Ekonomija Novine u zakonu

Ko ne vrati kusur od cent ili dva kazna do 2.000 eura

Trgovac koji potrošaču ne vrati kusur u cent rizikuje kaznu do 2.000 eura. To je predviđeno prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, usvojenim na sjednici Vlade. Tim prijedlogom je propisana obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Uprava za inspekcijske poslove je dobijala žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, iako ne tako često. Žalbe su podnosili domaći potrošači.

Međutim, do sada nije postojao zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena. Izmjene Zakona o zaštiti potrošača donijeće novinu u tom smislu.

Naime, predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, usvojenim na sjednici Vlade 4.jula, propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

Nadležni inspektor će rešenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice – trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima. Za pomenuti prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50 eura do 200 eura, dok će se preduzetnik kazniti novčanom kaznom od 150 eura do 400 eura”, ističu u Upravi za inspekcijske poslove.

U ovom organu do sada nijesu imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci i da o tome govore otvoreno.

“Sigurni smo da će se stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača stanje promijeniti na bolje”, uvjereni su oni.

Što se tiče trgovaca, striktnom primjenom novog zakonskog rešenja brzo će se promijeniti njihove dosadašnje loše navike, pa će potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, vraćati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Sa druge strane, potrošači će, uz pomoć medija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu prava potrošača, vrlo brzo promijeniti dosadašnje navike i početi da traže od trgovca da im vrati kusur u svim apoenima”, sugurni su u Upravi za inspekcijske poslove.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PROFESIONALAC
Gost
PROFESIONALAC

necu zvaku, vrati mi kusur

Dukljanin
Gost
Dukljanin

To je glupost..U Švici(Ako je cijena 89 rapa..Kassa računa 85 rapa…To je RJEŠENJE..

Kenan
Gost
Kenan

Ljudi veliki novci se bace 1cent i 2 centa…. Svi gubimo jer zavrse u smece… NAJBOLJE RESENJE DA SE IZBACE IZ UPOTREBE

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Davno je dobri Rade Rapido uočio problem!
“Neću zvaku, vrati mi kusuur”!

omg
Gost
omg

Nije Rade Rapido nego MC Marko.

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Greska moja! Izvini Marko 😀

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Davnih dana je bilo Mc Marko “Neću žvaku vrati mi kusur”, čini mi se prije nekih 15 godinica, i vidi čime se mi bavimo 2019te. Jeeeeeeee… Jurimo sa Evropskim zakonima ko puževi golaći ahahaha.

Mara
Gost
Mara

Nisam bogatasica,naprotiv…ali me nesto blam da uzmem kusur 10-20 centi…

Sinovac
Gost
Sinovac

Ne zezaj maro, zna se red za koje se usluge ostavljaju novci… procitaj, nedje je I sramota ostaviti te pare. Vidji mi to maro, molim te.

Mara
Gost
Mara

Bravo sinak…vidi se da imas iskustva sa placanjem usluga…

Dex
Gost
Dex

Glupost.. Sta ce onda velike radnje Zara Ovs Teranova i slicni sa cijenama 9.99 ili 4.99e?trebali bi imat u radnji svaki dan stotine eura po 1 cent…

Nije bitno
Gost
Nije bitno

A što im nisu cijene zaokružene na 10 evra i 5 evra? Je li to baš toliko veliki problem?

Mia
Gost
Mia

E sad da vidimo hoce li imati cente da vrate. Odmah cu ih prijaviti….a napokon.

Ivann
Gost
Ivann

Npr 2000 artikala puta 5 centi to je 200 eura dnevno ,pa vi racunajte koliko je to para u hipermarketima sa po 10000 artikala ili vise 😉 U jednu Njemacku od 100 milliona stanovnika nikad ne zafali niti jedan cent, ili Rusiju(o Americi itd da ne pricamo) od oko 140 miliona, ali zato u CG od 625 000 stanovnika vazda… Više »

Zeljko
Gost
Zeljko

2000 artikala, puta 5 centi, to je tačno 200 eura. Je li digitron Kineski ? Odmah te treba predložiti za ministra finansija.

Dex
Gost
Dex

2000 artikala po 5 su 100e a ne 200e..😉

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

DVA PUTA PET JE DESET

gost
Gost
gost

2000 puta 5 centi jednako 200eur?

Acm
Gost
Acm

Sve u svemu saldo je nula

Aleksandar
Gost
Aleksandar

365 dana po 0,01 cent = Total suma na kraj 3,65e… ako me to ne spasi nece nista… isti sam gazda ostao…samo da mi smeta po dzepovima

Ivan
Gost
Ivan

Vidi se da si milioner…sa portala

Dex
Gost
Dex

Ne postoji 0.01 cent.. Samo 1 cent😉

Jelena
Gost
Jelena

Placam iskljucivo karticom jer ne zelim da mi zaokruzuju na veci iznos. Jer cent po cent, nakupi se.

