Ekonomija MINISTARSTVO ODRŽIVOG RAZVOJA UPOZORILO FIZIČKA I PRAVNA LICA

Ko ne prijavi adaptaciju objekta kazna do 40.000 eura

Ministarstvo održivog razvoja i turizma upozorilo je građane da moraju prijavljivati adaptaciju objekata, i da adaptaciju nipošto ne smiju miješati sa rekonstrukcijom. Ukoliko se ne prijavi adaptacija, a inspekcija to dokumentuje, slijedi kazna od 500 do 40.000 eura, u zavisnosti da li je u pitanju fizičko ili pravno lice, pišu Dnevne novine.

U tu svrhu, MORT je objavio upozoravajuće flajere gdje je objasnio šta je adaptacija a šta rekonstrukcija objekta.

Adaptacija je, kako je navedeno u tekstu flajera, izvođenje radova na postojećem objektu, kojima se vrši promjena organizacije prostora. Pod adaptacijom se podrazumijeva i zamjena uređaja, postrojenja, opreme i instalacija, a kojima se ne utiče na stabilnost i sigurnost objekta.

“Adaptacijom objekta se ne mijenjaju konstruktivni elementi, ne mijenja spoljni izgled i ne utiče na bezbjednost susjednih objekata, saobraćaja, zaštite od požara i životne sredine”, navodi se u flajeru.

Kao primjere adaptacije objekta Ministarstvo je navelo i zamjenu krovnog pokrivača, saniranje fasade, zamjena stolarije, kao i postavljanje zvučne ili termo izolacije.

Vlasnik ili nosilac drugog prava na postojećem objektu ili dijelu objekta, dužan je da o radovima adaptacije podnese prijavu Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, koja sadrži opis radova koje namjerava da izvodi.

Prijava se dostavlja arhivi Ministarstva (Ul. IV Proleterske brigade broj 19, Podgorica).

“U slučaju neprijavljene adaptacije, po saznanju za istu, inspektor će donijeti rješenje o zabrani izvođenja radova. Neprijavljena adaptacija objekta povlači za sobom prekršajnu odgovornost, i novčanu kaznu u iznosu od 5.000 eura do 40.000 eura ukoliko se radi o pravnom licu, odnosno 500 do 4.000 eura, ukoliko se radi o fizičkom licu”, upozorava se u dokumentu.

Nakon prijema prijave adaptacije, i kontrole u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, inspekcija u roku od jednog dana prijavu adaptacije objavljuje na internet stranici Ministarstva, a vlasnik ili nosilac drugog prava može da počne sa radovima na adaptaciji objekta.

Ukoliko inspekcija utvrdi da se radi o rekonstrukciji objekta, a ne adaptaciji, u roku od sedam dana obavijestiće podnosioca prijave o potrebi postupanja u skladu sa odredbama koje se odnose na građenje i rekonstrukciju objekata.

Ministarstvo je u drugom flajeru objasnilo šta znači rekonstrukcija i ponovilo kakva je dokumentacija potrebna za gradnju objekta.

Rekonstrukciju objekta, kako se taksativno navodi u flajeru, predstavlja nadogradnja objekta, dogradnja objekta, sanacija oštećenog objekta, ojačanje konstrukcije objekta, zamjena instalacija, uređaja, postrojenja i opreme, izmjena tehnološkog procesa i drugi radovi kojima se utiče na stabilnost i sigurnost objekta. Pod rekonstrukcijom se podrazumijeva i zamjena konstruktivnih elemenata, mijenjanje spoljnog izgleda zgrade u odnosu na glavni projekat, izazivanje uticaja na životnu sredinu i na bezbjednost susjednih objekata i saobraćaja, mijenjanje režima voda i mijenjanje uslova zaštite prirodne i nepokretne kulturne baštine, dobara koja uživaju prethodnu zaštitu i zaštitu njihove zaštićene okoline.

Rekonstrukcija se zakonski tretira isto kao i izgradnja objekta, te stoga zahtijeva istu dokumentaciju i proceduru da bi se vršila zakonito.

Građenje objekta, kako se upozorava u flajeru, bez prijave građenja ili dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predstavlja krivično djelo.

“Ukoliko bez prijave građenja i dokumentacije započnete građenje Vašeg objekta ili rekonstrukciju postojećeg objekta, Urbanističko-građevinska inspekcija donosi rješenje o zabrani građenja ili rješenje o zabrani rekonstrukcije i podnosi krivičnu prijavu, u skladu sa članom 326 Krivičnog zakonika Crne Gore. Na kraju, za nelegalno izgrađeni objekat Urbanističko-građevinska inspekcija donosi rješenje o rušenju bespravno izvedenih radova, dok troškovi izvršenja padaju na teret investitora”, navodi se u flajeru.

