Ekonomija Novine u zakonu

Ko ne vrati kusur od cent ili dva kazna do 2.000 eura

Trgovac koji potrošaču ne vrati kusur u cent rizikuje kaznu do 2.000 eura. To je predviđeno prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, usvojenim na sjednici Vlade. Tim prijedlogom je propisana obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Uprava za inspekcijske poslove je dobijala žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, iako ne tako često. Žalbe su podnosili domaći potrošači.

Međutim, do sada nije postojao zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena. Izmjene Zakona o zaštiti potrošača donijeće novinu u tom smislu.

Naime, predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, usvojenim na sjednici Vlade 4.jula, propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Nadležni inspektor će rešenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice – trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima. Za pomenuti prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50 eura do 200 eura, dok će se preduzetnik kazniti novčanom kaznom od 150 eura do 400 eura”, ističu u Upravi za inspekcijske poslove.

U ovom organu do sada nijesu imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci i da o tome govore otvoreno.

“Sigurni smo da će se stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača stanje promijeniti na bolje”, uvjereni su oni.

Što se tiče trgovaca, striktnom primjenom novog zakonskog rešenja brzo će se promijeniti njihove dosadašnje loše navike, pa će potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, vraćati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Sa druge strane, potrošači će, uz pomoć medija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu prava potrošača, vrlo brzo promijeniti dosadašnje navike i početi da traže od trgovca da im vrati kusur u svim apoenima”, sugurni su u Upravi za inspekcijske poslove.

S.Đ.

75

avatar
1000
40
35
0
 
61
MilicaRafmakafonRafamakafonAcmmojsilović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PROFESIONALAC
Gost
PROFESIONALAC

necu zvaku, vrati mi kusur

Dukljanin
Gost
Dukljanin

To je glupost..U Švici(Ako je cijena 89 rapa..Kassa računa 85 rapa…To je RJEŠENJE..

Kenan
Gost
Kenan

Ljudi veliki novci se bace 1cent i 2 centa…. Svi gubimo jer zavrse u smece… NAJBOLJE RESENJE DA SE IZBACE IZ UPOTREBE

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Davno je dobri Rade Rapido uočio problem!
“Neću zvaku, vrati mi kusuur”!

omg
Gost
omg

Nije Rade Rapido nego MC Marko.

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Greska moja! Izvini Marko 😀

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Davnih dana je bilo Mc Marko “Neću žvaku vrati mi kusur”, čini mi se prije nekih 15 godinica, i vidi čime se mi bavimo 2019te. Jeeeeeeee… Jurimo sa Evropskim zakonima ko puževi golaći ahahaha.

Mara
Gost
Mara

Nisam bogatasica,naprotiv…ali me nesto blam da uzmem kusur 10-20 centi…

Sinovac
Gost
Sinovac

Ne zezaj maro, zna se red za koje se usluge ostavljaju novci… procitaj, nedje je I sramota ostaviti te pare. Vidji mi to maro, molim te.

Mara
Gost
Mara

Bravo sinak…vidi se da imas iskustva sa placanjem usluga…

Dex
Gost
Dex

Glupost.. Sta ce onda velike radnje Zara Ovs Teranova i slicni sa cijenama 9.99 ili 4.99e?trebali bi imat u radnji svaki dan stotine eura po 1 cent…

Nije bitno
Gost
Nije bitno

A što im nisu cijene zaokružene na 10 evra i 5 evra? Je li to baš toliko veliki problem?

Mia
Gost
Mia

E sad da vidimo hoce li imati cente da vrate. Odmah cu ih prijaviti….a napokon.

Ivann
Gost
Ivann

Npr 2000 artikala puta 5 centi to je 200 eura dnevno ,pa vi racunajte koliko je to para u hipermarketima sa po 10000 artikala ili vise 😉 U jednu Njemacku od 100 milliona stanovnika nikad ne zafali niti jedan cent, ili Rusiju(o Americi itd da ne pricamo) od oko 140 miliona, ali zato u CG od 625 000 stanovnika vazda… Više »

Zeljko
Gost
Zeljko

2000 artikala, puta 5 centi, to je tačno 200 eura. Je li digitron Kineski ? Odmah te treba predložiti za ministra finansija.

Dex
Gost
Dex

2000 artikala po 5 su 100e a ne 200e..😉

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

DVA PUTA PET JE DESET

gost
Gost
gost

2000 puta 5 centi jednako 200eur?

Acm
Gost
Acm

Sve u svemu saldo je nula

Aleksandar
Gost
Aleksandar

365 dana po 0,01 cent = Total suma na kraj 3,65e… ako me to ne spasi nece nista… isti sam gazda ostao…samo da mi smeta po dzepovima

Ivan
Gost
Ivan

Vidi se da si milioner…sa portala

Dex
Gost
Dex

Ne postoji 0.01 cent.. Samo 1 cent😉

Jelena
Gost
Jelena

Placam iskljucivo karticom jer ne zelim da mi zaokruzuju na veci iznos. Jer cent po cent, nakupi se.

Samba
Gost
Samba

Cesto zaokruzuju i na manji iznos, budimo iskreni

Dex
Gost
Dex

Ni kartica nekad nije dzabe😘

Bob Rock
Gost
Bob Rock

O ovome se pisalo i pricalo i ranije. Velikim lancima trgovina u cg je mjesecno ostajalo od 3.000 do 5.000 € na kusuru od 1 i 2 centa. Potrosacu treba vratiti svaki cent, dovoljno smo opljackani.

Ivan
Gost
Ivan

5000 mjesecno pita 12 mjeseci je 60000 eura godisnje,sto isplacuje oko 18 radnika godisnje sa platom od 300 eura!

Samba
Gost
Samba

To uzmu radnici, ne ostavljaju visak u kasi sigurno. Cesto zaokruzuju i na manji iznos, tako da sigurno ne zaradjuju puno od toga

Milica
Gost
Milica

U vecim hipermarketima radnicima je zabranjeno da uzimaju ako im neko ostavi 5-10 centi. Tako da sve ide u kasu…

Abib
Gost
Abib

40 stanova po 100000 koliko pa se necujete živi.
Dokoni pa neznate štacete,mora da vam je dobro i sve potaman.

Nenad
Gost
Nenad

Kolika mi je kazna ako ne daj boze kzem dobro je to zadrzi kusur:)))

Magistar
Gost
Magistar

Glupost.

mačor
Gost
mačor

Budalaština,ni CG ni RH nisu Njemačka da se postuje kupac i gdje se vraća svaki cent kusura.U RH ne vraćaju siću(lipe),ako tražiš povrat do zadnje lipe,gledaju te kao vanzemaljca-Balkan je ovo.

Send this to a friend