Ekonomija

Kome nedjelja neće biti neradna

Vlada je 7. marta ove godine utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Ipak neće svi zaposleni u tom sektoru odmarati nedjeljom-radiće apoteke, pekare, kiosci za prodaju štampe, cvjećare, benzinske pumpe…

<<<Inspektori će nedjeljom provjeravati ko ne radi<<<

Na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet razmatrani su i podržani amandmani predlagača koji se odnose na predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Vlada Crne Gore ja na sjednici 7. marta 2019.godine utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je utvrđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, izuzev u prodajnim objektima ili u drugim prodajnim mjestima u kojima se vrši trgovina robe koja je neophodna radi obezbjeđenja životnih potreba građana.

“Vrste prodajnih objekata i prodajnih mjesta trebalo je bliže utvrditi propisom koji donosi Vlada”, ističu u Ministarstvu ekonomije.

U cilju jasnog definisanja izuzetaka predlagač Zakona je amandmanski djelovao na način da se oni utvrde u samom zakonu.

“Izuzeci se konkretno odnose na mogućnost rada prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta, a sve u namjeri zaštite javnog interesa i njih čine-apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, pijace, štandovi – tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovi i kiosci u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, skladišta za trgovinu na veliko”, objašnjavaju u Ministartsvu.

Kako su dodali, kroz precizno definisanje izuzetaka jasno proizilazi namjera da se omogući nesmetano funkcionisanje života građana.

“Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine koji broji preko 36 hiljada zaposlenih, ne zahtijeva rad nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, te na ovaj način ne dovodimo poslodavce u neravnopravan položaj a podstičemo društveno odgovorno poslovanje. Imajući u vidu da su pokretači ove ideje upravo poslodavci, ovo je samo još jedan od načina na koji želimo da unaprijedimo položaj radnika u sektoru trgovine i da značajnije utičemo na kvalitet života pojedinca, porodice i društva”, navode u ovom vladinom resoru.

Iz Ministarstva ekonomije najavljuju da će sve nadležne službe pratiti poštovanje Zakona, a oni koji se o njega ogluše biće sankcionisani.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budvanka
Gost
Budvanka

A sta je sa kladionicama ?

Sonja
Gost
Sonja

Daj boze da zaživi ovaj zakon

Dragan
Gost
Dragan

Svaka cast na zakonu…

Ladybug
Gost
Ladybug

Dajte svima te neradne dane, dovoljno je 6 dana da se obave obaveze…

Koko
Gost
Koko

A zasto ne bi,kao nekada,bio jedan dezurni kiosk,apoteka,dragstor…i rijesen problem…svima isto…

Anonimni
Gost
Anonimni

Zato sto smo u kapitalizmu

Ada Pero
Gost
Ada Pero

Ljudi, podjite malo do Evrope, pa pogledajte sta radi nedeljom…ne morate daleko otići, do Slovenije, Austrije…pa se vratite kući…pa onda pričajte prijateljima, rodjacima, kumovima šta ste vidjeli. I ne samo to, pogledajte radno vrijeme prodavnica, bilo da su one prehrambene ili trzni centri kao sto je delta…sve će vam biti jasno. Kod nas je lobi vlasnika ovih prodavnica čija se… Više »

Bel
Gost
Bel

Tacno tako mi koi živimo u EU znamo da nedjeljom osim kafane i pekare ništa ne radi i dežurne apoteke i jedna dežurna prodavnica i to vi je za čitav grad kod mene od 70,000 stanovnika .

Esef
Gost
Esef

Nije tako kod nas u Svedskoj , pitaj nekoga ko zivi ovamo

Esef
Gost
Esef

Kod nas u Svedskoj sve prehrambrene prodavnice rade nedeljom ali mozda neke malo krace radno vrijeme ( ICA radi od 07:00-22:00 a neke do 23:00) isto je gotovo sa svim ostalim prodavnicama garderobe/tehnike rade nedeljom od 11:00 do 15:00 ili 16:00 . Nije problem u tome vec je problem da treba platit radnike extra za vikende (subota, nedelja i rad… Više »

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Zaboravio si da dodas da radnik po zakonu ,na puno radno vrijeme MORA da ima dva dana slobodno,pa ako radi vikendom,ondaje slobodan neka druga dva dana u sedmici

Nevjernik
Gost
Nevjernik

A kad stupa na snagu taj predlog? Vi svako malo pričate,opet varate mučenički narod. Još ova sezona dok prođe. Uskoro će neradnici iz skupštine na odmor do jeseni. I to je to.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

“Kome nedjelja neće biti neradna”
Ko bude blesav.

Simon
Gost
Simon

Kuku… a nece valjda i Deltu zabranit.

goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

Rade li spijuni nedeljom…..

Gojko
Gost
Gojko

Znaš po sebi…

Pele
Gost
Pele

A kolko to kosta.? Nedeljom radit. Ko ce da radi za 6e

Frizerka
Gost
Frizerka

Oce li radit frizerski saloni da mi je znat???

Maśa
Gost
Maśa

Pozz za Vericu!

Филео
Gost
Филео

Да ли ће Јевреји и адвентисти имати могућност да раде недјељом, а одмарају суботом/шабатом? Ако неће, онда је нови закон дискриминаторски.

Bx45
Gost
Bx45

Cvecare? Kome cinite uslugu???

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic

Mozda narodu koji ide na groblje vikendom… nije ti palo na pamet da nije namjestaljka no potreba…

Saša
Gost
Saša

E čuješ ovog stručnjaka “cvecare ” ! Od kad je svijeta i vijeka u Crnoj Gori su se zvale cvjećare !