Za nelegalnu gradnju maksimalna zatvorska kazna je osam godina.

Da bi zakonito gradili objekat, ili vršili rekonstrukciju postojećeg objekta, potrebno je najprije Idejno rješenje objekta, koje izrađuje privredno društvo ovlašćeno za izradu tehničke dokumentacije. Idejno rješenje se predaje na CD-u službi Glavnog državnog arhitekte ili Glavnog gradskog arhitekte, u cilju dobijanja saglasnosti Glavni projekat, koji se izrađuje u odnosu na izdate urbanističko-tehničkih uslova UTU i odobreno idejno rješenje, a izrađuje ga projektant.

Prijava građenja, koja pored popunjenog obrasca (može se naći na veb-sajtu Ministarstva) sadrži i ovjereni glavni projekat objekta; izvještaj o pozitivnoj reviziji glavnog projekta sa saglasnošću gradskog/ državnog arhitekte na idejno rješenje; dokaz o pravu svojine na zemljištu, odnosno drugom pravu na građenje na zemljištu ili dokaz o pravu svojine na objektu, odnosno drugom pravu na građenje, ako se radi o rekonstrukciji objekta.

Pored toga, potreban je i ugovor o građenju sa izvođačem radova koji mora biti licencirana firma, ugovor o vršenju nadzora nad građenjem i polise osiguranja za firmu projektanta i firmu revizora.

“Prijava građenja se podnosi Urbanističko-građevinskoj inspekciji, i predaje se arhivi Ministarstva (Ul. IV Proleterske brigade broj 19, Podgorica), na obrascu koji je dostupan na veb-sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma, dok dokumentaciju uz prijavu građenja dostavljate na CD-u”, zaključuje se u flajeru.

56

avatar
1000
38
18
0
 
46
DondolanStara damadraganaFricBoban
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara dama
Gost
Stara dama

Kakav narod ovo je za pricu, Prvo se kuka kako se radi gdje stigne i kako stigne. A kad se uvede zakon da ima neki red i standard onda opet ne valja. Ovo stiti sve nas jer sjutra ce ti komsija renovirat stan pa kad fuserski odradi struju ili vodu ili cal srusi potporni zid…pa posle par godina dodje do… Više »

dragana
Gost
dragana

ma nikakvog smisla. Samo se smišljaju načini da se nešto ubaci u potpuno prazni budžet. Ovo je zaista državna sramota.

Dula
Gost
Dula

Nijesmo Amerika

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Dajte brojeve tel da javim kad odem u wc

Neo
Gost
Neo

Živa monoksid

Divlja gradnja
Gost
Divlja gradnja

Sprdnja, a divlji objekti samo rastu,inspekcija ne reaguje na prijave,ko je predao elaborat legalizacije obračunaju mu porez odmah a ostalima ništa.
Sprdnja…

Ilija
Gost
Ilija

Zamisli hoćemo da regularno gradimo al nema DUPa 3godine pa kako vas nije sramota .Treba vas rasformirati do zadnjeg službenika .

Meca
Gost
Meca

To se trude da trobojke nebi bilo.

Pravnik
Gost
Pravnik

Da li vi znate, da u Americi NE MOŽETE bez dozvole krov promijeniti, niti otvarat prozore ili zazidjivati postojeće? Ne može se čak ni okrečiti ako nije u skladu sa okolnim ambijentom! Kod nas imate da je jedna kuća žute, druga bijele, treća crvene boje, a tamo deseta neokrečena… Koliko imate primjera gdje se bez dozvole dogradjuju balkoni ili zatvaraju… Više »

Boban
Gost
Boban

A znas li ti da je kod nas bez papira napravljeno na stotinu hotela a pare od toga nisu usle u drzavnu kasu nego u kasu Gvozdena i ostalih patriota!

Milorad
Gost
Milorad

A dokumentacije da im se donese u Pg, odštampana, ništa elektronski, kao da je 1950-a, a ne 2020-ta.

Dondolan
Gost
Dondolan

Može se poslati poštom u elektronskoj formi uz pomenuti obrazac. Dakle nema štampanja… Budući da je zakon već pune tri godine na snazi, jako malo su ljudi upućeni i zainteresovani. Pokazalo se, kao i uvijek, da smo samo u kritikama revnosni… Očigledno je mnogo lakše nego li se prije toga upoznati sa problematikom.

Sonja
Gost
Sonja

Cus ti ovo.ja razmisljam kako cu zimu prezimiti.dobar tekst za smijanje.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Smijemo li okrečiti bez dozvole? Sprdate se? Znači ako hoćemo da promijenimo spoljna vrata, jer je recimo propalo drvo ili stavljamo eloksirana, moramo prvo prijaviti. Koji je mozak ovo smislio da mi je znati!

