Ekonomija

Kazne do 20.000 eura zbog upotrebe plastičnih kesa u prodavnicama

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je Predlogom zakona o upravljanju otpadom predvidjelo zabranu kesa, vreća i torbi za jednokratnu upotrebu izrađenih od plastičnih materijala koje se koriste na prodajnim mjestima, saopštio je danas savjetnik u Direktoratu za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović, naglasivši da su za prekršioce te odredbe predviđene stroge kazne.

Kako je istakao, planirano je da se ta odredba Zakona počne primjenjivati šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

“Predlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 eura do 20.000 eura za pravno lice, od 500 eura do 6.000 eura za preduzetnike, od 30 eura do 2.000 eura za fizičko lice”, pojasnio je Jovanović.

Ukazuje da se Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo na taj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama.

“Osim negativnog uticaja na životnu sredinu, plastične kese imaju i negativan uticaj na rezultate u drugim oblastima, prije svega u turizmu. Slika kesa u koritima rijeka, pored puteva nedopustiva je za Crnu Goru kao ekološku državu i prestižnu turističku destinaciju koja ugosti četiri puta više gostiju nego što ima stanovnika, a od turizma prihoduje više od 1.1 milijardu eura na godišnjem nivou”, ističe Jovanović.

Podsjećamo da je Ministarstvo, kao institucija nadležna za oblast upravljanja otpadom, prije desetak godina kroz zakonodavni okvir, prateći odredbe Evropske unije i najbolje prakse njenih razvijenih zemalja, počelo da se bavi rješavanjem problema plastičnih kesa.

“Kao rezultat toga, danas supermaketi u Crnoj Gori uglavnom koriste plastične kese koje imaju kratak period razgradnje, dok je za manje trgovačke radnje primjetno da se njihova upotreba stalno povećava”, rekao je Jovanović.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u narednom periodu planira aktivnosti sa ciljem promjene odnosa prema tom pitanju kako krajnjih korisnika, tako i trgovačkih radnika, a naročito putem kampanja u cilju podizanja svijesti građana i informisanja javnosti.

“Smatramo da će sve ove aktivnosti doprinijeti da se razmišlja o upotrebi torbi za kupovinu (takozvanih „cegera“), koji su se u nekom ranijem periodu znatno više upotrebljavali”, zaključio je Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Zakon treba odmah početi primjenjivati, a ne čekati 6 mjeseci. Rijeke na izgledaju užasno , plastične kese vise po granama drveća i stvaraju užasnu sliku ljudskog nemara prema prirodi. Zar je toliko teško ponijeti ceger kada idemo da kupujemo? Ko se ne navikne moraće da plaća cegere na kasi, a to je snatno skuplje nego kesa, kojih na svu sreću… Više »

Nina
Gost
Nina

Interesuje me kako ces meso stavljati u ceger? Kako ces ubisti ceger nositi hranu i hemiju?

Mirko
Gost
Mirko

Napravite nekoliko promotivnih klipova pa ih pustajte na TV. Treba malo raditi i na edukaciji nesvjesnih. Nije sve u kaznama. Ipak, zadrzite i kazne.

Joo
Gost
Joo

dok Balkanca ne opalis po dzepu, on ne nauci……

Piksi
Gost
Piksi

Pitajte litijase je li im to odgovara?

Joo
Gost
Joo

mislim da ce i na ovaj zakon podneti bar par hiljada amandmana……

htt
Gost
htt

Zabranite ih potpuno za uvoz i upotrebu!
Po zapadnoj evropi svi sa cegerom u trgovinu idu… no smo mi prevelika gospoda za ceger.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Da je srece, plasticne kese bi bile zabranjene prije 30 godina! Daj Boze da se sada sprovede ovaj zakon. Osim toga, neophodno je sto prije donije ti zakon da se pocne razdvajati otpad radi reciklaze. Otvoriti reciklazne centre sto prije. Ovu zemlju ostavljamo djeci, ne zaboravljajte to!

Slavko
Gost
Slavko

Ovo je trebalo davno da se uradi, a ne tek sada planiraju mozda da zabrane kese. I mi smo kao ekoloska drzava, prazna prica DPSA pred izbore.

cetinje
Gost
cetinje

Tacno Slavko,u jednu ruku imas pravo a u drugu sto ti DPS dadne,a to je ono izmedju n..a. jer su oni “samo dezurni krivci”i oi te ceraju da nosis plasticne kese,a ti ih zamijeni samarom.

Slavko
Gost
Slavko

Ne da me tjera nego i zaradjuje na njima pa zato nece da ih zabrani. Jedan domaci lanac za dva mjeseca uzme preko MILION eura samo na prodaju plasticnih kesa. Na samar nisam navikao, ja ne glasam DPS kao ti.

Mirko
Gost
Mirko

Ti Slavko, posto si ekoloski svjestan imas ceger i samo u njega stavljas kupljeno. Ili mozda samo kritikujes vlast a sam nista ne preduzimas.

Joo
Gost
Joo

slavko…I delujes kao neko ko glasa za cetnickog vojvodu od koljenice……za sve ti kriv DPS……a nikako ti…..

Atlas
Gost
Atlas

Ovo je dobro,top. Ima one papirne velike kese. Nego oćemo li moć bačat smeće u one velike crne kese?

Mirko
Gost
Mirko

S cegerom da idem????

Taxi
Gost
Taxi

S cegerom gospoce nauceno na kese… Te iste kese posle bacate po livadama i u rijekama. Smece u kese pa preko balkona. Emancipuj se malo balkanac!

aer
Gost
aer

A sto da ne? Opusti se jadan, sto te briga sto ce ti pricat.

Dr n
Gost
Dr n

Ne cekati

Dr n
Gost
Dr n

Ovaj zakon treba usvojiti po hitnom postupku a cekati da dodje na red kroz 2 godine.

Taxi
Gost
Taxi

Uvedite otkup plasticne i staklene ambalaze u supermarketima, po uzoru na njemacku, hrvatsku itd… Potpuna podrska za ovaj zakon! Pogledajte samo na sta nam lice rijeke i jezera od plasticnih ambalaza!

kesa
Gost
kesa

konacno, bravo!

Suhgff
Gost
Suhgff

Podrska!

Send this to a friend