Samba
Gost
Samba

Cesto zaokruzuju i na manji iznos, budimo iskreni

Dex
Gost
Dex

Ni kartica nekad nije dzabe😘

Bob Rock
Gost
Bob Rock

O ovome se pisalo i pricalo i ranije. Velikim lancima trgovina u cg je mjesecno ostajalo od 3.000 do 5.000 € na kusuru od 1 i 2 centa. Potrosacu treba vratiti svaki cent, dovoljno smo opljackani.

Ivan
Gost
Ivan

5000 mjesecno pita 12 mjeseci je 60000 eura godisnje,sto isplacuje oko 18 radnika godisnje sa platom od 300 eura!

Samba
Gost
Samba

To uzmu radnici, ne ostavljaju visak u kasi sigurno. Cesto zaokruzuju i na manji iznos, tako da sigurno ne zaradjuju puno od toga

Milica
Gost
Milica

U vecim hipermarketima radnicima je zabranjeno da uzimaju ako im neko ostavi 5-10 centi. Tako da sve ide u kasu…

Abib
Gost
Abib

40 stanova po 100000 koliko pa se necujete živi.
Dokoni pa neznate štacete,mora da vam je dobro i sve potaman.

Nenad
Gost
Nenad

Kolika mi je kazna ako ne daj boze kzem dobro je to zadrzi kusur:)))

Magistar
Gost
Magistar

Glupost.

mačor
Gost
mačor

Budalaština,ni CG ni RH nisu Njemačka da se postuje kupac i gdje se vraća svaki cent kusura.U RH ne vraćaju siću(lipe),ako tražiš povrat do zadnje lipe,gledaju te kao vanzemaljca-Balkan je ovo.

rijaliti opanak
Gost
rijaliti opanak

postoji li mogučnost da se zainteresovanim plata i penzija isplaćuje u dinarima ili bar u denarima

Primorac
Gost
Primorac

E neka vala vakat je
Ako kupcu fali cent razbice ti 100 e a trgovci neće da vracaju nego zaokruze. Zato ja koristim karticu pa neka vježbaju gimnastiku

Bnjj
Gost
Bnjj

Dok opljačkaše državu mi se bavimo 1centom ovi milione pljačkaju svaki dan

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Ali prosjecan glasac u Cnoj Gori ovo vidi kao plus, osjeca se kao da drzava brine o njemu… Ne zanima njega sto ga vode za povodac i bacaju mu ostatke nije njegovo o tome da misli…

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo na kpmentaru

Bnjj
Gost
Bnjj

A ovi foteljaši da vrate stanove i kredite očete li i njih kažnjavati nego je najbitnije da nesrećni prodavci vraću 1,2 centa a rade za platu od 300e

J.J.J.
Gost
J.J.J.

E da sam znao da do sad nismo imali u zakonu da se kusur mora vracat moga sam se obogatit. Nisam nikom trebo nista vracat. Eee jadna li smo drzava kad ni to u zakon nemamo.

Banja
Gost
Banja

Imaju banke sve apoena, pa i od cent ili dva ali ga firme ne uzimaju namjerno jer im je kao teže a i tu nešto računaju kao prihod radnicima na kasi zbog mizernih plata. Tako kradu zajednički na sto se stranci zgrazavaju.

Ukradoše mi ime
Gost
Ukradoše mi ime

Svak radi po svome ja na svaki racun u super marketu izvadim svoje 10 centi ako nema u onaj kusur koji mi je vracen sa rijecima mozda neko trazi a ti nemas da vratis mada mi se desilo neki dan da mi jafalilo 5 centi da uzmem jos jednu stvar pa nijesam je ni uzeo promislim da ne ostavljam kusur… Više »

Cigo sa Konika
Gost
Cigo sa Konika

Brate ..Dana ga u školu obrnuo nisi… Nidje tačka,zarez ne daj bože..A praviš se pametan.

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

e moj cigo nijesam ja u životu obadao za tačke iu zapete i za pravo pis bio sam najgori učenik gener5acije nikad jedan iz matematike vazda na pooravni iz ovog sada maternjeg jezika davne li sam godine završio šup ako znaš koja je to škola inače sve su moje škole to jest zgrade porušene u zemljotres a da ti nešto… Više »

joko
Gost
joko

Kako Vlada CG brine o budzetu gradjana.Da nas na kasi ne zakinu za cent,dva.A sto placamo racun za el.energiju na potrosenih 20 eura jos 60 eura za transpoft,za gubitke po n i v tarifi,za Aca,za Blaza za Mila… To nikome nusta objesi macku o rep.