Markoni
Gost
Markoni

To je svudje normalno samo sto smo zivjeli u nenormalnim uslovima pa sad ispada da izmisljaju stvari…sve je to normalno,da bi prodao kucu nekom drugom mora licencirana firma da ti radi struju u vodu kroz kucu-jer tako imas garanciju..a kod nas to radi ko stigne-zato i ne znamo kuda ide kabl od struje..tako ti je to Zeleni

Fric
Gost
Fric

To sto neko ima papir da moze da radi ne znaci da zna posao i to ti nije nikakva garancija. A to sto je u USA, Njemcakoj, Svajcarskoj..tako, e pa ajde da mi prvo dostignemo standard sa platama kao sto su tamo i nece bit problema. No sve svjetski standardi a plate po 300 eura.

KolenicaMoleban
Gost
KolenicaMoleban

Pa ne moze svuda eloksirana da se stavi

Dondolan
Gost
Dondolan

Ne vidim zašto bi se toliko dramatično doživljavalo sasvim jesnostavno popunjavanje jednog lista papira i njegovog slanja poštom na određenu adresu.

Varošani
Gost
Varošani

Pusti te vi ovaj narod da zivi, a vi koji to trazite prijavite sto vi i vasi isti rade.

Dzakic
Gost
Dzakic

Evo sad cemo sve prijavit sto rekonstruisemo evo odma cemo hahaaha

Bot
Gost
Bot

Pi a taman sam mislio da adaptiram krov zgrade sa jednim stanom

Sve je legalno
Gost
Sve je legalno

Pre 12 godina trazili smo na maloj prizemnoj kuci da podignemo potkrovlje,nismo dobili dozvolu.Prodali smo kucu ,Rusi su je srusili i podigli kucerinu od 3 sprata.
I ko je ovde lud ?!

Neo
Gost
Neo

Korupcija

Zeljko
Gost
Zeljko

Ovo su propisi u svim EU zemljama..svako ministarstva mora sprovoditi zakon..

Mrgud
Gost
Mrgud

Znači bolje je graditi na divlje nego adaptirati.

Lila
Gost
Lila

Važi li ovo za plaže , i betoniranje obale ?

TonyZ
Gost
TonyZ

Bice po noci da se mijeanjaju prozori da se ne uhvati pocinilac ovog krivicnog djela…

Pampas
Gost
Pampas

Neka, lakse je platit 500 eura

mustang
Gost
mustang

Ko ne prijavi da dize zgradu kazna 1 euro !

vasojevic
Gost
vasojevic

Vrijeme je da se uvede red. Prije dvije godine mijenjao sam krov na kucu,prijavio u opstinu adaptaciju i platio 2 eura taksu. Komunalna inspekcija izasla i napravila zapisnik i to je to. Ja bez problema i prijava radio.

Grkd
Gost
Grkd

Bolje da su se okrenuli da prate sto se cini na malo brdo vranice dajbabe cijele kuce nicu nelegalno na drzavnom. Adaptacija ako ne mijenja konsyrukciju gradjevine je nebitna. Glasaju jednaom za dozvolu posle na litije.

Don
Gost
Don

Je li ovo moguce?

Gile
Gost
Gile

Nova vlast treba da se pozabavi ovako nebuloznim propisima i da ih upodobi realnom zivotu. Sa jedne strane ti traze hiljadu papira da promijenis krov na kucu a sa druge legalizuju pod povoljnijim uslovima kuce na pet spratova koje su gradjene bez ikakvih papira i kontrole. I pitaju se zasto su pali..

Sokrat
Gost
Sokrat

A za’ebavate li se vi??

Ozbiljno
Gost
Ozbiljno

Tražiti dozvolu ako krečite zidove u kući u drugoj boji !!!!!!!!!!!!
Kakva smijurija !!!!!!!

Kotor
Gost
Kotor

Treba li se trazit dozvola za kupovinu cimenta I pijeska jer svi radovi pocinju od toga?

Support
Gost
Support

Ne bogomi, kasno je to. Čim obavijestiš hanumu da si namjerio nešto da radiš po kući, trk da prijaviš. Da ne krene priča po gradu da ćeš da promijeniš bide i wc šolju, a oni da ne znaju.

03
Gost
03

Vjetar pomjeri tigle na kucu. Kisa sipa,toci unutra. A covjek ne smije popravit to,no treba da trazi dozvole. I da plati taksu ,pa iako nema para.. Propalo se,sto gledate da ovaj narod na svaki nacin mrcite. Pih.

