Ekonomija

Kostić: Biće teško očuvati radna mjesta

Vasilije Kostić

Mnogo je izazova na polju ekonomije pred novom Vladom, a održati javne finansije biće najveći, kaže za Novu M univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“U uslovima kovid krize će to biti izuzetno zahtjevno i teško. Osim toga znamo da je kovid kriza uticala na gubitak radnih mjesta, biće vrlo teško održati radna mjesta, a da ne pričamo o stavranju novih radnih mjesta”, kazao je.

Nova vlada, ocjenjuje, mora raditi na diversifikaciji crnogorske ponude. Moramo manje zavisiti od uvoza, a biti više izvozno orijentisani.

“To je daleko lakše reći nego uraditi. Nova vlada će biti pred još većim izazovom nego što je prošla samim činom korona krize, a i da nije korone vlade dolaze i odlaze, a ekonomski problemi ostaju.

Kako je dodao, veliki pritisak na novu Vladu biće i velika zaduženost. Dospijevaju nam međunarodne obaveze, rate kredita za prvu dionicu auto-puta i upravo to će biti veliki izazov.

“Imamo povećano izdavanje, povećani pritisak na javne finansije, imamo potrebe za socijalnim davanjima koje rastu sa kovid krizom, a sa druge strane imamo smanjenje ekonomske aktivnosti. Vjerujem da će nova vlada imati težak zadatak”, rekao je Kostić i naglasio da zaduženost nije najgori scenario, jer postoje zemlje koje su više zadužene nego mi. Optimista je pa vjeruje da ćemo i ovu krizu pobijediti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lida
Gost
Lida

Za vodjenje drzave trebaju ekonomisti a ne neki kojima je u glavi huskanje i ratovanje tako da od ovih novih nema nista,kad dodju u cirsokak narod ce opet izabrati dps.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Sreća je pa nova vlast ima iskusne ljude.
Evo npr Bečić, Abazović, Knežević, Mandić, Danilović … svi su oni radili … niđe.
Čitav “radni vijek” su bili paraziti na državno korito.

Lida
Gost
Lida

A tek sto su bojkotovali skupstinu i na posao nijesu dolazili a sad bi da drzava napreduje.

Ona
Gost
Ona

Za 4 godine bojkota skupšine – čitaj nerada – uzeli su u prosjeku po 70 hiljada eura .

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Aaaa izmislio profesor kostić toplu vodu,pa ko je kriv za ovo stanje u državi kostiću….reci nam to,ne boj se,sad možeš.

bonaca
Gost
bonaca

Otpustiti visak administracije, sredstva preusmjerti u poljoprivredu i energetski sektor,napraviti baznu industriju.

Piksi
Gost
Piksi

Znao je DPS kad da preda vlast, inace je ovi jadnici nikad ne bi preuzeli

KLM
Gost
KLM

Jadnici su ovi prije
Sto od jedne lijepe zemlje
Napravise tugu

ekonomist
Gost
ekonomist

Mjesto u novoj Vladi?

jedan je MILO
Gost
jedan je MILO

Ovu ekonomsku situaciju je mogao da izvadi i kontrolise samo Djukanovic.. a to sto ce nas spasit ovi novi je u domenu naucne fantastike… oni su dozivjeli vrhunac i nirvanu kad su pobijedili i sad sakama u’glavu sta sad!!! oni nemaju 5 ljudi koje mogu stavit na neka bitna mjesta.. sve sabani do jednog… ne postoji ni jedan biznismen na… Više »

F117
Gost
F117

Svak čast stručnjače! Takvima i treba Milo!

Send this to a friend