Ekonomija

Ko je EU obavijestio o nepostojećem stečaju?

Kristina Oana Popa

Šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, za razliku od crnogorskih institucija, uredno je odgovorila na dopis radnicima Montenegro Airlinesa, koji već šest mjeseci ne primaju plate i nalaze se na rubu egzistencije, pišu Dnevne novine.

Međutim, u odgovoru Popa je naglasila da je kompanija u postupku stečeja, što je kod predstavnika radnika Montenegro Airlinesa izazvalo sumnju da je neko pogrešne informacije dao delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori s obzirom da stečajni postupak nije ni pokrenut u nekadašnjoj nacionalnoj avio-kompaniji.

Kako je navela u odgovoru radnicima Popa, iskreno se nada da će sva otvorena pitanja biti riješena na prijateljski način.

“Pratimo vrlo pomno najnovija dešavanja u vezi sa nacionalnim prevoznikom, koji je trenutno u postupku stečaja. Shvatamo da i avio-kompanija i Vlada ulažu napore da se riješi problem neizmirenih dugovanja koje je kompanija akumulirala proteklih godina. U prošlosti su relevantne službe EU pružale tehničku ekspertizu, kako bi nacionalni avio-prevoznici funkcionisali u skladu sa pravilima EU. Međutim, u konkretnom slučaju stečajnog postupka odgovornost je nadležne izvršne i sudske vlasti za upravljanje slučajem”, naglasila je Popa.

Predstavnik radnika Montenegro Airlinesa Miljan Perović za Dnevne novine kaže da ga raduje posvećenost delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, koja nije ostala nijema na probleme u kojima su se zaposleni našli.

Takođe, Perović je odgovorio Popi na dopis, objašnjavajući da stečaj nije uveden.

“Prvenstveno hvala na podršci koja nam mnogo u ovom trenutku znači, ali moram da vam pojasnim da Vlada nije započela postupak stečaja, što i uzrokuje najveći dio problema radnicima Montenegro Airlinesa”, odgovorio je
Perović

On dodaje da je stanje u Montenegro Airlinesu samo “zamrznuto” te da zaposleni, koji su i dalje pod ugovorom, od septembra 2020. godine nemaju primanja.

“Bili bismo zahvalni ako ovo možete naglasiti predstavnicima Vlade, kako bi, kako ste i vi to u pismu istakli, neriješena pitanja riješili na prijateljski način, na obostranu korist”.

PREMIJER I MINISTRI NE ODGOVARAJU RADNICIMA

Predstavnik radnika Valeri Đekić nedavno Dnevnim novinama kazao da je jasna poruka komesara za proširenje Olivera Varheljija da neće biti zatvaranja poglavlja bez riješene vladavine prava.

“Poruka iz Brisela je jasna, a evo na djelu vidimo kako crnogorske institucije koje teže da idu ka EU se odnose prema radnicima Montenegro Airlinesa. Jednostavno rečeno Brisel poručuje jedno, Vlada radi drugo”, rekao Đekić.

Pojasnio je i da je prošlo mjesec, a da odgovora od crnogorskih institucija nema.

Prema njegovim riječima, potrebna je brža reakcija institucija, koje žmure na probleme radnika Montenegro Airlinesa.

“Ne znamo zašto su institucije spore, kao ni zašto se ne uvodi stečaj ili pokrene revizija poslovanja preduzeća. Mi smo na to više puta ukazivali, te sumnjamo da nepokretanjem revizije poslovanja Vlada štiti pojedince iz bivšeg rukovodstva Montenegro Airlinesa. Djeluje kao da Vlada hoće prije stečaja da preuzme resurse kojima Montenegro Airlines raspolaže”, objasnio je Đekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
JardanBod
Gost
JardanBod

Vlada krši zakon. Nakon ostavke Predsjednika odbora direktora MA u roku od 60 dana Vlada je bila dužna da postavi novi odbor direktora. To se nije nikad desilo.

Supermario
Gost
Supermario

Slučajno neko vjerovatno

Doktor
Gost
Doktor

Naš narod dobro kaže: razvuci pa utuci…tako i ovi iz MA.previše bili razmaženi( finansijski) pa sad
plaćaju danak!Čast poštenima,većina bila LEZILJEBOVIĆI…došla maca na vratanca

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Kolko godina ne primaju plate oni iz Radoje Dakića, Marka Radovića, Arsenala…
Sa razlikom što od 30. 08 neko hoće da ulaže a ne da proda je za smijuruju od iznosa

Atos
Gost
Atos

Zna Popa ko je goce to firmu fo toga da patriote Cerene Gore su spremne da daju čak 1€ za nju.. I onda ste još nspadali Premijera što je ne proda

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ovo je obracun sa radnicima i njihovim porodicama, jer su u vremenu najvece krize ostavljeni na ulicu bez ikakve pomoci, a premijer i ministar nemaju samilosti da rijese njihove probleme.

Send this to a friend