Milan
Gost
Milan

Los zakon ! Zabranjuje ti pravo na rad! Po ovom pitanju treba da se izjasni ustavni sud! Zakon o radu je jasan, 40 h radis a dva dana slobodan!Treba ispostovati zakon o radu! Ovim ne postizemo nista dobro!

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic

Delta, ti li si?

m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

Mene je samo nedjelja radna, moram u kladionicu.

Gluvo doba
Gost
Gluvo doba

“Objekti koji su od javnog interesa”…Apoteke? Sama pg sigurno ima 30ak privatnih apoteka, zar je stvarno od javnog interesa da svaka od njih radi?! Pekare? “Neophodne”. Ko ce jos hleb da pece il pojede jucerasnji. Stampa? Takodje, kako prezivjeti dan a da se ne procitaju novosti iz rijalija…Dok smo mi ovakvi kakvi smo, radice sve.

Pametnjakovic
Gost
Pametnjakovic

A manitoga naroda… procitajte tekst pa komentarisite… mogu, a ne moraju, da rade apoteke, pekare, cvjecare, pumpe… ostalo ne radi! Sad vam vise ni ovo ne valja

REALNO
Gost
REALNO

Pa dobrar je zakon blago radnicima neradni dan je za Brodogradilište iz Bijele, aluminijki kombinat, Vunko, Mješovito, i ostale firme,

markisa
Gost
markisa

Sad ce u pekare,pumpe,trafike da ubace pice i hranu kao u markete pa cemo tamo ic u trgovinu…

Pjer
Gost
Pjer

Mene je svaka neradna a plata odlicna

markisa
Gost
markisa

Znaci radnici u trgovine ce da odmaraju nedeljom,ali ostali radnici neka rade bez slobodnog dana?!

Pajo
Gost
Pajo

Tako izgleda
I oni turisticki info-punktovi?
Turisticke agencije?
I tamo rade ljudi

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

More zakona u lokvi beznađa.😂😂😂

Radnik
Gost
Radnik

Zar ne bi bilo bolje uvest maximum 5 radnih dana u nedelji.

Milica
Gost
Milica

Već postoji u zakonu koji niko ne poštuje kroz opšti kolektivni ugovor koji kaže da je radna neđelja 40 sati ili 5 dana po 8.ova mjera je čist populizam jer već imamo regulisano u zakonu o radu sve

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Ja volim i nedeljom da falim DPS.. A što ..po’
sendviča više..malo li je u ovo vrijeme Blaženo i Milo…

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

A kafana?

Pitanje
Gost
Pitanje

Hoće li raditi bankarske filijale? Butici po Delti? Tržni centri? To i jesu oni koji plaćaju vas u državnom sektoru, pored državnog zaduženja koje je probilo sve limite.

Boze mi pomozi
Gost
Boze mi pomozi

Ni sad ne rade bankarske filijale sem filijala banke u Delti …da ti trebaju pare nedjeljom ne bi imao dje podici sem ako nemas karticu bankomata…

mojsilović
Gost
mojsilović

Burek Republika. Milion zakona za pola miliona robova.

Kralj
Gost
Kralj

Radi li Voli i te firme koje zaposljavaju najvise ljudi? Ako rade, onda nista se nije promjenilo, vecina CG radnika ce i dalje da crnči nedeljom…

Boris
Gost
Boris

Niko ne smije da radi osim navedenih izuzetaka u koji ne spada ni jedna prodavnica ni velika ni mala . Znaci ne rade ni Voli,Aroma,Ideja kao ni male prodavnice. Dosad se teze otkrivalo kome je nedjelja radna a kome ne a sad svi moraju biti zatvoreni nedjeljom .

Bnjj
Gost
Bnjj

I do sada je bilo u zakonu o radu da nedeljno postoji slobodan dan ali to se 30 godina ne poštuje i to svi znamo sad frka nema više robova da rade svaki dan za 250do350e već bježe u inostranstvo pa se tobož poboljšava i Bosna nas je pretekla po platama to je lider u regionu

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Znači samo državni službenici neće raditi nedeljom.

Paracetamol
Gost
Paracetamol

Moze li neko da mi kaze kad zakon stupa na snagu?

milisav
Gost
milisav

18 jula ali nesto nisam siguran da ce ovo funkcionisati i sa ce secnesto promjeniti!

xox
Gost
xox

Kako dobro rade svoj posao bice 18 jila 2050

lula
Gost
lula

Pa dragi moji iz ministarsta APSOLUTNO NIŠTA NISTE PROMIJENILI, sve će biti kao do sad…kakva banana država brate mili, mi nismo za EU mi smo samo za prasadarnik.

Mustikla
Gost
Mustikla

Sto tebi nije jasno? Odredili su da mogu neđeljom da rade one trgovine koje su u sluzbi zivotne potrebe i one koje su neophodne za funkcionisanje drugih privrednih grana, kao sto su saobracaj, turizam, zdravstvo, mediji i td. Kad neko bude vozio kroz Crnu Goru ili iz nje a ima namjeru putovat da ne mora cekat ponedjeljak ako je naumio… Više »

Bx45
Gost
Bx45

Ovo cvecare ti se bas uklapa u koncepciju.

Mustikla
Gost
Mustikla

Pa saucesca druze!

Ggggggg
Gost
Ggggggg

Ti prvi

Crnogorka MNE
Gost
Crnogorka MNE

Sestro mila, ni po majci, ni po ocu, ko te nauci da svoju domovinu zoves banana drzavom?
Bolje pocisti prasadarnik u dusi, poslije ce sve lakse ici.

Lula
Gost
Lula

Jesu li ti dprsovci platili 5e da ih braniš, ćao.

Send this to a friend