Ekonomija OD JANUARA TREBA DA POČNE PRIMJENA ZAKONA O ELEKTRONSKOJ FISKALIZACIJI

Kazna za izdavanje lažnog računa od 8000 do 40000 eura

Ilustracija

Kompanija koja ne izda elektronski fiskalizovani račun od januara naredne godine rizikuje da plati kaznu do 40.000 eura, što je znatno više nego što maksimalno predviđa vazeći zakon.

Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji proizvoda i usluga predviđena je kazna od 8.000 do 40.000 eura za pravno lice ako ne izdaje fiskalne račune korišćenjem fiskalnog sevisa i još niz prekršaja. Kazna od 2.000 do 12.000 eura predviđena je za preduzetnika, a od 1.300 do 4.000 eura za fizičko lice. Važeći zakon o PDV predviđa kaznu od 3.000 eura do 10.000 eura za pravno lice koje ne izda račun, a od 6.000 do 20.000 eura ako PDV ne obračuna u trenutku nastanka obaveze, piše Pobjeda.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da su se na značajno povećanje kazni odlučili između ostalog i zato što je to bila preporuka MMF. Kazali su da vjeruju da će strožije kazne uvesti veći red i podsjetili daje praksa pokazala da su oni koji su kršili zakon sa lakoćom plaćali propisane kazne. Komentarišući očekivani efekat većih kazni predsjednik skupštinskog Ođbo ra za ekonomiju Predrag Sekulić Pobjedi je kazao da vjeruje u njihovu djelotvornost.

“Vjerujem da će povećane novčane kazne za neizdavanje validnih fiskalnih računa uticati na smanjenje sive ekonomije”, rekao je Sekulić i dodao da smatra daje preporuka MMF na mjestu.

Ekonomski analitičar i profesor Fakulteta za menadžment dr Vasilije Kostić ne spori da visina kazni ima ključnu ulogu u poštovanju pravila, ali “samo pod određenim uslovima, a ne apsolutno”.

U datim uslovima visina kazni nije adekvatan instrument i neće rezultirati poboljšanjem time što će se kazne povećati. Potrebno je obezbijediti da čitav mehanizam funkcioniše kazao je on i dodao da MMF i međunarodne organizacije ovoga puta nijesu u pravu.

Taj je stav zasnovan na neselektivnim, konsekventnim i konzistentnim sistemima, kakvi su u njihovim zemljama, što se još ne može reći za naš sistem, objašnjava ovaj ekonomski analitičar i ističe da su kazne jedan dio mehanizma, dolaze na kraju i svoju ulogu postižu samo ako su izvršene.

“Međutim, kod nas djelovi mehanizna koji prethode kažnjavanju ne funkcionišu kako treba, već selektivno, a u određenom broju slučajeva do njih i ne dolazi, jer ko ima formalan ili neformalan uticaj, odnosno “vezu”, izbjegne kažnjavanje. Oni drugi plaćaju ceh. U takvom sistemu visina kazni ne može mnogo pomoći u poboljšanju poštovanja propisa, jer se ništa neće promijeniti”, smatra Kostić, koji se boji da će se na paradoksalan na čin dobra društvena namjera istrgnuti u svoju suprotnost.

Na taj način se, kako ocjenjuje, zaoštrava osjećaj društvene nepravde.

“Zbog toga kod nas sistem kazni ne daje adekvatne rezultate i nema većinsku društvenu podršku smatra Kostić i predlaže da se obezbijedi da plate svi koji se ogriješe o propise. No, to je društveni proces i zahtijeva vrijeme”, rekao je on.

Genci Nimanbegu (Forca) ranije je kazao da se ne slaže sa drastičnim povećanjem kazni jer su i sada visoke.

“Krivica je i na jednoj i na drugoj strani onog ko ne izdaje fiskalni račun i inspektora koji nadziru primjenu zakona”, ocijenio je Nimanbegu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

40 000 eura 😂😂😂😂😂😂

Mne
Gost
Mne

Bice ako si nabildovan i ako imas kajlu neces centa platit, ako nisinabildovan, a imas kajluminimalna, a imamo i trci slucaj ako si ko ja, strasan momak bez kajle i misica 40 000

dfd3cdw
Gost
dfd3cdw

Od sledece godine minimalna kazna je 600e, 400e ako platite odmah. Klasicno reketiranje… ( ove godine 400e, 267 za pravna lica) Privatni sektor je mali, ne mozete od njega traziti da vam pokrije troskove i veliki deficit… Doce do toga da ce te zatvarati male biznise i ostajati oni pivilegovani dje inspekcija ne smije da udje. Drzavni balon puce, vidjecu… Više »

Milena
Gost
Milena

Moze mala pomoc-koja privatna ordinacija izdaje fiskalne racune???

realno
Gost
realno

pola restorana po crnogorskom primoruju ima duple kase gost dobije racun koji je na izgled ok, ali ne ide prema poreskoj upravi

Zeljko
Gost
Zeljko

Privatnik sam i prihvatam sva pravila ali koliko ce platiti Marovici i ovi sto su pravili lazne fakture i oni sto stotine hiljada oprase ovih dana .Mi smo sitni daj njih da ugusimo da ne disu a posla nikad vise ovako.Dje je pravda za mala preduzeca koja godinama uredno izmiruju svoje obaveze.Jedni kradu a drugi oslobodjeni pdv

Aldijana
Gost
Aldijana

Ne daj bože da neki mali market, butik ili frizeraj bude kažnjen ovim ciframa. Tim ljudima ostaje po 300-400e mjesečno i treba ih kaznit 40 000? Glupost

QvatrO
Gost
QvatrO

Svi ti što drže butike voze lijepa skupa auta, nije mi jasno kako ih kupiše. Evo je mene plata oko 600 a auto mi ne vrijedi ni 2000.

stanje stvari
Gost
stanje stvari

Ma nemoj, imam svoju radnju, raspadamo se koliko radimo, i na kraju jedva se pokrpe sve obaveze. Samo se bavite ljubomorisanjem i gledanjem u tudje dvoriste. Bitno da ste se nakacili na budzete i primate 500-600 eura, a narod koji nije te “srece” i koji zaista nesto radi gledate da urnisete.

Aldijana
Gost
Aldijana

Slaba ti je logika. Malo ko kupuje auto od plate. Većina to radi od kredita ili od prodaje imovine. Vjeruj mi da bi se 70% privatnika mijenjalo sa tobom ako stvarno imaš 600 eura platu sa plaćenim doprinosina.

neznani junak
Gost
neznani junak

sramota vise…dokle vise

Tajo
Gost
Tajo

Kakvi sad lažni računi? Znači ovo što nam izdaju tajkuni vlasti kao prave račune su u stvari lažni? E muke ove.

Primorac
Gost
Primorac

Pa da bi lagali i prikrivali porez drzavi,

slavka
Gost
slavka

Kolike su kazne za izdavanje lažnih faktura niđe ne piše,ovo je katastrofa opet će sve po sirotinji dokle više.

Jaka
Gost
Jaka

E blago vama, po sirotinju udri a vi zivite kao lordovi!

Primorac
Gost
Primorac

Hehe, dobro ste krenuli, samo da ne plate male ribe, jer će te napraviti kaos.

Send this to a friend