Ekonomija

Koristi od toplifikacije Pljevljaci će osjetiti 2025.

Foto: Print screen

Vlada je u četvrtak donijela odluku da se toplifikacija Pljevalja proglasi projektom od javnog interesa. No, ideja o grijanju Pljevalja iz Termoelektrane datira još iz 1974. i osam godina je starija od jedine crnogorske elektrane na ugalj. Procjenjuje se da će za izvođenje radova prve faze biti potrebno najmanje dvije godine, pa bi toplotu iz Elektrane građani u svojim stanovima mogli osjetiti tek 2025. godine.

Od ideje do realizacije dug je put, a ovu frazu najbolje potvrđuje ideja o grijanju Pljevalja iz Termoelektrane, nastala prije skoro pola vijeka. Tadašnje opštinske vlasti uslovile su gradnju elektrane zagrijevanjem Pljevalja tehničkom vodom iz ovog postrojenja.

Milorad Mitrović iz NVO Breznica kaže da 50 godina se čekalo i konačno je počela prva faza, ali ona neće biti gotova prije 2025.

Prva faza toplifikacije u konačnom ima za cilj gašenje postojeće kotlarnice u Skerlićevoj, čime će se smanjiti potrošnja uglja u centru grada.

“Prva faza će se završiti krajem 2024. i početkom 2025, a sve ostalo ondnosn anoastavk radova moraće da dogovaraju država i lokalna uprava jer se radi o velikom projektu. Ono što je sigurno da će građani osjetiti benefite”, naglašava menadžer projekta Veselin Sekulić.

Mitrović napominje da će se gašenjem kotlarnice u Skerlićevoj popraviti kvalitet vazduha u Pljevljima.

“Doći će do smanjenja trošenja uglja, što se tiće kotlarnice ali ćemo i dalje imati individualna ložišta”, kaže on.

Prva faza obuhvatiće oko 400 domaćinstava od preko šest i po hiljada koliko ih ima u Pljevljima. Lako bi se mogle priključiti zdravstvene ustanove i škole, a obezbijediće se priključci i za ostala gradska naselja.

“U nekim naseljima nema ulica i stanovnici ne mogu da priđu kućama, kako onda da topolovod dođe do do svih kuća”, zapitao je Mitrović.

Sekulić, pak, ističe da će sva naselja biti obuhvaćena priključcima.

“Do 2024. možemo imati izgrađene sekundarne toplovode”, poručuje Sekulić.

Velike ideje traže i veliku podršku koja je u slučaju Toplifikacije konačno stigla u vidu obezbjeđenog novca za realizaciju projekta čiji bi dijelovi, u najboljem slučaju, mogli da budu u upotrebi tačno pola vijeka nakon prvog pominjanja.

Tags

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Već viđeno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Već viđeno
Gost
Već viđeno

Ništa to. Pare će otići na privatne račune, kao i do sada, doći će se do pola posla i odmoriti 50 godina kao i do sada.

Send this to a friend