03
Gost
03

Sad za fasaxu ili prozore treba da se trazi dozvola. Uzas sto radite od naroda

TonyZ
Gost
TonyZ

Zamisli paradoks, veliki broj kuca nema fasadu, samo giter blok i onda jos treba da tražiš dozvolu da taj jad zakrpiš. Umjesto da te oni naćeraju ili ne daj Bože pomognu.

Dondolan
Gost
Dondolan

Ne treba tražiti dozvolu, već samo prijaviti radove na adaptaciji. I to na sasvim jednostavan način -popunjavanjem obrasca, koji je dostupan na sajtu i njegovim slanjem na adresu Ministarstva. Sasvim prosta procesura koja će vas lišiti eventualnih neprijatnosti, a pri tom ne košta ništa

eko
Gost
eko

Zar nije dovoljno obavijestiti stanare u zgradi da se stan adaptira? Sta interesuje ministarstvo renoviram li ja stan ili ne? Ili oce pare neke da uzmu od toga? Sramota!

čitalac
Gost
čitalac

I onda vlasnik stana, u okviru adaptacije, ruši noseće zidove i narušava stabilnost cijelog objekta. Koliko je bilo ovakvih slučajeva u našem gradu, sigurno stotine i stotine. U zgradi u kojoj živim već su se desila tri rušenja nosećih zidova.

Prč
Gost
Prč

To je drugo i to se treba kaznnavati al ne mozes zbog zamjene przora i krecenja traziti nekakvu dozvolu koju ces naravno morati platiti i jos nadzorne organe.a eto smo svedoci kako nadzorni organi obavljaju posao u novogradnji.nidje nisu naveli cemu to doprinosi kad je u pitanju adaptacija.kakvu korist gradjani imaju od tih objasnjavanja ministrastvu.ovo je nesto kao za registraciju… Više »

Dondolan
Gost
Dondolan

Prijava radova adaptacije je besplatna!

Cetinje
Gost
Cetinje

Treba li se i prijaviti kad se ide u wc-e.. .

Dondolan
Gost
Dondolan

Ne treba, ali ukoliko gradite nelegalno, samim tim Vaš objekat će biti nelegalno priključen na kanalizacionu infrastrukturu, čime rizikujete krivičnu odgovornost i isključenje sa iste, što bi vaš odlazak u wc moglo učiniti neprijatnim.

oooo
Gost
oooo

Ovi ce u crno zavit pola gradjana Crne Gore. Prvo sa legalizacijom pa sad i ovo. Samo da smisle jos neki nacin za uzimanje novca pa ce i to objavit.

Dondolan
Gost
Dondolan

Prijava radova adaptacije je besplatna.

Support
Gost
Support

Pritom, mnogo ste zakasnili sa ovim naredbama. Podrumi u mom ulazu su rekonstruisani mimo svake planske i tehničke provjere, porušeni noseći zidovi, fasada probijena da se naprave ulazna vrata za jedan od njih. Malo jači zemljotres, vidjećete kako će proći dostina zgrada po Podgorici. Anđeli s nama, a vama Bog u pomoć kad se to počne otkrivati.

Support
Gost
Support

Kakve gluposti. Da promijenim prozor na kući, treba da prijavim adaptaciju. Ne rekoste kolike su takse za ove izmišljotine?

Dondolan
Gost
Dondolan

Ne postoje takse. Adaptacija se prijavljuje slanjem prethodno popunjenog obrasca na adresu ministarstva i besplatno je.

Bravo
Gost
Bravo

Znaci prokisne mi krov. Umjesto da jurim majstora da ga mijenja, jurim u Ministarstvo da prijavim adaptaciju. Cekam 7 dana da dobijem odluku je li adaptacija ili rekonstrukcija pa onda tek rjesavam lokve po kuci…

Experti
Gost
Experti

Tako je! Ovo je maltretiranje za one koji postuju zakon, a moraju da izvrse hitne a manje sanacione radove. A sto je sa stanovima u zgradama, sve podveli u istu kategoriju?! . Pomijesane babe i zabe, a u korist velikih radova koji ce i dalje prolaziti bez nadzora.

Pročitaj tekst
Gost
Pročitaj tekst

* Nakon prijema prijave adaptacije, i kontrole u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, inspekcija u roku od jednog dana prijavu adaptacije objavljuje na internet stranici Ministarstva, a vlasnik ili nosilac drugog prava može da počne sa radovima na adaptaciji objekta. * Ukoliko inspekcija utvrdi da se radi o rekonstrukciji objekta, a ne adaptaciji, u roku od… Više »

nikola
Gost
nikola

Sta ce da rade sa ovima sto grade bez dozvola godinama ili sa povlascenim investitorima koje zaobilaze u krugu 500km

Send this to a friend