Ekonomija

Kod izvršitelja dug za vodu od 1,6 miliona eura

Preduzeće Vodovod potražuje 8.619.530 eura po osnovu neplaćenih računa za utrošenu vodu. Od toga iznosa, kako je saopštila Nataša Novaković, piar preduzeća, dug fizičkih lica iznosi 6.916.223 eura, dok se od pravnih lica potražuje 1.703.307 eura.

“U kontinuitetu utužujemo neredovne platiše, odnosno sprovodimo sve mjere i radnje definisane zakonskim aktima, u cilju sprječavanja zastare duga za utrošenu vodu. Dug građana i pravnih lica je nešto manji u odnosu na prethodnu godinu, ali kada govorimo o dugovanjima, napominjem da se veliki dio odnosi na potraživanja od građana i to za period od 2010. do 2015. godine koja su bili predmeti sudskog spora, te su oni predati javnim izvršiteljima, shodno članu 293, stav 2 ZIO-Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, na dalje postupanje”, navela je Novaković.

Novaković dodaje da su javni izvršitelji poslednja mjera koju Vodovod sprovodi kako bi naplatio dugovanja.

“Tek kada imamo duži period neplaćanja vode dolazimo u situaciju da se naplatimo preko javnih izvršitelja. Tokom prošle godine, po osnovu dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja zbog duga, podnijeto je 3.079 predloga za izvršenje, za iznos od blizu 1.600.000 eura”, kaže Novaković.
Ona dodaje da se najveći efekat naplate postiže prije samog procesa sprovođenja isključenja ili izvršenja, a na osnovu dobijenih opomena pred utuženje.

“Nakon dobijanja opomene, potrošači se javljaju našoj službi i uplatom ili sklapanjem ugovora o izmirenju duga za utrošenu vodu obustavljaju dalji proces. Podsjećam da je svim korisnicima naših usluga, kako bismo im olakšali plaćanje dugovanja, omogućeno da te obaveze izmire u ratama, potpisivanjem odgovarajućeg sporazuma o reprogramu duga uz obavezu plaćanja računa za tekući mjesec”, poručuje Nataša Novaković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
paradoks
Gost
paradoks

G-djo NOVAKOVIĆ,KOD IZVRŠITELJA UKLJUČITI VAŠE MAJSTORE I ČITAČE VODOMJERA,A

Lijepo objasnje
Gost
Lijepo objasnje

A jeli to u pitanju vodovod u Petnjici.

Pyer
Gost
Pyer

Nekoje svjesno dozvolijo dase toliki dug kod gradjana nagomila e daje pravde taj bi trebao sve to da podmiri.

Mrgud
Gost
Mrgud

Vlado uvijek na vrijeme startujes za naplatu dugova.U koju si ti partiju

savest
Gost
savest

Racuni sa pet eura recimo decembar naraste u januaru na pedeset eura.Nikad nisu objasnili kakoo jadno domacinstvo u stambenoj zgradi moze da ima toliki racun a masine peru,tusiramo se normalno je i pijemo vodu dok domacinstva sa bastom potrose nekoliko eyra.Znaci moze im biti da vodu naplacuju kako hoce

OGORCENI
Gost
OGORCENI

U pravu ste,sto posto.Nego da sugerisem,ovi javni izvrsitelji su jedna banda i bagra lopovska,koji otimaju,kradu na legalan nacin.To kazem iz iskustva.Naime imao sam dug od 48 eura,rjesenje i zadnju opomenu nisam ni dobio,oni mi blokirali racun i uzeli sa mog racuna 480eura,moja je sreca da sam na vrijeme uplatio dug,te sam otisao do javnog izvrsitelja gdje sam sa dokazima o… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Ista stvar i kod nas u zgradi. Čitavu godinu po 3-5e,a junski ili julski račun i do sto eura. Ne oćitavaju vodomjer redovno,pa najedno. Na žalbu pošalju sliku sa vodomjerom i sve u redu. Samo nerade svoj posao redovno.

Send this to a friend