stanovništva, ribara i drugih sa kabinama za opremu Brodarskom društvu Jugole Grakalić, a pristan i privezište opštinskoj – Agenciji za gazvovanje Lukom.

Iz Morskog dobra su istakli da tako podijeljen Škver funkcioniše već godinama, reagujući na saopštenje opštine da raskida svaku saradnju sa njima.

<<<Opština Herceg Novi raskida svaku saradnju sa Morskim dobrom<<<

Saopštenje JP Morskog dobra prenosimo u cjelosti: 

U međuvremenu opštinska Agencija je sa JP Morsko dobro, imala ugovor o korišćenju za dio luke koji i danas koristi.

Sistem upravljanja lukama je promijenjen donošenjem Zakona o lukama 2008. godine,   a uloga Opštinske Agencije od 2009. kada je istekao Ugovor Agencije JP Morsko dobro. Od tada cijela luka se koristi na način koji nije usklađen sa Zakonom, moglo bi se reći ilegalno.

Sva nastojanja JP Morsko dobro da se upravljanje lukom uskladi sa Zakonom, Opština je pratila bez posebnog interesovanja i učešća. Kad je rukovodstvo luke pokrenulo aktivnosti na učešću u međunarodnim projektima, primijetili su da zapravo luku koriste suprotno Zakonu. Namjera da se riješi pitanje statusa luke je bio jedan od razloga za održavanje sastanka Opštine i JP Morsko dobro.

Na sastanku 20. 03. ove godine, konstatovali smo probleme statusa i funkcionisanja luke Škver i zaključili da će Opština kod Ministarstva saobraćaja i pomorstva i nadležnih organa pokrenuti zakonsku proceduru za rješavanje trajnog statusa luke.

Na insistiranje predsjednika Opštine i njegovih saradnika, zaključeno je da će JP za upravljanje morskim dobrom raspisati javni poziv za davanje u zakup dijela akvatorijuma Luke Škver, što bi bilo rješenje za regularno funkcionisanje dijela luke kojim upravlja opštinska Agencija do sistemskog i trajnog rješenja.

Nakon dogovora, niko nije pokrenuo nijedno  pitanje, osim što je JP Morsko dobro,  pripremilo i obezbijedilo uslove za ustupanje na korišćenje luke na jedino mogući i legalan način.

Javno reagovanje Opštine HN, u kojem najavljuju prekid saradnje s JP Morsko dobro, djeluje kao puko politikanstvo jer se u njemu zanemaruju ključne činjenice o namjerama i na neistinit način prezentuju ciljevi postupka davanja na korišćenje Gradske luke Škver.

Što se tiče lokacije platforme za pristajanje plovila ispred Plave špilje, smatramo da je iole upućenima jasno, da dosadašnji način organizovanja obilaska Plave špilje, po kojem u špilju, ulaze plovila bez reda i načina, predstavlja haotično stanje rizično po bezbjednost posjetilaca, sa lošim utiskom o nivou turističke ponude Herceg Novoga i Crne Gore.

Red je moguće uvesti samo ustupanjem lokacije korisniku s pravom i obevezom da organizuje pristajanje plovila po pravilima koja štite red i javni interes i uz rad službi koje su nadležne za kontrkolu – inspekciju. U suprotnom, realna je bojazan da se haotično stanje produži i na ovom lokalitetu. Pitanje je kome to odgovara i ko se zalaže za nastavak takvog stanja.

Obraćanje Opštine Herceg Novi je konotirano kao „prijetnja“ da će prekinuti saradnju sa JP Morsko dobro. Zaista začuđujuće, s obzirom na činjenicu da je JP Morsko dobro posljednjih osam godina uložilo oko četiri miliona eura za uređenje obale u Herceg Novom, više nego što je prihodovalo. Podsjećamo da je JP Morsko dobro je do danas uložilo 1,2 miliona eura za uređenje šetališta Pet Danica.

I ove godine u Planu korišćenja sredstava JP Morsko dobro je opredijelilo 701.560 eura  za investiciona i druga ulaganja u zonu morskog dobra za tu opštinu, uključujući 270.000 eura za tekuće održavanje čistoće koji se direktno prenose lokalnim preduzećima u Herceg Novom 160.000 eura za izgradnju pješačke staze od Rta Svete Nedjelja do Bijele 30.000 eura za kompletnu sanaciju lokaliteta Bijela vila, 60.000 za izgradnju rampe za pristup moru lica sa invaliditetom, 70.000 eura za sanaciju parapetnog zida i ograde na šetalištu Pet Danica, sredstva za predsezonsko prihranjivanje brojnih Novskih plaža i mnoga druga…

Na kraju ostaje da se zapitamo da li ovakvim stavom Opština Herceg Novi odustaje od dogovorenih sredstava i projekta koje JP Morsko dobro sprovodi duž Novske rivijere u namjeri da prostor uredi adekvatno potrebama građana i turističke privrede?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dilema
Gost
Dilema

Ko pravi produžetak mula, da se poveća prostor luke? Oko toga se zabavite, a ne kako da podijelite plijen onoga što već postoji.

Send this to a friend