Dzordz
Gost
Dzordz

Provjerite prvo koja banks ce vam dati sitninu u ovim apoenima.Prva prijava gradjanima.

Simo
Gost
Simo

Prvo neka ih nauce da ako nesto kosta 2.95 ne govore da je racun 3 eura … Posto u 99% slucajeva ga tako zaokruze

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Što su fukarisali – fukarisali su! Evo konačno dolazi kraj te priče. Trgovci, sad plačite za cent, dva, pet, kao što ste se do sad smijali kad naplaćujete a ne vraćate cijeli kusur jer u pojedinim prodavnicama skoro nikad nemaju ni novčanicu od 5 centi, a kamo li od 1 ili 2 centa. Ajde, konačno, sa srećom, jedna dobra odredba… Više »

Što se čini
Gost
Što se čini

Oni ne vrati 100 miliona i ode na oporavak od stresa od suđenja, a ovaj ne vrati cent i odma kazna 2000.

MOJdjed
Gost
MOJdjed

Jos prije 10 god moj djed kupovao ujutro hleb..Umjesto kusura davali mu zvake.. Naklon par dana podje djed za hleb I na kasi izvadi iz dzepa zvakalice I pruzi prodavacici….Nece da3 uzme..Djed lijepo objasni da su mu davali zvake umjesto kusura ali ona ponovo hoce pare. Djed preko vrata I rece da se sefu obrati da njemu da zvake.. Ostade… Više »

Yovana
Gost
Yovana

Ja sam dobijala prasak za pecivo

KLM
Gost
KLM

Cuveno pitanje u svim prodavnicama restoranima,kaficima
Da nemate sitno

Simo
Gost
Simo

A u male prodavnice ” Da neces zvaku”

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Počeli su uzmi kesu.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ahaha a dobar si, uzmi kesu nemoj da te nutkam. Ahahaha

Rafmakafon
Gost
Rafmakafon

A vec sam je uzeo.. Gledam zenu i ne vjerujem. Mislim se u sebi je li joj dobro.

Влада и Гиле
Gost
Влада и Гиле

Влада Црне Горе вријеђа интелигенцију грађана.

⛮ Eto
Gost
⛮ Eto

Recesija, ekonomska kriza pa da nas spasi jedan cent.

alo
Gost
alo

Slijedi jedna opsta nivelacija cijena, naravno navise. Sve ce biti zaokruzeno, nece vise biti cijena u centima nego samo u desetinama centi

Banjora
Gost
Banjora

Povećali su sve pred sezonu čak do 30% i to nam ostaje kada turisti odu do sljedećeg. Ovo nema nidje.

Kusur
Gost
Kusur

U zapadnoj evropi bi ljudi bili šokirani kad ne bi dobili kusur od cent,kako bi tek reagovali kad odje dobiju kompenzaciju za 20 centi kusura krem bananicu…

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Nekada su dijelili zvake nego postadose skupe I ne prodaju ih na komade

Bnjj
Gost
Bnjj

Nije sve dobro na Zapadu ovaj običaj naš je baš lijep dako ne propadnemo za 1cent ovi opljačkaše milione foteljaši a mi se bavimo 1centom kakav glup narod

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Bnjj ipak je red da ti vrati pa i cent! Tvoje je da ga ne uzmeš ako te volja.

xxy
Gost
xxy

to je tacno sto kazes ,ali kod nas se kradu milioni na drugi nacin .

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Hahahaha
Vidi se da ne trgujete nego papite po restoranima I hotelima
Znate li vi da su davno kod nas u prodavnice Izbacili iz opticaja sve ispod 10 centi
Koji snobizam

samo jako
Gost
samo jako

dako vise napunite budzet sagorio…ko ce placat ovolike kazne…sve pozatvarajte

Svašta
Gost
Svašta

Okle toliki centi.

free samples
Gost
free samples

a dje su to u opticaju po CG apoeni od 1 i 2 centa ????ima ih 100 u cijelu cg

nik53
Gost
nik53

Hoće li oni sad napisati na kasi: ”
pripremite sitan novac “?

Nisam robot
Gost
Nisam robot

A ako ne vrate kusur od 10 i 20 centi

Govedo izRasove
Gost
Govedo izRasove

Dobro je to!

Komita
Gost
Komita

Problem je lakše riješiti da cijene ne budu toliko i toliko eura i 99 centi, 94 centa, 93 centa….

mojsilović
Gost
mojsilović

Na ovako jake plate ja ne znam šta će nam ti centi. Sve zaokružit na euro i zdravo, u zrelo naprijed. Euroatlantskim putem! A ko euro ne vrati neka se pričuva.

nik53
Gost
nik53

tako nam je sad.popeli su do okruglo.

Send this to a friend