Ekonomija

Košuta: Inspekcija će pratiti poštovanje mjera, neće biti privilegovanih

Košuta

Od ponedjeljka počinje druga faza ublažavanja mjera pa sa radom počinju određene djelatnosti poput frizerskih i kozmetičkih salona, zanatskih radnji, fitnes centara. Svaka djelatnost mora, između ostalog, da vodi računa o poštovanju fizičke distance i higijene, a nošenje maski je obavezno. Uprava za inspekcijske poslove pomno će pratiti poštovanje mjera te sankcionisati one koji ih ne poštuju, kaže u razgovoru sa Novu M direktor Uprave Alija Košuta.

“Imamo zakonski okvir po kojem možemo dati svim inspektorima da rade određene poslove. Ovo su mjere koje nijesu predviđene zakonom, ali mi ćemo se organizovati i nadam se da ćemo tu obaviti posao kako treba”, rekao je.

Inpektori će, prije svega, djelovati preventivno, odnosno u startu će izricati samo upozorenja i opomene, dajući im prihvatljiv rok da isprave grešku. Sljedeća faza su, ističe Košuta, kazne. Osvrnuo se i na zamjerke ugostitelja na nove mjere, koji su poručili da im otvaranje objekata, pod ovakvim mjerama, nije isplativo.

“To će sami oni proračunati. Mislim da je bolje raditi i sa 40 ili 60 odsto kapaciteta, nego uopšte ne raditi”, dodaje direktor Uprave.

Duže od mjesec kafići, restorani i trgovine nijesu obavljali djelatnost.

“Bilo je nekih nepravilnosti, neki su otvarali radnje, nijesu poštovali mjere, ali nije bilo značajnijih. Uglavnom se poštovalo”, naglasio je Košuta.

Novim mjerama, koje će se primjenjivati od ponedjeljka, propisano je da je poslodavac obavezan da za zaposlene, tokom rada u objektima, prostorijama i vozilima, obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Naravno da ce biti povlascenih, recite istinu ako smete. A i predpostavljam da ce ove godine prihod od naplacenih kazni biti rekordan. Kao sto ste stajali postenom narodu na muku ranije tako cete i sada, samo jos vise. Bice otprilike… Nisu radili mesecima, a posle dva dana evo Vas jer MORATE naplatiti kaznu, treba budzet napuniti

Raso
Gost
Raso

” Ovo su mjere koje nijesu predviđene zakonom, ali mi ćemo se organizovati i nadam se da ćemo tu obaviti posao kako treba”.
Jos prijete mjerama koje nijesu predvidjene zakonom.

Tomica
Gost
Tomica

A oceli inspekcija rada poslati inspektore da vide dali je sve u skladu sa zakonom.Posaljite I inspektore u teretane koje su godinama van poresko finansijskih okvira.Neki vlasnici teretana su postali bogatasi jer ne placaju nista drzavu.

Daky
Gost
Daky

Da vidimo i to jer u trgovinama uopste ne mare za mjere pustaju i po 200 potrosaca
U isto vreme haos.

100%
Gost
100%

Ako se uzme u obzir koliko časno je Košuta radio sve ove godine, onda se baš ozbiljno mora shvatiti i ova izjava 🙂

Ivan
Gost
Ivan

Vidjelo se koliko kontrolisu, makar u Baru.. Svudje kumbulj naroda, skupljaju se coporativno po plazama, prekrsaji na sve strane.. E onda ispadosmo mi sto slusamo struku bravi obicni, ja djecu nisam iz dvorista izveo skoro 2 mjeseca..no ne zalim.. Podjem da bacim smece il da trgujem po setalistima i plazama ljidi kao da je avgust a ja skedim doma sa… Više »

1 maj 2020
Gost
1 maj 2020

Evo ga ‘ čist primjer onog što ne trwba biti u SISTEMU CRNE GORE. dajte već jednom državo CRNA GORO pokažite moć ‘Moć koja će probuditi nadu za ovih 500 ‘600 hiljada građana CG ‘ Pa zar mora 95% nas građana da budemo ”stado” onih što ni svom domu neznaju red.

Send this to a friend